Mimarsinan'ın tarihi yeniden doğuyor

Büyükçekmece'den hemen sonra gelen ve 2009 yerel seçimlerinde Büyükçekmece'ye bağlanan Mimarsinan özlediği tarihine yeniden kavuşuyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2012 10:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerleşimin çok eskilere dayandığı eski bir Rum köyüyken adı 'Kalikratya' (Güzelşehir) diye anılan mahallede bulunan çeşme Büyükçekmece Belediyesi tarafından yeniden yaptırılıyor. 1980'li yıllarda yıkıldığı tahmin edilen çeşmeyi aslına uygun bir şekilde yeniden yaptıran Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün bu bölgede eskiden Rumların olduğuna değinerek "Bir zamanlar Rumların yaşadığı bu bölgeye, mübadeleyle Selanik'teki Türkler gelmiş ve yerleşmiş. Kalikratya'nın yerlileri de Yunanistan'a göçmüş ve orada kurdukları yerleşime 'Yeni Kalikratya' adını vermişler" dedi.

Başkan Akgün, "Daha sonraki yıllarda eski mimari eserlere sahip çıkılmamış ve Büyükçekmece'nin önemli kültürünü oluşturulan bu eserler ya kendi kaderlerine terk edilmiş ya da yıkılarak yerlerine yol, apartman yapılmış" şeklinde konuştu. Başkan Akgün tarihe sahip çıkılması gerektiğinin altını çizerek "Şimdi elimizden geldiğince bu eserleri ortaya çıkarmaya, restore etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Doğma büyüme Mimarsinanlı olan Hüseyin Bulut, "Biz de İran mübadillerindeniz, ailem buranın ilk kasaplarından. O dönemde İran'dan da büyük göçler oldu. Zaten bütün kasaplarda akrabamız olur Mimarsinan da. Köyün hayvanları bu çeşmede su ihtiyaçlarını giderirdi, yine köyün kadınları da evin bütün su ihtiyaçları bu havuzdan karşılardı. Yazında biz çocuklar gelir bu havuzda yüzerdik. Ali Özcan zamanında bu çeşme yıkıldı. Belediye binasının olduğu yerde eski bir Rum kilisesi vardı.Oda aynı zamanlarda yıkıldı.Tarihi mirasımızı 80'li yıllarda kaybetmeye başladık" dedi.

Demir Baykuş ise "Bu çeşme Rumlardan kalma eski yeri daha ortada olan tarihi bir yapıydı. Çok faydalı bir havuzdu hayvanlarımızı orada sulardık. Bu bölge çok güzeldi eskiden kilisemiz vardı, sonra cami ve sinema salonu olarak kullanıldı, en sonunda da yıkıldı. Doğma büyüme Mimarsinanlıyım eski düzeni daha çok seviyorum. Eskiden elektrik, su yoktu, sokaklar gaz lamlarıyla aydınlatılırdı buralar. 1968 yılında elektrik ilk askeriye tarafından getirildi. Bu vesileyle Hasan Başkanımıza hizmetlerinden dolayı teşekkür ederiz. Bizi çocukluğumuza geri götürdü" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber