800 yıllık Ahi Pilavı dağıtma geleneği

Ahi Evran-ı Veli'nin yaklaşık 800 yıl önce başlattığı Ahi pilavı dağıtma geleneği, Kırşehir'de yaşatılıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 18:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kırşehir Belediyesi ile Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından 2011 yılında yeniden başlatılan gelenek kapsamında, her ayın ilk cuma günü Anıt Meydanı'nda vatandaşlara ve esnafa Ahi pilavı ikram ediliyor.

Birlik Başkanı Bahamettin Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ahi pilavının yaklaşık 800 yıl önce Ahi Evran-ı Veli tarafından dağıtıldığını ve bir süre sonra kesintiye uğradığını söyledi.

Kırşehir Belediyesi ve birlik tarafından 2011 yılından itibaren bu geleneği yeniden başlattıklarını ifade eden Öztürk, her ayın ilk cuma günü büyük bir katılımla dağıtımın gerçekleştirildiğini anlattı.

Öztürk, "Dönemin valisinin fikriyle, 'Ahiliğin beşiği olan Kırşehir'de her ayın ilk cuma günü cuma namazı çıkışında Ahi pilavı verelim' dendi. Belediye başkanlığı ve esnaf odaları bu görevi üstlendi. Yaklaşık 15 aydır veriyoruz. Bu tadımlık bir pilav. 800 yıl önce bütün dünyaya feyiz veren Ahilik, süreç içerisinde unutulmaya gelmişti. Biz yitiğimizi arıyoruz" dedi.

Ahi pilavı dağıtma geleneğine şehrin yöneticilerinin de büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Öztürk, bu geleneği uzun yıllar sürdürmeyi planladıklarını kaydetti.

Meydanda kurulan kazanlarda pişirilen Ahi pilavı vatandaşlara dağıtıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber