TTK , ders kitaplarını online inceleyecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Eylül 2012 07:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı'nın beyni olarak nitelendirilen ve yıllardır bir kapalı kutu olan Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda beklenen değişiklikler yapıldı.Hem kurulun yönetmeliği, hem de ders kitapları ve eğitim araçları yönetmeliği önceki gece Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre Kanun Hükmünde Kararname ile kurul üyelerinin sayısı 15'ten 10'a düşürüldü. Artık ders kitapları elektronik ortamda incelenecek, incelemeyi yapan heyet de liyakata göre belirlenecek. Hatta oluşturulan inceleme havuzundaki her öğretmen ya da akademisyen sivil toplum kuruluşları tarafından tarafsızlığı izlemek üzere gözlemci bulundurabilecek. Yıllarca süren ders kitapları incelemesi artık sona eriyor. Yeni yönetmelikte kitap başvuruları ocak ve temmuz aylarında yapılacak ve tüm inceleme, değerlendirme işlemleri başvuru tarihinden itibaren 4 ay içinde tamamlanacak. Yeni düzenlemenin inceleme ve değerlendirme süreci ile daha şeffaf, tarafsız, katılımcı, her türlü ihmal ve istismar olasılığının ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Tarafsızlık gözlenecek

Ders kitaplarının incelenmesi ve değerlendirilmesiyle ilgili tüm işlemler elektronik ortamda yapılacak. Yayınevleri başvurularını elektronik ortamda yapacaklar. Böylece Türkiye'nin dört bir yanından öğretmen, uzman ve akademisyenlerin inceleme ve değerlendirme sürecine katılmaları sağlanacak.

Ders kitaplarının incelenmesinde kronik hale gelmiş bir sorun olan inceleme kriterleri sadeleştirildi. Yüzlerce maddeden oluşan kitap inceleme kriterlerinin neden olduğu; kitapların özgünlüğünü ve yazarların ustalığını ortadan kaldıran mekanikleşmeye son verilecek. Bundan sonra ders kitabı yazmak daha çok profesyonellik gerektirecek. Yönetmeliğe göre uzmanlığı esas alan bir panel değerlendirme modeli uygulanacak. Öncelikle bir panelist inceleme ve değerlendirme veri tabanı oluşturulacak. Bu veri tabanına öğretmenler kıdem, yüksek lisans ve doktora yapmış olmak gibi ölçütler dikkate alınarak kayıt yaptıracaklar. Veri tabanına öğretmenler yanında çeşitli alanlarda akademik kariyer yapanlar ve uzmanlar da online olarak kayıt olabilecek. Sisteme kayıt yaptıranlar eğitime alınarak öğretmenler, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan bir havuz oluşturulacak.

Kitaplar ve eğitim araçları bilgisayar üzerinden kura yoluyla atanacak en az 6 en çok 8 üyeden oluşan paneller tarafından incelenecek. Panel üyeleri öğretmenler, akademisyenler ve uzmanlardan oluşan havuzdan kura yoluyla belirlenecek ve eğitim yayınları ile ilgili sivil toplum kuruluşları panelistlerin görevlendirilmesi sürecinin tarafsızlığını izlemek üzere gözlemci bulunduracaklar. Yönetmeliğe göre bu sistemde her bir kitap inceleme için ayrı bir panel oluşturulacak. Panel üyelerinin belirlenmesine hiç kimse müdahale edemeyecek. Panel üyeleri inceleme ve değerlendirmelerini online olarak yapacaklar. Ancak tüm panel üyeleri belirli bir tarihte panel toplantısında bir araya gelecek ve raporlarının tartışarak, ortak bir rapor düzenleyecek. Panel raporlarına dayalı olarak son karar kurul tarafından verilecek. Yönetmelikte, kitapları inceleyenlerin, kitapları yazanlar kadar bilimsel yeterliğe sahip olmaları da önkoşul. Kitapları ve öğretim materyallerini inceleyecek panel üyelerinin uzmanlık alanlarında kariyeri olan, aynı zamanda bu değerlendirmeyi öğretmenlerle birlikte yapmalarını sağlayacak bir sistem tasarlandı.

Etik kural sözleşmesi

Yönetmelikte değerlendirme yapanların hesap verebilirliği ve etik kurallara uymasını sağlayacak düzenlemeler de var. Panel üyeleri çıkar çatışması olmadığına ve etik kurallara uyacaklarına dair bir sözleşme imzalayacaklar. Ayrıca bireysel raporlarda ve panel raporlarında olumlu ya da olumsuz tüm değerlendirmelerin gerekçeleri açıkça yazılacak. Hiç kimse ?Bana göre böyle? gibi bir gerekçe ile bir değerlendirme yapamayacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber