Mortgage Maliye duvarına çarptı!

Haber Giriş : 28 Ağustos 2005 20:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, dün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ele alınan ?uzun vadeli, uygun koşullu' Konut Finansman (mortgage) sistemine ilişkin yasa taslağında, büyük ölçüde mutabakat oluştuğunu bildirdi. Şener, kısa rötuşlardan sonra taslağın TBMM'ye tasarı olarak sunulabilecek duruma geleceğini kaydetti.

Mortgage Sistemi'nin sabit ve değişken faiz opsiyonu olacağını, kullanıcının bu iki tipten birini seçebileceğini bildiren Bakan Şener, inşaat sektörünün, geçen yıldan itibaren yeniden büyümeye başladığını ve bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 16.5 oranında büyüdüğünü hatırlattı. Şener, inşaat sektörünün mortgage sisteminin devreye girişiyle birlikte, daha da canlanmasını beklediklerini kaydetti.

MALİYE'NİN İTİRAZI:

Sistem kapsamında kredi kullanacakların ödeyecekleri faizlerin gelir vergisinden düşülmesi öngürülüyor ancak Maliye Bakanlığı buna karşı çıkıyor. Bakan Şener Maliye'nin itiraz ettiği 3 maddenin karşılıklı görüşüleceğini bildirdi. Şener şöyle konuştu:

?Bu üç madde karşılıklı görüşülecek. Ekonomik politikaların birinci önceliğinin istikrar olduğunu söylüyoruz. Mortgage sistemi bünyesinde oluşan faizlerin gelir vergisinden düşürülebilmesiyle ilgili konu Maliye tarafından tekrar değerlendirmeye ihtiyaç duyuldu. Çünkü bu vergi gelirlerini önemli ölçüde etkileyecek, bir taraftan ücretler üzerindeki matrahı etkilemesi nedeniyle özellikle kamu kesiminde bir ilave gider artışı anlamına geliyor. Bu maddeler tasarıdan çıkarılsa bile çok sayıda sistemin yine sağlıklı işleyebilmesi, teşvik edilebilmesine yönelik vergi düzenlemeleri vardır. Bunlar tasarıda yer alacak.'

44 MADDELİK TASLAK:

Taslak, 44 maddeden oluşuşor. 1-6'ıncı maddeler İcra ve İflas Kanunu'nda değişiklik öngörüyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ?Sistemin sağlıklı işleyişi için bu değişiklikler gerekli. 7 ve 22'inci maddeler arasının Sermaye Piyasası Kanunu'nda değişiklik öngörülüyor. Bu maddeler de sistemin çatısını oluşturuyor. Bir kaç noktada bazı çalışmalar yapılması gerekecek. SPK'nın bu konuda çalışacak' dedi.

BİTMEMİŞ KONUT TALEBİ:

Toplantıda, özellikle bankacılık kanadı temsilcilerinden bitmemiş konutların da sistemden yararlanması önerisi geldiğini söyleyen Şener, bunların da değerlendirileceğini vurguladı. 23-27'inci maddeler arasındaki maddelerin de Tüketicinin Korunması Kanunu'nu ilgilendirdiğini belirten Şener, burada önemli bir ihtilaf noktasının bulunmadığını kaydetti.

İsteyen sabit, isteyen değişken faizli alacak

MOTRGAGE taslağı sabit ve değişken faiz opsiyonlarını öngörüyor. Kredi kullanaanlar bu iki tipten birini seçme şansına sahip olacak. Taslakta faiz oranlarına ilişkin bir ifade bulunmuyor. Sistem devreye girdiğinde vatandaş öncelikle uzun vadeli düşük faizli kredi imkanına kavuşmuş olacak. Ayrıca ikincil piyasalar da ortaya çıkacak. İlgili menkul kıymetler borsada işlem görecek ve finans piyasalarında derinlik artacak.

Faiz yüzde 1'in altında olacak

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, şu anda bankaların verdiği uzun vadeli konut kredilerinin mortgage sistemi kapsamında verilen kredilere göre yüksek olduğunu söyledi ve ?Mortgage sistemi daha düşük faiz oranlarını öngörüyor. Bu sistemde faizler yüzde birin de altında gerçekleşebilir. Tasarıda faiz oranları yok zaten tam olarak ne olur faiz oranı diye sorduğunuzda bunun cevabı matematiksel olarak ifade edilemez' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber