İnşaat mühendisleri asrın projesini gezdi

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Asya ve Avrupa kıtalarını deniz altından dünyanın en derin batırma tüp tüneli ile birbirine bağlayacak Marmaray'a teknik gezi düzenledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2012 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

50 kişilik inşaat mühendisi grubunun katıldığı gezide mühendisler, asrın projesinin inşaatını yakından görme fırsatı buldu.

Geziye katılan inşaat mühendislerine proje hakkında bilgi veren yetkililer, Gebze-Halkalı arasında yaklaşık 76 kilometre uzunluğunda olacak Marmaray projesinin özelliklerini saydı. Projenin, ana yapılar ve sistemler, batırma tüp tünel, delme tüneller, aç-kapa tüneller, hemzemin yapılar, 3 yeni yeraltı istasyonu, 36 yerüstü istasyonu, işletim kontrol merkezi, sahalar, atölyeler, bakım tesisleri, yerüstüne inşa edilecek olan yeni bir üçüncü hat dahil olmak üzere, mevcut hatların iyileştirilmesi, tamamen yeni elektrikli ve mekanik sistemler ve temin edilecek olan modern demiryolu araçlarını kapsayacak dört bölümden oluştuğu belirtildi. Güzergahın yer altındaki kısmının 13,6 kilometre, batırma tünel uzunluğunun ise bin 387 metre ile dünyanın en derin batırma tüneli olduğunu ifade eden yetkililer, projenin tek yönde saatte 75 bin yolcu taşıyacağını kaydetti.

ŞAHİN: MARMARAY GİBİ ALTERNATİF SİSTEMLER GELİŞTİRİLMELİ

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Marmaray projesinin İstanbul ulaşımını önemli ölçüde rahatlatacak bir proje olduğunu söyledi. Şahin, şunları kaydetti: ?Marmaray, rakamlardan da anlaşılacağı üzere dünya çapında bir demiryolu ulaşım projesidir, günümüzde yalnızca karayolu taşımacılığı ile mevcut trafik sorunlarının çözülemeyeceği artık anlaşılmış durumda. Bu bakımdan Marmaray gibi alternatif sistemler geliştirilip hayata geçirilmesini önemsiyoruz. Marmaray'ın bitmesi ve projenin hızlı tren hattı ile entegre olmasıyla, Anadolu Yakası ve Marmara Bölgesi çok daha cazip hale gelecektir. Bunun dışında bu proje ile İstanbul'da toplu taşımada raylı sistemin payı yüzde 10 daha artarak, tüm sistemde ciddi ve olumlu bir revizyon olacağı beklenmelidir.?

Marmaray inşaatının ciddi bir mühendislik başarısı olduğunu ifade eden Şahin, her iki kıtayı birbirine bağlayacak projenin boğazın altında yaklaşık 60 metrelik bir derinlik basıncına ve olası bir depreme dayanıklı olarak inşa edildiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber