Tuğgeneral Çitil 13 faili meçhul cinayetten yargılanacak

Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil, 1992-1996 yılları arasında Mardin'in Derik İlçe Jandarma Komutanlığı döneminde işlenen 4 ayrı olaydan 13 faili meçhul cinayetten yargılanacak. Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada Tuğgeneral Çitil?e 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezası isteniyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2012 21:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin'in Derik ilçesinde 1992-996 yılları arasında 4 ayrı olaydan 13 kişinin ölümüne sebep verdiği iddiasıyla dönemin Jandarma Komutanı yüzbaşı Musa Çitil hakkında ölüme sebebiyet verdiği gerekçesiyle Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mardin Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Derik ilçesi Dumanlı köyünde 1993 yılında PKK'lılar ile askerler arasında çıkan çatışmada evin içinde sıkışan 7 askeri tabanı kazma ile delerek çıkaran Çeviren ailesinden 5 olmak üzere toplam 6 kişinin köyün evinin ahırının patlatılması sonucu ölümlerine neden olan dönemin Jandarma Yüzbaşı Mesut Çitil hakkında 19 yıl aradan sonra yeniden dava açıldı.

?SİVİL VATANDAŞLAR TERÖRİST SAYILARAK ÖLDÜRÜLDÜ?

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Seydoş Çeviren, Ahmet Çeviren ,Yusuf Çeviren, Abide Çeviren, Ramazan Çeviren ve Mehmet Necat Arıs'ın öldürerek terörist olduklarını iddia ile atılı suçu işlediği kanaatine ulaşarak 19 yıl sonra 13 faili meçhul olayın açığa çıkarılması için yeni bir iddianame hazırladı. 19 yıl sona dinlenen Tanıkların beyanları doğrultusunda Derik İlçe Jandarma Komutanlığının Derik Cumhuriyet Başsavcılığına sunduğu Musa Çitil imzalı 22.02.19993 ve 24.02.1993 tarihli yazılarda, sivil vatandaşların da olayda terörist şahıslardan sayılmak suretiyle toplam 9 teröristin öldürüldüğünün ileri sürülmesine karşılık Derik savcılığının DGM savcılığına gönderdiği Görevsizlik kararında, maktulleri ?sivil vatandaşlar? olarak nitelendiren 1993/32-12 sayılı görevsizlik kararı ile ölen şahısların terörist olmadığı, terörist unsurlara yardım ve yataklık yaptıklarına dair herhangi bir delil elde edilemeyen vatandaşlar olduklarının belirtildiğine yer verildi. Köyde yaşanan çatışma sonrasında köylülerin kendilerine karşı herhangi bir düşmanca harekette bulunmadıkları sırada öldürüldüğü, bu şahısların suçlu olduklarına dair herhangi bir bilgiye sahip olmamasına rağmen şüphelinin olay günü bu şahısları yukarıda belirtildiği şekliyle öldürerek terörist olduklarını iddia ile atılı suçu işlediği kanaatine ulaşılmıştır.?

TERÖRİST OLARAK KİMSESİZLER MEZARLIĞINA GÖMÜLDÜ

Derik ilçesinde yaşanan ikinci olayda ise, Vecdin Avcıl'ın olay tarihinde Derik İlçe Jandarma Komutanlığı görevlilerince gözaltına alındığı, şahsın teröristlerin sığınaklarının gösterilmesi ve yerlerinin tespiti için araziye çıkarıldığı, teröristlerin bulunduğu mağaraya yaklaşıldığında 1'i bayan 3 teröristin ateş etmesi üzerine Vecdin Avcıl'ın öldüğü, 3 teröristinde öldürüldüğü, müşteki beyanına göre 4 şahsın açılan büyük bir çukura birlikte gömülmüş olduğu, yine maktulün oğlu olan müştekinin belirttiğine göre 4 cesedin gömülmesine yardım eden ve çukuru açan kepçe operatörünün ?cesetlerden birinin çıplak bayan olduğunu görünce, inançlarımıza göre bayan ile erkeklerin aynı yere gömülemeyeceğini, 2 mezar kazılması gerektiğini söylediğini, bunun üzerine jandarma komutanının kendisine vurduğunu ve ?bunlar insan değil hayvan, hayvanın erkeği ile dişisi aynı yere gömülebilir, bir kuyu kaz yoksa seni de öldürür o kuyuya gömerim? dediğini' naklettiği, maktulün şüpheli bir şekilde öldürülerek terörist olduğu bahanesiyle Derik Kimsesizler mezarlığına gömüldüğü iddia edildi

Derik te yaşanan ikinci olayda ise, Vecdin Avcıl'ın teröristlerle gerçekleşen çatışma sonucu vefat ettiği, kim tarafından öldürüldüğünün kesin belli olmadığı, terörist olduğuna dair herhangi bir emare olmamasına rağmen terörist gibi gösterilerek kimsesizler mezarlığına gömüldüğü, iddiaya göre maktulün bilerek öne sürüldüğü ve ölümüne sebebiyet verildiği, cenazenin gömülme şeklinin bu algıyı kuvvetlendirdiği, şüphelinin olay tarihinde Derik İlçe jandarma Komutanı olması sebebiyle iddia konusu eylemlere dahlinin bulunduğu, bu sebeple gerçekleşen neticeden sorumlu olduğunu kanaatine varılmıştır.? Görüşü yer aldı.

ÇAMURLU PLAKA İLE GÖTÜRÜP KENDİ ARABASINDA TEK KURŞUNLA ÖLDÜRÜLDÜ

1994 yılında tutulan Jandarma tutanağında Mustafa Aydın'ın PKK'lılar tarafından yolunun kesildiği ve öldürüldüğü belirtilirken,Derik ilçesinde taksicilik yapan Mustafa Aydın'ın kimliği tespit edilemeyen Servet Kod adlı itirafçının ihbarı üzerine Musa Çitil tarafından defalarca tehdit edildiği tanıkların ifadesinde yer aldı. Derik ilçesinde yaşanan 3.olayda Mustafa Aydın'ın Mazıdağı sınırlarında kendi arabasına bindirildikten sonra kafasına bir el ateş edilip öldürüldüğü iddiasıyla Musa Çitil?in yargılanacağı davanın iddianamesinde Mazıdağı Savcılığı, suçun tasarlanarak işlendiğine dair delilin bulunmadığı, 765 sayılı TCK'nın 102/2 maddesine göre 15 yıllık zaman aşımı süresine tabi olduğu ve bu sürenin geçmiş olduğu gerekçesiyle 29.02.2011 tarihinde takipsizlik kararı verilmesini yerinde bulmayarak davanın yeniden açılmasına karar verdi.

EREKLER KONTROL NOKTASINDAN ALINDILAR KAYIPLARA KARŞTILAR

1994 yılında Derik ilçesinde yaşanan 4. olayda da yine sahnede Musa Çitil yerini alıyor.

Mehmet Erek ile jandarma kontrol noktasında kaybolan Ahmet ve Ramazan Erek'in cesetleri Derik -Mazıdağ yolu kenarında Mazıdağ sınırlarında bulunduğuna dikkat çekilen iddianamede 2 farklı kaleşnikof tüfekle öldürüldükleri ve 1 ay önce ölü bulunan Mustafa Aydın'ın öldürüldüğü tüfekle öldürüldüğü tespit edildiği ortaya çıktı. Ramazan Erek'in arabasının olmadığını gördükleri, Ahmet ve Ramazan'ın gitmiş oldukları, jandarma görevlilerinin arabadakilerin acil işimiz var diyerek gittiklerini söylediği, tanıkların yürüyerek Derik'e geri dönecekleri esnada oradaki görevlilerden birinin bizde Derik'e gidiyoruz sizi götürelim dediği ve panzerle onları Derik ilçe jandarma komutanlığına götürüp, bahçesinde panzerden indirdikleri ileri sürülmüştür. Ertesi gün eve dönmeyen Mehmet Erek ile jandarma kontrol noktasında kaybolan Ahmet ve Ramazan Erek'in cesetleri Derik -Mazıdağ yolu kenarında Mazıdağ sınırlarında bulunmuştur.

ÇİTİL, İFADEYE GELMEZSE ZORLA GETİRİLECEK

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığının 16/07/2012 tarih ve 2012/1150 sayılı iddianamesi ile sanık hakkında birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürme suçundan açılan dava mahkememize tevzi edilmiş olup mahkememiz esasının 2012/176 sırasına kaydedilmekle dosya incelendi.

Sanık Musa Çitil'in üzerine atılı eylemin alt sınırı 5 yıl ve daha fazla hapis cezasınını gerektiren suça ilişkin olması ve CMK'nın 196/2.maddesi gereğincede bu durumda talimat yasağı bulunması nedeniyle sanık adına duruşma gününü bildirir davetiye çıkartılmasına,davetiyeye duruşmaya gelmediği takdirde hakkında CMK'nın 199.maddesi uyarınca yakalama emri çıkarılacağı hususunun şerh olarak düşülmesine,

Sanık Musa Çitil'in hangi tarihler arasında Derik İlçe Jandarma Komutanı olarak görev yaptığı ve varsa kullanmış olduğu izin ve rapor tarihlerinin bildirilmesi için İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığına müzekkere yazılmasına karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber