Buldan'dan Avrupa'ya el dokuması ihracatı arttı

Osmanlı döneminden bu yana el dokumasıyla adı özdeşleşen, Yıldırım Beyazıt'ın kızına gelinlik, Genç Osman'nı gömlek, Barbaros'un şal dokuttuğu Denizli'nin Buldan ilçesinde bugün de el dokuması ürünler, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Ağustos 2012 22:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İbrahim Süzer

Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ev tekstili, şal, fular ve kravat gibi çeşitli ürünlerin, "kara tezgah" olarak bilinen tezgahlarda dokunduğunu belirtti.

Buldan'da üretim yapan firmaların gelen taleplerin fazlalığından dolayı kapasitelerinin üzerinde çalıştıklarını dile getiren Baştürkmen, bu yıl dokuma ürünlerinden özellikle şal, fular ve kravat gibi ürünlere Avrupa ülkelerinden yoğun sipariş aldıklarını söyledi.

Avrupalıların el dokuması şal, fular ve kravatı çok sevdiğini belirten Baştürkmen, başta Fransa, Hollanda olmak üzere bir çok Avrupa ülkesine el dokuması ürünlerin ihraç edildiğini bildirdi.

Baştürkmen, "1 yıl içerisinde yaklaşık 150 bin adet şal, 100 bin fular ve 10 bin de kravat dokuyup sattık İç piyasaya sattığımız ve ihraç ettiğimiz ürünlerden 1 yılda 1,5 milyon lira gelir elde ettik" dedi.

Dokuma ustalarının günde 5-7 şal, fular ve kravat dokuduğunu belirten Baştürkmen, "Buldanlı dokuma ustaları Osmanlı padişahlarından Yıldırım Beyazıt'ın kızına gelinlik, Genç Osman'a gömlek, Barbaros'a şal dokumuştu. İlçemiz yüzlerce yıldır özelliğini koruyor. El dokuması denilince akla Buldan geliyor" diye konuştu.

Ev tekstili ürünleri ihraç eden firma sahibi Melda Mustak da Kanada, Fransa, Hollanda başta olmak üzere bir çok ülkeye el dokuması ürün sattıklarını, üretim kapasitelerinin giderek arttığını dile getirdi.

Mustak, bu yıl dokuma ürünlerinde turuncu, sarı, pembe ve mercan renklerine çok talep olduğunu, modayı takip etmek için ayrı birimler oluşturduklarını, Uzakdoğu ülkelerine de tekstil ürünleri ihraç etmek için çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi.

Yayıncı: Şükran Yücel

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber