Kuyumcular, bankaların altın satmasını istemiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2012 14:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kuyumculuk sektörü temsilcileri, bankaların altın alım satımı yapabilmesini öngören yönetmeliği görüşmek üzere Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) yetkilileri ile bir araya geldi.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, bankalara darphanenin ürettiği cumhuriyet ve ziynet altınlarını satabilme yetkisinin verilmesinin kuyumculuk sektörüne darbe vuracağını söyledi. Ülke genelindeki 25 bin kuyumcunun darphanenin ürettiği cumhuriyet ve ziynet altınlarını küçük karlarla satarak geçimini sağladığını kaydeden Kameroğlu, "Bunların bankaların ukdesine geçmesi kuyumculuk sektörünü tereddüde boğdu. Bankalar kuyumculuk sektörünün ekmeğine göz dikiliyor algısı oluştu." diye konuştu.

Bankaların 2006 yılında yayınlanan tebliğ ile 24 ayar altın alıp satabildiğini ifade eden Kameroğlu, "Taslak aşamasında olan 22 ayar cumhuriyet altınlarının bankalar tarafından alınıp satılmasını sektörümüz kabul etmiyor ve istemiyoruz. BDDK yetkilileri ile yaptığımız görüşmenin olumlu bir sonuç çıkaracağını düşünüyoruz. Biz bankaların 24 ayar alıp-satmaya devam edeceğini bizimde 22 ayar satmaya devam edeceğimize inanıyoruz. Biz bu taslağın uygulamaya geçmeyeceğini düşünüyoruz." dedi.

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşçuoğlu, İstanbul Kuyumcular Oda Başkanı Alaattin Kameroğlu, İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uça ile İstanbul Kıymetli Maden ve Mücevher İhracatçı Birliği Başkanı Ayhan Güner sektör adına bir araya gelerek BDDK Başkanı Mukim Öztekin ve BDDK yetkilileri ile görüştü. Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından sektör temsilcileri basın açıklaması yaptı. BDDK yetkililerine sektörü anlattıklarını, cumhuriyet altınlarını tanıttıklarını belirten İstanbul Kuyumcular Oda Başkanı Alaattin Kameroğlu, "Bankalar 2006 yılında yayınlanan tebliğ ile 24 ayar altın ürünlerini alıp satabiliyor. Ekonomin güçlenmesi, yastık altındaki altının mevduata çevrilmesi açısından doğrultusunda 24 ayar alınıp satılmasında bir sıkıntı yok. Altınların vatandaştan toplanma şeklinin bazı sakıncalarını başkana anlattık. Ayrıca şu an taslak olan cumhuriyet altınlarının bankalar tarafından alınıp satılmasını sektörün kabul etmediğini anlattık. Kendileri bizi dinledi ve çokça haklı taraflarımızı buldular. BDDK binasından sorunun çözüleceği doğrultusunda ümitli ayrıldık. İnşallah sorun çözülecek." şeklinde konuştu. Avrupa'da da bankalar 24 ayar altın alıp sattığını anlatan Kameroğlu, "Yıllardır darphanenin bastığı 22 ayar altını kuyumcular alıp satar. Vatandaş bankaya çeyrek altın almaya gittiğinde birçok sıkıntı oluşacak. Banka kuyumcularla 22 ayar altın satımında sıkıntı yaşayacaktır." şeklinde konuştu.

Kuyumculuk sektörünün bankacılık sektörüne, bankacılığında kuyumculuk sektörüne muhtaç olduğunu aktaran Kameroğlu şunları söyledi:

"Biz olaya kazan kazan mantığıyla bakıyoruz. Sektörler arasındaki iletişim barış içinde olmalı. Her iki sektöründe kendi alanında çalışması gerektiğini düşünüyoruz. BDDK yetkililerinden olumlu bir izlenim aldık."

Türkiye'de 25 bin kuyumcu bulunduğunu ve hepsinin darphaneden aldığı ürünleri yüzde 1-1,5 kar oranı ile sattığını belirten Alaattin Kameroğlu, "Kar oranları çok düşüktür. Darphane 22 ayar ürünü 2007 yılında 50 ton bastı. 2011 yılında 5, 2010 yılında ise 7 ton bastı. Arz ve talebe bağlı. Bir kuyumcu ortalama yılda 250 gram ila 2 kilo arası altın satmakta. Kuyumcunun tekel maddesi çeyrek ve yarım diye tabir edilen 22 ayar altın." ifadelerini kullandı.

"YASTIK ALTINDAKİ ALTININIZI BANKAYA VERİRKEN KUYUMCUYA SORUN"

Yastık altındaki 24 ayar altın takıların bankaların alım şekline sektör olarak karşı çıktıklarına işaret eden Kameroğlu, vatandaşlara uyarılarda bulundu. Bankaların bilirkişileri şubeye çağırarak altın topladığını vurgulayan Kameroğlu, "Bunu yapılış şekli yanlış. Vatandaş altın takısını mevduata çevirecekse önce 3-4 kuyumcudan fiyat alsın. Değerlendirsin daha sonra bankaya giderek mevduata çevirirse kendi menfaatine olur." dedi.

Dünya genelinde tüm merkez bankalarında 24 ayar altın alım satımı yağıldığını bunun altındaki değerdeki altınların bankalarda satılmadığını dile getiren İstanbul Kıymetli Maden ve Mücevher İhracatçı Birliği Başkanı Ayhan Güner ise, "Bunları da satarsa bankalar o zaman kuyumcu dükkanı açmalı. Her kuyumcuda 4 kişi çalışıyor. Yaklaşık 100 bin kişinin ekmek yediği bir sektör. Bankalar kuyumculuk yaparsa biz ne yapacağız?" diye sordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber