İşte 2006'nın en gözde meslekleri...

Haber Giriş : 31 Ağustos 2005 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en önde gelen şirketlerinin yöneticileri 2006 yılının istihdam yılı olacağını söylüyor. Peki 2006'da hangi meslekler parlayacak, hangi meslekler kazandıracak?

Türkiye'nin en önde gelen şirketlerinin yöneticileri 2006 yılının kelimenin tam anlamı ile istihdam yılı olacağını söylüyorlar. 2006'da hangi meslekler parlayacak, iş görüşmelerinde neler ön planda tutulacak, hangi sektörlerde daha çok kazanç sağlanacak? İşte bu soruların cevapları;

Yetkin eleman dönemi
Önümüzdeki yılda büyümenin geçen iki yıldaki yüksek artış oranlarının biraz daha altında kalacağını belirten Management Centre Türkiye (MCT) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku, "2005 yılında işletmeler nitelikli işgücü bulmakta zorlandılar, aynı şekilde nitelikli işgücü de nitelikli firma bulmakta zorlandı.

Bu 2006'da da sürecek. Performansın üstündeki baskı sürdükçe nitelikli eleman talebi de artacak. Firmalar az ve öz çalışanla üretim yapmayı istedikleri için 2006 yılında adayları çetin bir piyasa bekliyor" dedi.

2006 yılında nitelikli yani yetkin elemanların değer kazanacağını ifade eden Utku, "Firmalar yetiştirecekleri değil firmayı geliştirecek elemanları tercih edecek. Yani bir firmada yönetici aldığı elemana iş öğretmeyecek, alınan eleman yöneticiyi yönlendirecek" dedi.

Finans, IT ve satış yine gözde
Utku 2006 yılında en çok aranacak pozisyonları ise şöyle sıraladı:
"Raporlama, bütçeleme, maliyet analizi yapabilen finans ve muhasebe yöneticileri, pazarlama yöneticileri, satış yöneticileri, yönetim - bilişim sistemleri analistleri."

En fazla hareketlilik perakendede
Yaz ve sonbahar dönemi için eleman alımında ağırlıklı olarak perakende, eğlence, inşaat, emlak, hızlı tüketim maddeleri, turizm, halkla ilişkiler gibi sektörlerde hareketlilik olduğunu dile getiren KRM Karamık Yönetici Ortağı Sunay Karamık, özellikle promosyon elemanları ve satış kadroları ile ilaç ve finans sektöründe toplu işe alımların söz konusu olduğunu belirtti.

2006 yılında perakende sektöründe İngilizce bilen satın alma, lojistik, muhasebe / finans bölümlerine, organik tarım ürünlerine artan talep nedeni ile ziraat mühendislerine, özel bankacılığın gelişmesi ile portföy yöneticilerine ihtiyaç duyulacağını belirterek, "Pazarlamacılara, halka açılmalar ve özelleştimeden dolayı İngilizce bilen finansal kontrolör ve denetçilere talep var" dedi.

Dershaneler kadro genişletiyor
Üniversite sınavlarına kazanmayı garanti etmek için dershanelere akın eden öğrencilerle birlikle dershane sektörünün de çok hareketli günler geçireceğini kaydeden Karamık, "Dersane yöneticliği, dersane öğretmenliği, özel öğretmenlik kadrolarında da işe alımlar gerçekleştirilecek" dedi. Karamık, geleceğin mesleklerini ise şöyle sıraladı:

"Özel spor hocalığı, estetisyen, hemşirelik, hastane yöneticiliği kadroları, yaşlı bakım evleri için yöneticilik / hemşirelik, evde bakım hemşireliği, bebek / çocuk bakıcılığı, catering firmalarında yönetici kadroları, güzellik uzmanlığı, fizyoterapistlik, tıbbı cihaz bakımı uzmanlığı, ahçılık, ziraat mühendisliği, gıda mühendisliği, dietisyen, tasarımcılık."
Mesleğinde uzman, çok çalışkan ve strese dayanıklı kişilerin eleman alımlarında tercih edileceğini belirten Karamık, İngilizce bilen, sektöründeki ve mesleğindeki gelişmeleri takip eden elemanların yarışta öne geçtiğini vurguladı.
Karamık, sağlık, hayat, emeklilik sigortası, satış / bütçe hedefleri doğrultusunda prim, araba vs. gibi hakların artırılacağını belirtti.

İngilizce yeterli değil
Yabancı sermaye ve AB entegrasyon sürecinde kurumların nitelikli, uzmanlaşmış ve iyi düzeyde yabancı dil bilgisi olan çalışanlara ihtiyacı olacağını vurgulayan Candaner, İngilizce'nin yanında, sermayenin orijinine göre Fransızca ve İtalyanca bilen adayların da istihdam edileceğini belirtti.

Tüm sektörlerde ücret artışlarında fazla bir değişiklik beklenmediğini ifade eden Candaner, enflasyonun düşük olması ve tek haneli oranlarla seyretmesi sebebiyle en fazla yüzde 5 oranında artış yaşanmasının söz konusu olduğunu, yönetici kademesindeki artışların ise daha yüksek seyredeceğini söyledi.

Teknik kadrodan idari kadroya
Datasist Genel Müdürü Ayşe N. Yılmaz 2005 sonu ve 2006 başlarında lojistik, perakende, finans / bankacılık ile tekstilde kayda değer bir hareketlilik olacağını söyledi. İstihdama yönelik taleplerin teknik kadrolardan idari kadrolara kaydığını gözlemlediklerini kaydeden Yılmaz, "Şirketlerdeki idari personel ihtiyacı belirgin bir artış gösteriyor. Söz konusu sektörlerdeki işe alımların, orta kademe yönetici ve satış uzmanı ağırlıklı olacağı kanaatindeyiz" dedi.

Şirketlerin deneyimsiz ve ucuz eleman yerine, ödedikleri paranın karşılığını alabilecekleri, katma değeri fazla olan tecrübeli eleman istihdam etmeyi tercih eder duruma geldiklerinin altını çizen Yılmaz, şunları söyledi: "Adayların ikinci yabancı dili bilmeleri, kriterler arasında öne çıkmaya başladı. İlanlarda bu sıkça yer alıyor. İlanlarda yer almasa dahi özgeçmişinde yer alması adayı rakiplerinin arasında öne çıkarıyor."

İlaçta satış temsilcisi hareketi
2005 yılının Eylül ayı ile birlikte hemen hemen her sektörde işe alımların yapılacağını belirten Manpower Türkiye Genel Müdürü Ebru Coş, özellikle ilaç sektörünün satış kanalını canlandırma arifesinde olduğunu söyledi.

Ciddi bir şekilde satış temsilcisi talebinin olduğunu vurgulayan Coş, aynı şekilde sigorta ve bankacılık sektöründen de satış ekibi taleplerinin geldiğini belirtiyor.

Birsen Tarhan/İmedya.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber