'Özel okul ve dershanelerin eğitimin kanayan yarası'

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2005 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASK konfederasyonuna üye Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, özel okul ve dershanelerin eğitimin kanayan yarası olduğunu belirterek, "Çocuklarımızın gelecek pazarlığı üzerinden yürütülen bu sömürüye karşı durmak gerekiyor" dedi.

Eğitimi "rant kapısı" olarak gören özel okul ve dershanecileri eleştiren Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, "Dershanelerin ve özel eğitim kurumlarının devletin nitelikli okullarının yerini almaya başlamasına, gençlerimizin özel okul ve dershaneler arasında pazarlanmasına, öğretmenlerimizin okulda öğrencilerine ayıramadıkları emeği ve zamanı dershanelerde harcamasına razı olmamalıyız. Anayasayla güvence altına alınan eşit, adil, ücretsiz ve kaliteli eğitim niçin verilmiyor" diyerek, tepkilerini dile getirdi.
"Devlet okullarında yeterli eğitim verilmediği için veliler çocuklarını dershanelere ve özel okullara gönderiyor. Devlet okullarındaki kayıt paraları ve çeşitli adlar altında zorla toplanan paralar yüzünden, özel okul ve devlet okulu arasındaki maliyet farkı gittikçe azalmaktadır. Bu sıkıntıları çekmek zorunda değiliz" diyen Avcı, dershanelerde okuldaki gibi klasik eğitim yöntemiyle dersi tartışmaya, yaparak yaşayarak öğrenme yerine en kısa zamanda, seçenekler arasındaki doğru yanıtı bulaya çalışıldığını ve böylece hem liselere hem de üniversiteye girişte okulun ikinci plana düştüğünü kaydetti. Avcı, izlenen yanlış eğitim politikaları yüzünden aileler ekonomik koşulları ne olursa olsun dişten tırnaktan artırıp çocuklarını dershaneye göndermek zorunda hissettiklerini vurgulayarak, "Dershanelere öğrenci başına 2 ile 15 milyar arasında ödemeler yapan aileler, çocuklarını dershaneye göndermediği takdirde anne baba olarak elinden geleni yapmamış konumuna düşmektedir. Bu durumu bilen dershanelerde çeşitli promosyonlar, hediyeler ve vaatlerle öğrencileri kazanmaya çalışıyor. Böylece eğitim kurumları ticari kuruluşlar haline dönüştürülmeye; öğretmenler ise karar mekanizmalarından uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır" diye konuştu.
Avcı açıklamasını şu sözlerle devam etti:
"Eğitime katkı adıyla uçan kuştan vergi alınıyor, bu paraların nerelere harcandığı belirsiz. Devlet eğitime ayırdığı payı yükseltmelidir. Devletin özel okul ve üniversitelere yaptığı yardım derhal kesilmeli ve devlet okullarına aktarılmalıdır. Devlet okullarında ikili eğitim yerine, tekli eğitim ve çantasız eğitime geçilmelidir. Fiziki koşulları uygun olan dershaneler derhal devlet okullarına dönüştürülmeli ve böylece derslik ve öğretmen açığı çözülmelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber