Memur-Sen: Eğitim, siyaset ve çalışma hayatındaki başörtü yasağı son bulmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yeni anayasada başörtüsü yasağının kaldırılması yönünde düzenlemelere yer verilmesi gerektiğini belirterek, ''İnançlarını referans alarak başörtüsü örtenlerin, kendileri tarafından reddedilmesine rağmen başörtüsünü siyasi simge olarak kullandıkları gerekçesiyle eğitim, siyaset ve çalışma hakkından yoksun bırakılmalarına ilişkin gayri insani tutum artık sona erdirilmelidir'' ifadesini kullandı.

Gündoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Yazım Alt Komisyonu'nda, kamuda başörtüyle çalışma yasağının kaldırılması yönündeki düzenlemenin muhalefet partisi milletvekilleri tarafından engellenmesini ibretle izlediklerini belirtti.

''İktidar partisinin ise evrensel hukuk ve insan hakları paralelinde sunduğu bu teklifini geri çekmesini doğru bir yaklaşım olarak görmüyoruz'' ifadelerine kullanan Gündoğdu, şunları kaydetti:

''Bu konudaki kararlılıkları samimiyetlerinin de göstergesi olacaktır. Bu olay, Türkiye'de kadın kavramının erkek üzerinden okunması gibi bir alışkanlığın sürdürüldüğünü göstermektedir. Geçmiş anayasaların ve kanunların bu okumayı bütünüyle değiştirecek nitelikte bir içeriğe sahip olmadığı gün gibi ortadadır.

İnançlarını referans alarak başörtüsü örtenlerin, kendileri tarafından reddedilmesine rağmen başörtüsünü siyasi simge olarak kullandıkları gerekçesiyle eğitim, siyaset ve çalışma hakkından yoksun bırakılmalarına ilişkin gayri insani tutum artık sona erdirilmelidir. Yeni anayasa, başörtülü giyimi benimseyen bireylerin-kadınların eğitim-öğretim, siyaset ve çalışma hakkından yoksun bırakılmasına izin vermeyecek, engel olmayacak bir bakışla hazırlanmalıdır. Yeni anayasa bunu, başörtüsü takmanın temel anayasal hak olarak gösterecek bir hükümle değil, inançlarının gereği olarak başlarını örtenler dahil hiç kimsenin kılık kıyafeti gerekçe gösterilerek, uluslararası hukukla garanti altına alınmış eğitim, çalışma ve siyaset hakkından yoksun bırakılmaması üzerine düzenlenmelidir.''

Gündoğdu, milli iradesinin merkezi olan TBMM çatısı altında oluşturulan Yeni Anayasa Yazım Alt Komisyonu'nun evrensel hukuk ve insan haklarına aykırı değerlendirme ve yorumlardan vazgeçmesi gerektiğini savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber