Kaçakçılar, Gümrük Bakanlığı tarafından geliştirilen sistemle yakayı ele veriyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Eylül 2012 22:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KENAN MEHMETZADE

Gümrük Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, artık rastgele kaçakçı kovalamadaklarını belirterek, "Art niyetli kişileri Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri Sistemi ile elimizle koymuş gibi yakalıyoruz." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, sınır girişlerinde kaçakçılığa karşı teknolojiye başvuruyor. 1998'de kurulan Bilge (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri) Sistemi'ni daha da geliştiren Bakanlık, tüm gümrük işlemlerini bilgisayar ortamında takip edebiliyor. Yasal ticaretin önündeki engelleri sonuna kadar kaldırırken, yasa dışı ticaretle de acımasızca savaştıklarını vurgulayan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, "Bilge Sistemi, 'Şu kişi tarafından şu kapıdan şöyle bir ürün şu saatte gelecek' diye rapor veriyor. Biz de sanki elimizle koymuş gibi gidip o kaçakçıyı ve kaçak ürünü yakalıyoruz. Teknoloji sayesinde organize kaçakçılığı bitirdik." dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (GTB), bütün teknolojik imkânları kullanarak gümrükleri sistemle yönetiyor. Artık rastgele kaçakçı kovalamadıklarını söyleyen Altunyaldız, Bilge Sistemi'nin işleyiş şeklinden de bahsetti: "Nerede, hangi ürünlerde daha çok odaklanıyor, hangi işlerde daha çok rant var; onları tespit ediyoruz. Bunu tamamen elektronik sistemlerden aldığımız verileri rafine ederek elde ediyoruz."

Bilge Sistemi aracılığıyla bilgileri analiz eden bakanlık, gelen bütün risk parametrelerini bu sistemin içine atıyor. Risk parametrelerinin sürekli değiştiğini kaydeden Altunyaldız, "Bir satranç oyunu gibi. Siz bir adım attığınız zaman, sistem de bir sonuç çıkarıyor. Yani, nasıl bir hamle geleceğini öngörüyorsunuz artık. O hamleyi yok edecek risk parametresini sisteme atıyorsunuz. İnsanın gözle görüp inanmayacağı kadar hatasız sonuçlar çıkarıyor Bilge Sistem." dedi. Son yıllarda kaçakçılıkla yapılan etkin mücadele rakamlara da yansıdı. Bakanlık, 2010 yılında 436 milyon TL'lik kaçak ürün yakalarken, 2011 yılında bu oran yüzde 42 artarak 620 milyon TL'ye çıkmış. Yakalanan kaçak ürünün değeri ise 2012'nin ilk 6 ayında 2010'un bütün rakamını geçerek 466 milyon TL olmuş.

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) hakkında da bilgi veren Altunyaldız, öncelikle daha hızlı şirket kurulabilmesinin gerektiğine inandıklarını ve bakanlık olarak hızlı şirket kurmanın önemini kavrayıp kişilerin elektronik ortamda kendi işletmelerini masa başından kurabilmeleri için adım attıklarını belirtti ve ekledi: "Artık kendi şirketini kurmak isteyen girişimci, ana sözleşmeleri bilgisayarında oluşturacak, güvenli elektronik imza ile imza atılacak, noterden elektronik onay alacak, gelir idaresinden işletme numarasını alacak ve hiçbir yere gitmeden 10 dakikada şirket kurabilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber