Genç mimarlardan örnek çalışma

Şehir merkezine 4 saat uzaklıkta, telefon hattı olmayan bir köy olan Kargı köyünde 1960'larda yapılan ilkokulun yetersiz kalmasıyla yeni bir okul yapmaya karar veren köy halkı, bağışlarla topladığı 135 bin lira ile inşaata başladılar.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurt çapında karşılaşılan sosyal sorunlara mimari çözümler bulmak ve mimarlık öğrencilerine alternatif çalışma ortamları sunmak amacıyla geçen yıl Aralık ayında kurulan Herkes İçin Mimarlık (HİM) Derneği, Ordu'nun Akkuş İlçesine bağlı Kargı köyünde eski köy okuluna yeniden işlev kazandırırken, köy sakinlerinin kendi imkanlarıyla başlattığı ancak devam ettiremediği yeni köy okulunun inşaatını da tamamladı.

Şehir merkezine 4 saat uzaklıkta, telefon hattı olmayan bir köy olan Kargı köyünde 1960'larda yapılan ilkokulun yetersiz kalmasıyla yeni bir okul yapmaya karar veren köy halkı, bağışlarla topladığı 135 bin lira ile inşaata başladılar. 2008'de başladıkları kaba inşaatı kısa bir süre önce bitirdiler ancak maddi imkansızlık sebebiyle binanın yalnızca zemin katındaki sınıfları tamamlarken üst kat kaba inşaat halinde kaldı.

AKKUŞ'TAN HİM GEÇTİ

Ne yapacaklarını şaşıran Kargı köyü sakinlerinin imdadına ?atıl köy okullarına yeniden işlev kazandırmak isteyen' ve bu konuda çalışma yapan Herkes İçin Mimarlık (HİM) Derneği yetişti. Kurucuları arasında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yıldız Teknik Üniversitesi'nden (YTÜ) yeni mezun mimarlar ve öğrencilerin bulunduğu HİM ekibinin ilk büyük çalışması olan Atıl Köy Okulları projesi kapsamında Ordu ili ?pilot il' seçildi. Nisan ayında Ordu Valiliği'ne yaptıkları başvuruda, Vali Yardımcısı Abdullah Demir'in yönlendirmesiyle Ordu İl Milli Eğitim Müdür Nevzat Türkkan ve Eğitim Denetmenleri Başkanı Kerim Yılmaz'dan Kargı Ferhat Akbulat İlköğretim Okulu'nun durumunu öğrenen HİM gönüllü mimar ve mühendisleri, Kargı Ferhat Akbulat İlköğretim Okulu'nun hem üst katın inşaatını tamamlamak hem de eski binaya yeni bir işlev kazandırmak üzere kolları sıvadılar. HİM gönüllü mimar ve mühendisleri, özellikle işin teknik kısımları olan dış cephe, kalorifer tesisatı, kazan dairesi için oluşan masrafı karşılamak amacıyla kapı kapı dolaşarak para topladı. Bağışçılar arasında STFA, GYODER ve KONUTDER'in de bulunduğu çalışmada toplanan paralarla 10 kişilik ekip çalışmaya başladı.

10 GÜNDE OKULU TAMAMLADILAR

Gönüllüler arasından seçilen 10 kişi ile proje yöneticileri Hayrettin Günç, Emre Gündoğdu ve Erdi Özenses, 24 Ağustos-3 Eylül arası köylüler tarafından misafir edildi. 10 gün süren çalışmalar sırasında okulun eksik kalan ısı tesisat sistemi, boya, kazan dairesi, bina yalıtımı gibi teknik işler tamamlandı. Eski atıl okul binası da ileride kütüphane haline getirilmek üzere onarıldı. Gündüzleri ustalar ile şantiyede çalışan katılımcılar, akşamları asker uğurlama davetleri, okul binasında film gösterimi, köy kahvesinde maç izleme gibi aktivitelerde köyün sakinleri ile kaynaştı. Çalışmalar devam ederken Ordu İl Milli Müdürü Nevzat Türkkan, Akkuş İlçe Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akman, Akkuş İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Seyfettin Gül ve eski Akkuş İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Sedayi Altun Kargı'ya gelerek yerinde incelemelerde bulundu. Çalışmaları sonlandıran Herkes İçin Mimarlık ekibi, ilerleyen günlerde tekrar Kargı'ya giderek okulun çevre düzenlemesini de tamamlamayı planlıyor.

GELECEK YIL ÇAKA'DALAR

Herkes İçin Mimarlık, Atıl Köy Okulları Projesi'ne gelecek yıl Ordu'nun Perşembe ilçesindeki Çaka köyünde devam edecek. Geçtiğimiz Haziran ayında, Çaka Plajı'nda terk edilmiş bir okulu ve Çaka köyünü ziyaret eden dernek, şu anda bu binayı dönüştürme projesini tasarlıyor. Yeterli bütçe sağlandığı takdirde, Çaka projesi, önümüzdeki yaz yine gönüllülerle gerçekleştirilecek. Herkes İçin Mimarlık, yerel halk ve mimarlık gönüllülerini buluşturan dinamik projeleriyle mimarlığı geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.

Herkes için Mimarlık Derneği, 8 ay önce kurulmasına rağmen şimdiden birçok işe imza attı. HİM Derneği, bugüne kadar Giresun'da yerel ustalarla birlikte balıkçı barınaklarını yenilerken, Kahraman Maraş'ta bir öğretmen lojmanı yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber