30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta çoşkuyla kutlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ağustos 2012 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 90. yıl dönümü dolayısıyla Antalya, Isparta, Burdur ve Muğla'da tören düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, 3. Piyade Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanlığı'nın çelenklerinin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 3. Piyade Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz, daha sonra valilikte bayram tebriklerini kabul etti.

Valilikteki programın ardından Altıparmak, Akaydın ve Korkmaz, Cumhuriyet Caddesi'ndeki törende askeri araç üzerinden halkın bayramını kutladı.

Piyade Albay Aşkın Açıl, günün önemine ilişkin yaptığı konuşmada, 30 Ağustos'un zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan, Türk ordusunun, milletiyle omuza omuza vererek kazandığı zaferin 90. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Bugünün ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Türk milletinin Atatürk ilke ve devrimleri ışığında çağdaş uygarlık hedefine giden yolun başlangıcı olduğunu kaydeden Açıl, 30 Ağustos'un Türk'ün sesini dünyaya duyurduğunu kaydetti.

Konuşmanın ardından Antalya Ticaret Borsası Ticaret Meslek Lisesi öğrencileri halk oyunları sergiledi. Tören resmi geçit ile sona erdi.

Çok sayıda vatandaşın katıldığı törene turistler de ilgi gösterdi. Askeri bir personelin törenleri izleyen iki turiste bayram hakkında bilgi vermesi dikkati çekti.

Öte yandan, Cumhuriyet Meydanı'ndaki çelenk sunma töreninin ardından CHP İl Başkanlığı tarafından da Atatürk Anıtı'na çelenk sunulduğu görüldü.

-Isparta'daki kutlamalar-

Isparta'daki tören, Valilik, Belediye ve Garnizon Komutanlığı çelenklerinin Hükümet Meydanı'ndaki Atatürk anıtına sunulmasıyla başladı. Ardından Vali Memduh Oğuz, valilik makamında tebrikleri kabul etti.

Tören daha sonra Hükümet Meydanı'nda devam etti. Yarbay Oğuz Utku, burada yaptığı konuşmada, 30 Ağustos tarihinin, düşmana son darbenin vurulduğu ve bir milletin yok olma sınırında gerçekleştirdiği Büyük Zafer'in 90'ıncı yıl dönümü olduğunu söyledi.

Oğuz Utku, bu zaferin, Türk milletinin şeref, haysiyet ve özgürlüğüne göz dikenlere karşı kükrediği, milli ve manevi değerleri için kadın ve erkeği, yaşlısı ve genciyle ölümü göze aldığı, parolası ''Ya istiklal ya ölüm'' olan bir zafer olduğunu vurguladı.

Kutlamalar düzenlenen geçiş töreni ile son buldu. Geçiş töreninde belediye araçlarından vatandaşlara gül suyu sıkıldı.

Öte yandan, Mimar Sinan Caddesi'ndeki parti binası önünde toplanan bir grup Cumhuriyet Halk Partili (CHP), Hükümet Meydanı'na yürümek ve Atatürk anıtına çelenk sunmak istedi. Polisin partililere, çelenkle Hükümet Meydanı'na gitmelerine izin verilmeyeceğini belirtmesi üzerine CHP İl Başkanı Vedat Şenol'un da aralarında olduğu bir grup CHP'li Mimar Sinan Caddesi boyunca sloganlar atarak Hükümet Meydanı'na kadar yürüdü. Partililer burada Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu. Grup daha sonra sloganlar atarak dağıldı.

-Burdur'daki kutlamalar-

Burdur Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene, Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Garnizon Komutanı Piyade Albay Ümit Saltaş, İl Emniyet Müdürü Celal Aydoğan, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Mustafa Saatcı, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, siyasi parti il başkanları ve vatandaşlar katıldı. Tören kapsamında Zafer Anıtı'na çelenk sunuldu. Burdur Valisi Nurettin Yılmaz daha sonra, makamında tebrikleri kabul etti.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki geçit töreninde de Vali Nurettin Yılmaz, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya ve Garnizon Komutanı Piyade Albay Ümit Saltaş, askeri araç üzerinden tören birlikleri ve halkı selamladı.

58. Piyade Er Eğitim Alayı'ndan Üsteğmen Recep Uysal, törende yaptığı konuşmada, bugünün, zaferleri ve mazisi insanlık tarihiyle başlayan, kahraman Türk ordusunun milletiyle omuz omuza yazdığı muhteşem destanın 90. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

30 Ağustos'un, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, bağımsız Türk milletinin Atatürk ilke ve devrimleri ışığında çağdaş uygarlık hedefine giden yolun başlangıç noktası olduğunu ifade eden Uysal, şöyle konuştu:

''Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşayan, ulus olmanın onurunu ve vatan olmanın sevgisini, 'Ne mutlu Türk'üm' diyebilmenin gururunu her zaman yüreğinde hisseden yüce Türk ulusuna bu büyük zaferi kazandıran, canları ve kanları pahasına bize bu cennet vatanı hediye eden başta ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizin huzurunda saygıyla eğiliyor, kahraman gazilere ve yüce Türk milletine şükranlarımızı sunuyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı yüce Türk ulusuna kutlu olsun.''

Konuşmanın ardından, Yedek Subay Öğretmen Murat Bodur ve Piyade Çavuş Ali Polat, 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili şiir okudu.

Geçit töreninin ardından Burdur protokolü Gazi Caddesi'ndeki vatandaşlarla bayramlaştı.

-Muğla'daki törenler-

Muğla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na Muğla Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı'nın çelenklerinin sunulmasıyla başlayan tören, Muğla Valisi Fatih Şahin'in valilikte tebrikleri kabul etmesiyle devam etti.

Daha sonra Muğla Valisi Fatih Şahin, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Fevzi Kurşun ve Muğla Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Kayı, Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşların bayramını kutladı.

Törene, Muğla Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, İl Genel Meclisi Başkanı Cemal Gürpınar, siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Tören, askerlerin tören yürüyüşünün ardından sona erdi.

Öte yandan, törenin son bulmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı Atatürk Anıtı'na partilerinin çelengini sundu.

-TRABZON-

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta törenlerle kutlandı.

Trabzon Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törene, Vali Recep Kızılcık, CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay İlhami Ulu, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Kızılcık'ın, makamında tebrikleri kabulünün ardından Cumhuriyet Alanı'nda geçit töreni düzenlendi.

Törende Vali Kızılcık, Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Ulu ve Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu ile halkın ve tören birliklerinin bayramını kutladı.

Törende İstiklal Marşı'nın okunması ve bayrağın göndere çekilmesinin ardından konuşan Yüzbaşı Ümit Begiş, 30 Ağustos tarihinin kazanılan onurlu bir zaferi temsil ettiğini belirterek, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı, kahraman Türk ordusunun Gazi Mustafa Kemal önderliğinde aziz Türk milletiyle bütünleşerek gerçekleştirdiği Zafer Bayramı'nın 90. yıl dönümünü haklı gurur ve sevinçle kutluyoruz'' dedi.

Tören, öğrencilerin şiir okumasının geçit töreni ile sona erdi.

-RİZE-

Rize Cumhuriyet Meydanı'nda, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla düzenlenen törene Vali Nurullah Çakır, İl Garnizon Komutanı Albay İsmet Cansaran, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile diğer ilgililer katıldı.

Tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrağın göndere çekilmesiyle başladı. Vali Çakır, törende öğrenci, vatandaş ve askerlerin ayakta beklemesi nedeniyle, protokol üyeleri için ayrılan bölüme oturulmasına izin vermedi.

Protokol üyeleri, töreni ayakta izledi.

Vali Çakır, öğrenciler tarafından günün anlamını içeren şiirlerin okunmasının ardından, halkın ve tören birliklerinin bayramını kutladı. Buradaki kutlama, geçit töreni ile tamamlandı.

Vali Çakır, daha sonra beraberindeki Garnizon Komutanı Albay Cansaran ve Belediye Başkanı Bakırcı ile Atatürk Caddesi'ndeki esnafın bayramını kutladı.

-ARTVİN-

Artvin Valiliği önündeki tören Vali Necmettin Kalkan, CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Alper Sır ve Belediye Başkanı Emin Özgün'ün Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

Vali Necmettin Kalkan, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Alper Sır, Belediye Başkanı Emin Özgün ile vatandaşların bayramını kutladı.

Üsteğmen Özgür Avcı, yaptığı konuşmada, bugün gururlu olduklarını belirterek, ''Çünkü bugün, ezelden beri hür yaşamış ve hür yaşayacak asil Türk milletine zincir vurmak isteyen zalimlere karşı 'ya istiklal ya ölüm' haykırışıyla başlayan mücadele zaferle sonuçlanmıştır'' dedi.

Kutlama, Jandarma Onbaşı Hakan Karaca ve Bahadır Bozkurt tarafından, ''30 Ağustos'' adlı şiirin okumasın ardından geçit töreni ile tamamlandı. Vali Kalkan, daha sonra makamında tebrikleri kabul etti.

-GÜMÜŞHANE-

Gümüşhane'de, Hükümet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törene Vali Yusuf Mayda, Garnizon Komutanı Albay Serhat Önder, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, daire amirleri ile vatandaşlar katıldı.

Vali Mayda'nın, makamında tebrikleri kabulünün ardından kutlamalar, Zafer Meydanı'nda devam etti. Vali Mayda, beraberindeki Garnizon Komutanı Albay Önder, Belediye Başkanı Canlı ile halkın ve tören birliklerinin bayramını kutladı.

Üsteğmen Özgür Öngüt, burada günün önemine ilişkin yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zaferi'nin Türk milletinin ölümsüzlük simgesi olduğunu ifade ederek, ''Bu zafer sadece Türk ordusunun kahramanlık göstergesi olarak kalmamış, ulusal birlik ve beraberliğin ne kadar büyük bir güç olduğunu da ortaya koymuştur'' dedi.

Tören, şiirlerin okunmasının ardından geçit töreni ile sona erdi.

-BAYBURT-

Bayburt Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene, Vali Vekili Hakan Hakyemez, Garnizon Komutanı Topçu Kurmay Albay Zeki Karataş ve Belediye Başkan Vekili Nail Koçoğlu ile diğer ilgililer ve vatandaşlar katıldı.

Tören, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrağın göndere çekilmesiyle başladı.

Binbaşı Uğur Bor, törende yaptığı konuşmada, bu zaferin, Atatürk'ün önderliğinde, çelikleşmiş bir milli birlik ve beraberlik ruhu içinde, dünyanın en güçlü ordularına karşı elde edilen hürriyet ve bağımsızlık aşkı ile yanan bir milletin sarsılmaz azim ve inancının zaferi olduğunu ifade etti.

Tören, askerler ve öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasının ardından geçit töreni ile tamamlandı.

-VAN-

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Van, Hakkari, Bitlis ve Muş'ta törenlerle kutlandı.

Van Valiliği önündeki tören Vali Münir Karaloğlu, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ile Belediye Başkan Vekili Sabri Abi'nin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başladı.

Daha sonra Beşyol Kavşağı'nda devam eden törende Vali Karaloğlu, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Güvenç ve Belediye Başkan Vekili Abi, askeri erkan ve vatandaşları selamlayarak bayramını kutladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmalar yapıldı. Tören, halk oyunları gösterisi ve resmi geçitle sona erdi.

-Hakkari-

Hakkari Valiliği önündeki tören kapsamında Vali Orhan Alimoğlu, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Levent Köse ile Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'nda görevli Üsteğmen Hakan Baştürk, günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Daha sonra Vali Orhan Alimoğlu, makamında tebrikleri kabul etti,

Tebriklerin kabulünden sonra daha önce ordu evlerinde verilen resepsiyon ilk kez bu sene öğretmenevi bahçesinde gerçekleştirildi.

Resepsiyona Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Levent Köse, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Kaya, Vali Yardımcıları Önder Bozkurt, Muhammed Önder, Abdullah Şen, İl Jandarma Komutanı Albay Mahmut Çağlayan, Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, askeri erkan, kurum amirleri katıldı.

-Bitlis-

Bitlis'te Cumhuriyet Meydanı'nda çelenklerin Atatürk Anıtı'na sunulmasıyla başlayan tören, Vali Veysel Yurdakul, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Enver Aydın, Belediye Başkanı Fehmi Alaydın'ın, törene katılanların bayramını kutlamasıyla devam etti.

Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yapan İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli Jandarma Binbaşı İhsan Çanak, Dumlupınar Meydan Muharebesi ve onun son devresi olan 30 Ağustos Muharebesi'nin, Türk tarihinin en hayati dönüm noktasını teşkil ettiğini söyledi.

Türk milli tarihinin çok büyük ve parlak zaferlerle dolu olduğunu ifade eden Çanak, ''Milli tarihimiz çok büyük ve parlak zaferlerle doludur. Türk milletinin kazandığı bu zafer, yalnız bizim değil dünya tarihine yön vermekte. Bu kıymetli gün tüm ulusumuzun zafer bayramıdır'' diye konuştu.

Öğrenciler tarafından şiirlerin okunduğu törende, sportif faaliyetlerde dereceye girenlere ödüller verildi. Program askeri birliklerin geçiş töreniyle son buldu.

-Muş-

Muş'taki valilik önünde Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan törenler İstasyon Caddesi'nde devam etti.

Vali Ali Çınar, İl Garnizon Komutanı Hava Piyade Kurmay Albay Hüseyin Dilaver, Belediye Başkanı Necmettin Dede, askeri erkan ve vatandaşları selamlayarak bayramlarını kutladı.

Günün anlam ve önemiyle ilgili yapılan konuşmanın ardından tören geçit töreniyle sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber