MEB'de, 'Düşünme Eğitimi' dersi

Haber Giriş : 05 Eylül 2005 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aydınların, politikacıların, düşüncesinden dolayı yargılananların gözü aydın. Düşünce hapisten çıkıp müfredata girdi. İlköğretim öğrencilerine farklı ve alternatif düşünmeyi öğretecek olan derste, Başbakan Erdoğan'dan yazar Yaşar Kemal'e kadar düşüncesinden dolayı hapse giren birçok insanın yaşadıkları örneklerle anlatılacak.

Bir dönem düşünce suçlularını hapse atan devlet, artık ilköğretimden itibaren farklı düşünmenin eğitimini verecek. "Düşünme Eğitimi" dersinde anlatılacak örneklerle adeta yakın tarihle bir yüzleşme yapılacak. İlköğretim haftalık ders çizelgesine yeni eklenen derste özellikle 'farklılık' eğitimi üzerinde durulacak. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Servet Özdemir, çocuklara farklı düşünmenin sevdirileceğini aktarırken, "Farklı düşünerek problemlere farklı ve daha kolay çözümler bulabileceklerini insanın temel eğitimde öğrenmesi gerekiyor" dedi.

Düşünce kitabı hazırlanıyor

Günümüzde insanların tek tip düşünmesini istemenin çağdışı kaldığını vurgulayan Özdemir, yenilenen ilköğretim müfredatının en önemli özelliğinin eleştirel düşünmeyi öğretmesi olduğunu aktardı. "Düşünme Eğitimi" dersi bu yıl ilk olarak, Ankara, Bolu, Diyarbakır, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Van ve Samsun olmak üzere 9 ilde 120 ilköğretim okulunda, 6, 7. ve 8. sınıflarda seçmeli ders olarak okutulmaya başlanacak. Ders önümüzdeki yıl tüm okullarda yeralacak.

Eleştirel düşüncenin öğretileceği ders için Talim Terbiye Kurulu da halen "Düşünme Eğitimi" adlı bir kitap hazırlıyor. Haftada 1 saat olmak üzere gösterilecek ders için hazırlanan kitapta, ilköğretim öğrencilerine düşüncelerinden dolayı mahkum olan aydın, sanatçı, bilim adamları ve politikacıların yaşadıkları da ayrıntılı olarak anlatılacak.

'Düşünme Eğitimi' kitabında şiddete yol açmadıkça düşüncenin özgür olduğu vurgulanarak, öğrencilere basit araştırma çalışmaları yaptırmaya yönelik konular verilecek. Kitapta, Türkiye'de ve dünyada hukuksal değişikliklerle düşünce özgürlüğünün güvence altına alındığı da aktarılacak. Geçmişte mahkum olan ve yargılanan bir çok ünlü isim de somut örnekler olarak anlatılacak.

Yargılananlar

TCK'nın 312 ve 159. maddelerine muhalefet suçu işledikleri gerekçesiyle, başta gazetemiz yazarları Fehmi Koru, Kürşat Bumin ve Ali Bayramoğlu olmak üzere 100'e yakın gazeteci, yazar, bilimadamı, avukat, doktor, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcisi yargılandı. Yargılanan isimler arasında Ali Bulaç, Etyen Mahçupyan, Celal Başlangıç, Mehmet Yıldırım, Abdurrahman Dilipak, Emine Şenlikoğlu, İlyas Salman, Eşber Yağmurdereli, Neşe Düzel, Eren Keskin, Mehmet Şevket Eygi, Akın Birdal, Mustafa Demir, Ahmet Altan, Emre Kongar, Gülay Göktürk de yeralıyor.

En önemli örnek Başbakan Erdoğan

Düşünme eğitimi kitabında en önemli örnek olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şiir okuduğu için hapiste yatması anlatılacak. Düşüncelerinden dolayı sıkıntı yaşayan politikacılara Başbakan Erdoğan'ın örnek gösterildiği derste edebiyatçılar için de Yaşar Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet örnek gösteriliyor. İlköğretimde koyulan düşünme eğitimi dersi, lisedeki felsefe dersi müfredatı ile de ilişkilendirildi. Öğrencilerin temel eğitimde gördükleri düşünme eğitimi sonrasında lisedeki felsefe dersini de daha iyi anlaması hedefleniyor

NE DEDİLER:


Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu: Bu dersi çok ciddi anlamda önemsiyoruz. Türkiye'de insanlar üniversiteyi bitirdiğinde bile 'düşünce özgürlüğü' konusunda ne kadar hakları olduğunu bilmiyorlar. Bunun öğretilecek olmasını destekliyoruz. Bu anlamda da Türkiye'de eğitim eksikliği giderilmelidir.

Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen: Düşünce alanında Türkiye'deki gerçek tablonun toplumla paylaşılması gerekir. Bu özgürlüğün kazanımı için neler çekilmiş, onun gösterilmesi gerekiyor.Çocuklara düşünmenin bir erdem olduğu benimsetilmeli.

Yazar Fikret Başkaya: Türkiye toplum olarak özgürlük bilinci olan bir toplum değil. Özgürlük halkın içinde, sokaklarda kazanılır. Onun için bu kazanımın salt okulla olacağını düşünmüyorum. Düşünme eğitimi dersinde bu özgürlüğü okutacak olan öğretmenlerin de eğitilmesi önemlidir.

Yeni Asya Gazetesi Sahibi Mehmet Kutlular: Türk Ceza Kanunu'nda halen daha eksiklikler bulunuyor. Yaşar Kemal'in Marksist olduğu için, Recep Tayyip Erdoğan'ın sağ çizgide olduğu için hapse atıldığı net olarak anlatılmalı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber