Öğretmenlerden Gelen Beş Soru Beş Cevap

1- Anadolu liselerinde 2 saat için 1 saat daha ek ders uygulaması devam ediyor mu? 2- Geçici görevli müdür yardımcısı ek ders ücreti alır mı? 3- Rehber öğretmenlerin ek ders saati sayısı kaçtır? 4- Tezsiz yüksek lisans nakil sebebi olabilir mi? 5- Askerlik süresi kariyer öğretmenlik sınavına giremede değerlendirilir mi?... Soruların cevaplarını görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Eylül 2005 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANADOLU LİSELERİNDE 2 SAAT İÇİN 1 SAAT DAHA EK DERS UYGULAMASI DEVAM EDİYOR MU?

SORU: Merhabalar,
Anadolu Liselerinde ve Süper Liselerde Yabancı Dil Öğretmenlerine 2'ye 1 veriliyordu. Bu sene Süper Liselerin kalkmasıyla ve yapılan değişikliklerle artik bu uygulamanın olmayacağı söyleniyor. Bu durum hakkında bilgilendirme yaparsanız seviniriz. Anadolu Liseleri için de geçerli mi bu durum? Teşekkür ederim.

CEVAP: Mevcut durum aşağıdaki mevzuattaki gibidir. Bu duruma göre Anadolu liselerindeki Yabancı dil dersi ve yabancı dil dersi dışındaki dersleri yabancı dille okutan öğretmenlerine aylık ve zorunlu ücret karşılığı okuttukları her 2 saat için 1 saat, daha ek ders ücreti ödenir. Bu konuda henüz bir değişilik bulunmamaktadır.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN ESASLAR

Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi
Madde 11- (Değişik 15.4.1999-BKK.-99/12775/2 md.) Kapsama dahil okul ve kurumlarda görevli yönetici ve öğretmenlere, ders niteliğinde yönetim görevi ile ek ders görevi dışında "Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi" karşılığı olarak haftada;
c) Her türdeki anadolu ve fen liselerinin;
1) Yabancı dil dersi ve yabancı dil dersi dışındaki dersleri yabancı dille okutan öğretmenlerine aylık ve zorunlu ücret karşılığı okuttukları her 2 saat için 1 saat,
daha öğretim yılı süresince ek ders ücreti ödenir.


GEÇİCİ GÖREVLİ MÜDÜR YARDIMCISI EK DERS ÜCRETİ ALIR MI?

SORU: İyi günler; ..........İlköğretim Okulu'nda Türkçe öğretmeniyim.Okulumuz müdür yardımcısının ağustos ayında tayini çıktı.05.08.2005 tarihinden itibaren kaymakamlık oluru ile geçici görevlendirme yolu ile aynı okulda müdür yardımcılığı görevine başladım. Ağustus ayında yaptığım görev karşılığı ek ders ücretimin ödenmesi Milli Eğitim Müdürü tarafından engelleniyor.Acaba müdür yardımcıları için ödenen ek ders ücretini alabilir miyim, yoksa 6 aylık bir süre için ödeme yapılır mı veya hiç ödeme yapılmaz mı?Kısa bir süre içerisinde cevap verirseniz sevinirim. İyi günler, başarılarınızın devamını dilerim.

CEVAP: 6 ay ücret alırsınız. 6. aydan itibaren görevlendirme onayınızın tekrar alınması gerekir.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN ESASLAR

Ders Görevinin Yapılmış Sayılacağı Haller
Madde 21- Bu Esaslar kapsamına giren öğretmen ve yöneticiler;
a) Millî ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına öğrencilerle birlikte katıldıkları taktirde bu günlerde,

b) (Değişik 15.4.1999-BKK.-99/12775/6 md.) İl düzeyinde bayram kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde yılda; Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde 90, diğer illerde 45 günü geçmemek üzere görevlendirildikleri günlerde (Ankara, İstanbul ve İzmir illeri ile Devlet Töreni yapılmasına karar verilen diğer illerde bu sürelerin yeterli olmaması halinde sürenin 30 güne kadar uzatılmasına valiler yetkilidir.),

c) (Değişik 15.4.1999-BKK.-99/12775/6 md.) 18 inci maddede belirtilen haller dışında;
1) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında geçici görevle görevlendirilenler,
2) Her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler,
bir yılda 6 ayı geçmemek üzere bu görevleri süresince, aylık karşılığı ders, ek ders, ders niteliğinde yönetim ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar.


REHBER ÖĞRETMENLERİN EK DERS SAATİ SAYISI KAÇTIR?

SORU: Ben Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise ve Endüstri meslek liselerini içinde barındıran bir okulda görev yapan rehber öğretmenim. Rehber öğretmenlerin haftalık ek ders ücretleri 15 saattir. Bu rakam Anadolu liselerinde 18 saattir. Ben okulumdan haftalık 15 saat ücret almaktayım. Benim durumumda olan bazı arkadaşlar okullarından 18 saat ücret almaktadırlar. Okulumdan haftalık 18 saat ek ders ücreti almam mümkün müdür? Bunun yasal bir dayanağı var mı? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ediyorum, çalışmalarınızda başarılar dilerim

CEVAP: Anadolu lisesinde çalışıyorsanız aşağıdaki hükümlere göre 18 saat almanız gerekir.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖĞRETMEN VE YÖNETİCİLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN ESASLAR
Ders Niteliğinde Yönetim Görevi
Madde 10- İlgili mevzuat hükümleri ile tespit edilen inceleme, araştırma, planlama, programlama, yönetim, denetim, eğitim ve öğretim gibi görevlerinden;
a) Bakanlık merkez teşkilatında görevli; müsteşar, müsteşar yardımcısı, talim ve terbiye kurulu başkanı ve üyeleri, teftiş kurulu başkanı, araştırma planlama ve koordinasyon kurulu başkanı, genel müdür, 1. Hukuk müşaviri, genel müdür yardımcısı, bakanlık müşaviri, hukuk müşaviri, savunma sekreteri, basın ve halkla ilişkiler müşaviri, daire başkanı, müdür, şube müdürü, talim ve terbiye kurulu uzmanı, araştırma planlama ve koordinasyon kurulu uzmanı, eğitim uzmanı, savunma ve sivil savunma uzmanı, şef ve raportörlerin haftada 15 saati,
b) Bakanlık taşra teşkilatında görevli; millî eğitim müdürü, müdür yardımcısı, şube müdürü, ilköğretim müfettişi, ilköğretim müfettiş yardımcısı, şef, rehber öğretmen, gezici özel eğitim öğretmeni, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumları müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının haftada 15 saati, müdür yetkili öğretmenlerin haftada 3 saati,
ders niteliğinde yönetim görevi sayılır ve ek ders ücreti ödenir.

Ders Dışı Hazırlık ve Planlama Görevi
Madde 11-
4)Rehber öğretmenlerine 3 saat,
daha öğretim yılı süresince ek ders ücreti ödenir.


TEZSİZ YÜKSEK LİSANS NAKİL SEBEBİ OLABİLİR Mİ?

SORU: Selam biyoloji öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Tezsiz yüksek lisans yapma hakkı kazandım. Özür tayini yapabiliyor muyum?

CEVAP: Yapabilirsiniz. İşte mevzuat

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ

Özüre Bağlı Yer Değiştirmeler
Madde 14-
c) Öğrenim durumu özürü: Öğretmenin bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için öğretmenlikteki branşıyla ilgili bir alanda veya eğitim, yönetim, denetim alanlarında yurt içinde lisans üstü öğrenim gördüğünün veya üniversitelerin öğrenim için belirli bir süre öğretmenlik yapmış olma şartı aranan bölümlerine devam ettiğinin belgelendirilmesi yanında, sağlık ve eş durumu (eşi şehit olanlar hariç) özürleri nedeniyle yer değiştirme isteğinde bulunanlardan adaylık eğitimi süreçlerinden temel ve hazırlayıcı eğitimi tamamlamış olmaları, öğrenim durumu özüründe ise adaylığın kaldırılmış olması koşulu aranır.
Bu özürler nedeniyle yer değişikliği istekleri, hizmet ve özür gereklerinin birlikte karşılanması temelinde dikkate alınır. Özüre dayalı yer değiştirme suretiyle atamaları yapılanlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunanlar, özürlerinin devam ettiğini her yıl yer değiştirme suretiyle atama döneminde belgelendirirler.
Belgelendiremeyenler eksik hizmetlerini tamamlamak üzere eğitim öğretim yılı bütünlüğü de dikkate alınarak takip eden yer değiştirme döneminde bu bölgelere dahil illere atanırlar.

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı : B.08.0.PGM.0.23.10.02-262 / 24713 25 NİSAN 2005
Konu : Öğretmenlerin 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu

3. ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER
Öğretmenler; zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığına veya bulundukları görev yerinde, hizmet alanında ya da ilde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın sağlık, eş ve öğrenim durumu özürleri nedeniyle aşağıda belirtilen şartlarda yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunabileceklerdir.

3.3. Öğrenim Durumu Özrü:
Yurt içindeki yüksek öğretim kurumlarında bilimsel hazırlık ve yabancı dil hazırlık dönemi dâhil yüksek lisans veya doktora eğitimine devam etmekte olan öğretmenler; öğrenim gördükleri yüksek öğretim kurumlarının bulunduğu yere görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler.
Öğretmenin Yükseköğretim Kurumunun lisansüstü öğrenim programında kayıtlı ve ders döneminde olduğunu, devam zorunluluğu bulunduğunu belgelendirmesi gerekir. Özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını 1 (bir) yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yüksek öğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.


ASKERLİK SÜRESİ KARİYER ÖĞRETMENLİK SINAVINA GİREMEDE DEĞERLENDİRİLİR Mİ?

SORU: İyi günler ben sitenizin bir üyesiyim. Size bir sorum olacak cevap verirseniz çok sevinirim. Öğretmenlikte kariyer sınavında bir defaya mahsus 14 yılını dolduranların baş öğretmenlik sınavına girebileceği ilgili yönetmelikte belirtilmiş ancak bu sürenin hesabında öğretmenlik görevinde iken yapılan askerlik süresinin dahil edilip edilmeyeceği belirtilmemiştir. Bu konuda bir bilgi verirseniz çok sevinirim. ( Ben er öğretmen olarak askere gidip 18 ay er olarak askerlik yapanlardan birisiyim. Eğer dahil edilmezse bu bizim için ikinci bir darbe olur. )

CEVAP: Stajyer öğretmenlikte geçen sürelerin bile sayılmadığından hareketle askerlikte geçen sürelerin sayılacağı kanaatinde değilim. Kaldı ki iki yıla ilave bir kademe işlemlerinde de askerlik süreleri sayılmamaktadır. Atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde ki 33. madde konuyla ilgili olmasa da bu konuda bir olasılık koymaktadır. Buna görede askerlikte geçirilen süreler hesapta dikkate alınmaz.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARI ÖĞRETMENLERİNİN ATAMA VE YER DEĞİŞTİRME YÖNETMELİĞİ
Zorunlu Çalışma Yükümlülüğünden Sayılacak ve Sayılmayacak Süreler
Madde 33- Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenlerin, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet bölgelerinde öğretmen olarak geçirdikleri hizmet süreleri zorunlu çalışma süresinden sayılır.
Birinci fıkrada belirtilen süreler içinde olmakla birlikte;
a) Yılda bir defada veya parça parça toplam 90 günden fazla bölge dışında geçen geçici görev (yurt içi ve yurt dışı) süreleri,
b) Aylıksız izinli olarak geçirilen süreler,
c) Milli Eğitim Akademisi, Türkiye ve Orta Doğu Amme idaresi Enstitüsü ve Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezinde geçirilen süreler,
d) Ücretli ve vekil öğretmenlikte geçirilen süreler ile zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen iller dışında vekaleten geçirilen hizmet süreleri,
e) Görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanların; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 143 üncü maddesinde sayılan durumların gerçekleşmesi durumunda bu iller dışında geçirdikleri süreler.
zorunlu çalışma süresinden sayılmaz.

Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği
Geçici Madde 3
- Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte, adaylık dönemi hariç öğretmenlikte en az 13 hizmet yılını dolduran öğretmenlerden ilk defa yapılacak uzman öğretmenlik sınavını kazananlar, bir defaya mahsus olmak üzere 8 inci maddede belirtilen kıdem şartı aranmaksızın bu sınavdan sonra düzenlenecek ilk başöğretmenlik sınavına katılabilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber