'Bağış'sız kayıt yok

Haber Giriş : 04 Eylül 2005 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Bağış' diye alınan kayıt parası 30 milyon liradan 3 milyara kadar çıkıyor

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, alınmaması yönünde açıklama yaptığı halde kentteki birçok ilk ve ortaöğretim kurumu, 2005-2006 eğitim ve öğretim yılına yine 'kayıt ücretleriyle' girdi. Kentin yoğun ve yoksul nüfusunun yaşadığı varoşlarda bile düşük de olsa kayıt ücreti istenirken, merkezi semt ve bölgelerde bu fiyatlar yükseliyor.
İlk ve ortaöğretimde 'bağış' adı altında alınan kayıt ücretleri, merkezden varoşa, zenginden yoksula göre değişiyor. Kentin varoşu sayılan Sultanbeyli Namık Kemal İlköğretim Okulu yıllık 30 YTL, Gazi Mahallesi'ndeki Şair Abay Kunanbay Lisesi 300 YTL ile yetinirken, Bostancı Şenesenevler Lisesi 1500 YTL, Melih İsfendiyar İlköğretim Okulu da 2 bin YTL istiyor. İşte İstanbul'un bazı semtlerinin 'kayıt ücreti' haritası:
Sultanbeyli Namık Kemal İlköğretim Okulu: Kayıt işlemleri için 'öğrenci katkı aidatı' adı altında 30 YTL isteniyor. Bu ücreti isteyen veliler, 10 eşit taksitte 3 YTL olarak da ödeyebiliyor.

Samandra İlköğretim Okulu: Bölge içinden 50'si kayıt ücreti ve 50'si de evrak gideri olmak üzere 100 YTL talep ediliyor. Bölge dışında ikamet edip bu okulda kayıt yaptırmak isteyen velilerden 300 YTL, ya da bunun karşılığı olan bir ihtiyacı karşılaması isteniyor.

Uğur Mumcu Mahallesi Hacı Hatice Bayraktar Lisesi: Kayıt için gelen vekiller, okul önünde kuyruk oluşturuyor. Veliler, işlem yaptırabilmek için numara alarak sıraya giriyor. Adını söylemek istemeyen bir velinin verdiği bilgiye göre, kayıt için kendisinden iki hafta önce 1000 YTL, bugün de 500 YTL ödemesi istenmiş.
Bostancı Şenesenevler Lisesi: Okulda görevli bir idareci, bölge dışından gelen velilerden 1500 -2 bin YTL kayıt ücreti istediklerini söyledi. İdareciye göre, bölgedeki veliler ise kayıt sırasında 'gönüllerinden ne koparsa' veriyor.

Bostancı Melih İsfendiyar İlköğretim Okulu: Bölgeden gelenlerden 'depreme karşı güvenlikli çelik sıralar' alınacağı gerekçesiyle 250 YTL bağış alınıyor. Bölge dışından gelen velilerdense 2 bin-3 bin YTL talep ediliyor.

'Bizde adaletsizlik yok'
Kadıköy Nedim Öktem İlköğretim Okulu: Bölge içi fiyatı, 500 YTL. Okul idarecisi, "Biz, herkesten aynı ücreti alıyoruz. Kapıcıdan da, işadamından da. Bizde adaletsizlik yok" diyor. Bölge dışından gelip kayıt yaptırmanın fiyatı ise 1500 YTL'den başlıyor.
Etiler Ali Yalkın İlköğretim Okulu: Okulda tekli öğretim yapılıyor. Bölge içinden gelenlerden para istenmiyor, ancak okulun değişmesi zorunlu 11 kapısının alınması ve demir-doğrama işlerinin velilerce üstlenilmesi gerekli.
Gazi Mahallesi Şair Abay Kunanbay Lisesi: Ağırlıklı alt gelir gurubunun yaşadığı mahallede sıkı bir pazarlık sonucu kayıt ücreti 200-300 YTL'ye düşebiliyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber