SHÇEK'te yetişen 24 bin kimsesiz genç kamuda işe yerleştirildi

Haber Giriş : 28 Ağustos 2005 22:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SHÇEK'te yetişen 24 bin kimsesiz gencin kamuda işe yerleştirildiğini söyleyen Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "Yükümlülüklerini yerine getirmiş olsalar, her yıl ortalama 2 bin 879 gencimizin işi olacak" dedi.

17 yılda Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda (SHÇEK) yetişen 24 bin 237 kimsesiz gencin kamu kurum ve kuruluşlarında işe yerleştirildiği açıklandı. Kamu kurum ve kuruluşlarını yükümlülüklerini yerine getirmeye çağıran Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, "Aksi takdirde emekler boşa gidiyor" diye uyardı.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'ın TBM'ye verdiği soru önergesini yanıtlayan Bakan Çubukçu, kamu kurum ve kuruluşlarının 3413 sayılı kanundan doğan yükümlülüklerini 'tam ve zamanında' yerine getirmelerini istedi. 1988'de çıkarılan kanun SHÇEK tarafından bakılan ve korunan çocuklar için, kamu kurum ve kuruluşlarında serbest kadro mevcutlarının binde biri oranındaki kısmının ayrılmasını ve bu çocuklar arasında yapılacak sınavlarda başarılı olanların atanmasını öngörüyor. Çubukçu, kanun yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar toplam 24 bin 237 gencin kamuda işe yerleştirildiğini belirtirken, uygulamada kamu kurum ve kuruluşlarından kaynaklanan sıkıntılar olduğuna dikkat çekti.

Yılda 2 bin 879 gence iş bulunmalı

Devletin yuva ve yurtlarında yetiştirilen çocukların işe girme süresinin uzaması nedeniyle emeklerin boşa gittiğini vurgulayan Çubukçu şu önemli uyarılarda bulundu: "3413 sayılı kanunu uygulamada, kamu kurum ve kuruluşları yükümlülüklerini yerine getirmiş olsalar, her yıl ortalama 2 bin 879 gencimiz bir devlet kuruluşunda işe yerleştirilerek topluma kazandırılmış olacaktır. Kuşkusuz ki 2828 sayılı kanun ve buna bağlı olarak çıkarılan 3413 sayılı kanunların olumlu ve ileri hükümlerinin yaşama aktarılabilmesi ancak konuyla ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarının kendilerine düşen sorumluluğu 'tam ve zamanında' yerine getirmeleriyle mümkündür. Aksi takdirde, devletin yuva ve yurtlarında bir ana baba sorumluluğu ile emek verdiği, kamu kaynaklarından önemli harcamalar yaparak yetiştirdiği çocukların işe girme süresi uzamakta, kimi zaman da karşılaşılan olumsuzluklar nedeniyle emekler boşa gitmektedir." Çubukçu, bu süreçte çocukların ve gençlerin karşılaşabilecekleri sorunlar ve yaşayabilecekleri olumsuzlukların kamu vicdanını ciddi şekilde rahatsız ettiğini dile getirdi. Çubukçu, korunma altında iken evlenen genç kızlara çeyiz yardımı yapıldığını kaydetti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber