Mortgage hazır

Haber Giriş : 28 Ağustos 2005 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kira öder gibi ev sahibi olmak' şeklinde özetlenen mortgage sisteminde yasa taslağı küçük birkaç düzenlemenin haricinde son şeklini alarak Meclis'e gönderilmeye hazır hale getirildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, önceki gün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ele alınan ?uzun vadeli, uygun şartlı? Konut Finansman (mortgage) Sistemi'yle ilgili yasa taslağında, büyük ölçüde mutabakat oluştuğunu bildirdi. Söz konusu yasa taslağı üzerinde bazı maddelerin redakte edilmesi ve bazı küçük düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirten Bakan Abdüllatif Şener, taslağın bunların tamamlanmasının ardından, açılması sonrası TBMM'ye tasarı olarak sunulabilecek duruma geleceğini kaydetti.

İki çeşit faiz seçeneği
Mortgage sisteminde, sabit ve değişken faiz opsiyonu olacağını, kullanıcının bu iki tipten birini seçebileceğini belirten Bakan Abdüllatif Şener, ancak taslakta faiz oranlarına ilişkin bir ifadenin bulunmadığını söyledi. Abdüllatif Şener, sistem devreye girdiğinde öncelikle vatandaşın uzun vadeli düşük faizli kredi imkanına kavuşacağını, ayrıca ikincil piyasaların da ortaya çıkacağını, böylelikle bunlara ilişkin menkul kıymetlerin borsada işlem göreceğini ve finans piyasalarında derinliğin artacağını dile getirdi. BDDK'nın bankaların konut kredisi kullandırmasına ilişkin uyarısına karşılık, mortgage sistemi ile bağlantılı olmadığı için bir yorum getiremeyeceğini söyleyen Abdüllatif Şener, bu sistemin Türkiye'de devreye girmesi gereken bir sistem olduğunu söyledi.

Vergi kolaylığı gelebilir
Taslağın 28-39. maddelerinin ise vergi düzenlemelerini kapsadığını ve bazı vergi ayrıcalıkları getirdiğini kaydeden Abdüllatif Şener, burada maliyenin bir kaç maddenin tekrar değerlendirilmesi gerektiği görüşünü ortaya koyduğunu, SPK ile maliyenin bunları tekrar gözden geçireceğini söyledi. Sistem kapsamında kredi kullanacakların vergi indirimiyle ilgili soruya karşılık Abdüllatif Şener, maliyenin itiraz ettiği 3 maddenin karşılıklı görüşüleceğini bildirdi. Burada sistem bünyesinde oluşan faizlerin gelir vergisinden düşürülmesinin söz konusu olduğunu anlatan Abdüllatif Şener, bunun da vergi gelirlerini etkileyeceği gerekçesiyle maliye tarafından tekrar değerlendirilmesine ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Abdüllatif Şener, KDV ile ilgili konuda da redaksiyona ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Belediyeler arsa vermeye başlasın
Bakan Abdüllatif Şener, mortgage sisteminin ne zaman hayata geçeceğiyle ilgili bir soruya karşılık ise ?Bunun devreye girmesi, idari ve yasal düzenlemelerin devreye girmesine bağlı. Piyasa şartları da sistemin sağlıklı işleyişi açısından önemli? dedi. Olayın sadece talep yönüne bakılmaması gerektiğini arzın da önemli olduğunu söyleyen Bakan Abdüllatif Şener, bunun devreye gireceği hesabıyla inşaat firmalarının hızla konut, belediyelerin de hızla arsa üretimi yapması gerektiğini sözlerine ekledi. İnşaat sektörünü stratejik bir sektör olarak gördüklerini vurgulayan Bakan Abdüllatif Şener, buradaki büyümenin artarak devamı için ne gerekiyorsa yapılacağını da söyledi. Mortgage sisteminin önümüzdeki yılın ilk aylarında devreye girmesi planlanıyor.

İşsizlik geriledi
Geçtiğimiz hafta açıklanan bu yılın ikinci üç aylık dönemiyle ilgili işsizlik rakamları hakkında da konuşan Bakan Abdüllatif Şener, geçen yılın aynı dönemine kıyasla 533 bin kişilik ilave istihdam oluşturulduğunu bildirdi. Bu kadar istihdam artışına karşılık, bunun işsizlik oranlarına çok küçük oranda yansıdığını hatırlatan Abdüllatif Şener, bunun iş talebiyle çıkanların artışı sebebiyle gerçekleştiğini kaydetti. İşsizlik oranında fazla oynama olmamasının bir diğer nedeninin ise tarım istihdamı olduğunu kaydeden Şener, geçen yıla göre tarım istihdamında 554 bin kişilik azalış olduğunu, bunun diğer sektörler tarafından absorbe edilerek 533 bin kişilik ilave istihdam oluştuğunu söyledi.

Bitmemiş konut sisteme girebilir
Yeni Konut Finansman Sistemi ile ilgili yasal ve idari düzenlemeler gerektiğini, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) 1 yıla yakın süredir bu iş üzerinde çalıştığını anlatan Bakan Abdüllatif Şener, taslağın 44 maddeden oluştuğunu ve 1-6. maddelerinin İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklik öngördüğünü, bunların gözden geçirilerek sistemin sağlıklı işleyişi için gerekli olduğunun düşünüldüğünü söyledi. Özellikle bankacılık kanadı temsilcilerinden bitmemiş konutların da sistemden yararlanması tavsiyesi geldiğini söyleyen Abdüllatif Şener, bunların da değerlendirileceğini vurguladı. 23-27. maddeler arasındaki maddelerin de Tüketicinin Korunması Kanunu'nu ilgilendirdiğini belirten Bakan Abdüllatif Şener, burada önemli bir ihtilaf noktasının bulunmadığını kaydetti.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber