Samet'i öldüren magandaya 16 yıl hapis

Geçen hafta İzmir'de 6 yaşındaki Umut Ceylan, parkta oynarken kör bir kurşuna kurban gitmişti.

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Eylül 2012 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Umut'u öldüren kurşunun sahibi aranırken Sakarya'da mahkeme, bu tür davalara emsal olacak nitelikte bir karar verdi. Adapazarı'nda, düğünde havaya rastgele ateş açarak 12 yaşındaki Samet Baş'ın ölümüne sebep olan Turhan C., 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Adapazarı Kayrancık köyünde geçen yıl yaşanan olayda, 7. sınıf öğrencisi Samet Baş, ailesiyle birlikte komşularının düğününe katıldı. Römork üzerine çıkarak düğünü takip ederken havaya rastgele açılan ateş sonucu başından vuruldu. Hastaneye kaldırılan talihsiz çocuk tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Olay sonrası Turhan C., şüpheli sıfatıyla gözaltına alındı. Olay yerine yakın bir yerde bulunan iki boş kovanın, şüphelinin ruhsatlı silahında çıktığı belirlendi. Suçunu ikrar eden Turhan C. tutuklanarak cezaevine konuldu. Savcının hazırladığı iddianamede, benzer birçok olayın medyada yer almasına rağmen zanlının, ölüm ihtimalini umursamadan birçok kez ateş ederek Samet'i kasıt altında öldürdüğüne yer verildi. Sanık hakkında Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Olası kasıtla öldürme' suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Turhan C. savunmasında, olay günü eşini ve çocuklarını başka bir düğüne bırakarak köydeki törene geldiğini söyledi. Orta yerde bulunan arkadaşları ve tanımadığı birkaç kişinin silah attığını ileri süren Turhan C., "Eşimi almaya gitmeden önce 'ben de birkaç defa atayım' dedim. Silahı çıkarıp 5-6 defa attım. Silahı belime koyup gittim. Hanımı alıp eve geldim. Eve geldiğimde mahalledeki çocuklar, cemiyet yerinde kaza olduğunu söyledi. Cemiyette bulunduğum sırada maktulün vurulduğunu görmedim. Çocuklardan olayı duyduğumda, 'attığım silahtan olabilir mi?' diye muhakeme yaptım. Olaydan dolayı üzgünüm. Öldürmek istemedim. Keşke ben ölseydim." dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, 'zevk olsun' diye hareket eden ve kimseyi özellikle hedef almayan sanığın doğrudan öldürme veya yaralama kastı ile hareket etmediğini belirtti. Sanığın elindeki elverişli silahla ve silahın etki alanı içerisinde birden çok kişi bulunmasına rağmen havaya doğru ateş etmesi sonucunda mermilerden birinin herhangi birisine isabet edebileceğini öngördüğü kaydetti. Buna rağmen ateş etmek suretiyle neticeyi göze aldığı ve kabullendiği, bunun sonucunda da maktulün ölümüne neden olduğunu ifade etti. Sanığın eylemi neticesinde 'olası kasıtla öldürme' suçunun oluştuğu kanaatine varan mahkeme heyeti, Turhan C.'yi kalabalık olan düğünde yaptığı atışın bir kişiye isabet etmesi halinde ölebileceğini öngörmesine rağmen fiili işlemesi sebebiyle 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın yargılama sürecindeki davranışları ve sosyal ilişkilerini ve ikrarını göz önüne alan mahkeme, cezayı 16 yıl 8 aya düşürdü.

Kör kurşun, kimini parkta kimini bahçede buldu

Son bir yılda maganda kurşunu 7'si çocuk, 10 kişinin hayatını kararttı. Sönen hayatlardan biri de 6 yaşındaki Umut Ceylan'a aitti. İzmir Karabağlar'da geçen hafta salı günü annesi ve kız kardeşiyle parka giden Umut, kaydıraktan kayarken nereden geldiği belli olmayan kurşunla yere yığıldı. Hastaneye kaldırılan küçük çocuk tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Umut'tan geriye ilkokula başlama heyecanıyla aldığı eşyaları ve tebessüm eden fotoğrafı kaldı. Benzer bir olay da Niğde'de 2 Temmuz 2012 tarihinde yaşanmıştı. Anne-babasıyla akrabalarının düğününe giden 6 yaşındaki Ömer Muhtar Erdemir, bahçede çocuklarla oynarken, tutukluk yapan av tüfeğini tamir etmeye çalışan maganda tarafından vurularak öldürülmüştü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber