Van'da eğitim endişesi

Van'da geçtiğimiz yıl yaşanan 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde hasar gördüğü için yıkılan onlarca okulun yerine yenilerinin yapımı sürürken, çalışmaların tamamlanamaması, güçlendirmelerin hala sürmesi ve bir binada birkaç okulun eğitim öğretim yapacak olması velileri endişelendiriyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2012 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sürdürülen çabalara ve hayırsever kişi ve kuruluşların desteklerine rağmen, 2012-2013 eğitim öğretim yılı bir çok sıkıntıyı da beraberinde getirirken, yıkılan bazı okulların sağlam binalarda aynı çatı altında eğitim verecek olması vatandaşların tepkisine neden oldu. Konteynırlarda kalan bir çok aile ise çocuğunu nereye kaydedeceği konusunda kara kara düşünürken, çocuklarının sağlıklı bir eğitim yılı geçiremeyeceklerine inandıklarını, insanların bu kadar çaresiz bırakılmalarının doğru olmadığını söylediler. Veliler, 3-4 okulun aynı binada olmasından dolayı, baştan savma bir eğitimin olacağını düşündüklerini kaydettiler.

"ORADAN ORAYA PERİŞAN OLMUŞ DURUMDAYIZ"

Deprem öncesi çocuğunun daha önce Şehit İbrahim Karaoğlanoğlu İlköğretim Okulu'nda okuduğunu, okulun güçlendirilmesinden dolayı Nene Hatun Kız Tenik ve Meslek Lisesi'ne gönderdiklerini ifade eden velilerden Perihan Arsık, eğitime yeni başlayacak olan diğer oğlunu ise kaydedememenin sıkıntısını yaşadığını anlattı. Adresten dolayı çocuğunu okula kaydetmediklerini, ilerleyen günlerde tekrar gelmesini istediklerini ifade eden Arsık, "Oradan oraya perişan olmuş durumdayız. Bu yıl nasıl bir eğitim olacak bilemiyorum. Zaten binaların durumundan dolayı bir korkumuz bir endişemiz var. Bir de çocukların nasıl bir eğitim alacağı bizi düşündürüyor. Bir yandan servis derdi, bir yandan okulun uzak oluşu konusunda ne yapacağımız bilemiyoruz" dedi.

"ÜÇ OKULUN AYNI ÇATI ALTINDA BULUNMASI KONUSUNDA ENDİŞELİYİZ"

İrfan Baştuğ İlköğretim Okulu'nun Nene Hatun Kız Teknik ve Meslek Lisesi binasında eğitim göreceğini, çocuğunu buraya geçici olarak kaydettiğini söyleyen Mehmet Reşit Ertutar, buna bir çözümün getirilmesini beklediklerini aktardı. Çocukların daha önce çadırda eğitim görmelerine razı olduklarını anlatan Ertutar, "Bu sadece sıkıntı oluşturmaktan başka bir şey değil. Eğitimin değil 5 yıl 10 yılda da düzeleceğini düşünmüyorum. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bir çözüm bulsunlar. Üç okulun aynı çatı altında bulunması konusunda endişeliyiz. En ufak bir panikte ne olacağını düşünemiyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'na, Başbakanımıza sesleniyorum. Buna bir çözüm bulsunlar ne yapacağımızı şaşırmışız. Ben kendim de öğrenciyim. Bir eğitimde başarı yoksa o zaman neden çocuklarımızı okula gönderelim. Şahsım olarak maddi durumum iyi olsaydı çocuğumu özel okula gönderirim bu çileyi çekmem. Ayrıca binaların fiziki yapısı konusunda da bir korkumuz var. Çünkü bu yapılar büyük depremler büyük artçılar atlattılar. Korku içerisindeyiz. Tüm bu sorun ve sıkıntılara bir çözüm getirmelerini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İsimlerini vermek istemeyen bazı veliler de çocuklarının kendi mahallelerinde kurulan konteynırlara yakın olan okulda eğitim göreceklerini ifade ederek, aynı çatı altında eğitimlerin verilecek olmasından endişeli olduklarını belirttiler. Çocuklar ise bir çok sorun ve sıkıntıdan habersiz, okullarını çok sevdiklerini dile getirerek, biran önce arkadaşlarıyla buluşmanın heyecanını yaşadıklarını söylediler.

"BU YIL EĞİTİM YİNE SANCILI GEÇECEK"

Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar, "Bu yıl eğitim yine sancılı geçecek. Okulların fiziki yapısı, donanımı eksiktir. Ayrıca 4+4+4 sistemine geçildi. Alt yapısı oluşturulmadığı gibi bir de depremin oluşu eğitimi büyük oranda etkileyecektir. Bu yıl kalitenin düşük olacağı kanaatindeyim. İlkokul 4'ten sonra ders saatleri kademeli olarak artacaktır. Okula girişler ve çıkışlar çok uzun olacak. Çocuklar akşam 18:30 veya 19:00'da eve gidecek. Bir binada 3 okulun oluşu eğitimi mutlaka engelleyecek ve bu yılki eğitimi istediğimiz ölçüde yakalayamayacağız. Yaşanan depremle birlikte okulların durumu belliydi. Ama 2012-2013 eğitim öğretim yılı başlıyor, siz şu şu okullar güçlendirmeye alınacak diyorsunuz. Bir çok okulu aynı çatı altında eğitim yapmaya zorluyorsun. Bu büyük bir sıkıntıyı beraberinde getirecektir. Zorunlu eğitim 12 yıl olduğundan dolayı 190 bin 200 bin lise öğrencisi 9'uncu sınıfa başlayacak ve sınıflar artacak, eğitim tamamen karışacak. Milli Eğitim Bakanlığı Van'daki okulları hayırseverlere devretti. Bazı hayırseverler okulları yaptı, bazıları ise yapmadı. Şu an temeli bile atılmamış okullar bulunuyor. Çok sayıda okulun onarımı var. Ben inanıyorum ki, bu yıl Türkiye'de eğitimde sıkıntı olacak. Van'ın eğitim konusunda ayrı bir ayrıcalığının olması gerekiyordu. Ama maalesef hiçbir şey yapılmadığı gibi sorun ve sıkıntılarla baş başa bırakılıyor" şeklinde konuştu.

"PROJELERİN GEÇ KALMASINDAN DOLAYI AKSAMANIN MEYDANA GELDİĞİNİ SÖYLEDİLER"

Türk Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Kutbettin Yıldız da, deprem şartlarından dolayı henüz güçlendirmesi bitmemiş veyahut yapımına başlanan okullar olmasının eğitim öğretimi aksatacağını, bu konuda Milli Eğitim Müdürü ile görüşme yaptıklarını anlatarak, "Bize, projelerinin geç kalması gibi bir çok sebepten dolayı bir aksamanın meydana geldiğini söylediler. Tabi bu söylemler eğitim öğretimde bugün gelinen durumu düzeltemeyecektir. Bu okulların bugüne kadar güçlendirilmemesi, onarım tamirat çalışmalarının bitmemesi bizleri de velileri de üzüyor. Okullara gidecek olan çocuklarımız yarın Türkiye genelinde okuyan çocuklarla aynı yarış içerisinde bulunarak sınavlara girecekler. Bundan dolayı öğrencilerimizin bu yıl eğitim öğretimde bir miktar geri kalacağı göz önündedir. Bunların olmaması en büyük temennimizdir. Tamirat, onarım işleri konusunda kurum ve kuruluşların üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri gerek. Müteahhitlere gerekli ödemelerin zamanında yapılması, sürekli işbirliği içerisine girilmesi okulların zamanında bitirilmesi konusunda büyük bir fayda sağlayacaktır. Eğitimin aksaması hiçbirimizin faydasına değil. Yaşanan sıkıntıların biran önce giderilmesi gerek. Aldığımız bilgiye göre 20'ye yakın okulun daha güçlendirmeye alınacağı düşünülmektedir. Biz bunların bu sene kalmasını düşünüyoruz. Aksi halde büyük bir sıkıntı olacaktır. Ayrıca TOKİ konut bölgelerindeki yapımı süren okulların biran önce tamamlanarak faaliyete geçirilmesi, eğitim öğretimin aksamaması yolunda çok büyük bir katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

"VAN EĞİTİM ÖĞRETİME HAZIR DEĞİL"

Eğitim-Sen Van Şube Mali Sekteri Fuat Özdemir ise, okul temsilcilerinden aldıkları bilgiler doğrultusunda Van'ın eğitim ve öğretime hazır olmadığını vurguladı. Bu konuda Van'da iki sorun olduğunu, bunlardan birinin 4+4+4 sorunu, diğerinin de depremin getirdiği sıkıntılar olduğunu ifade eden Özdemir, "Fiziksel anlamda bir deprem var. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden aldığımız bilgilere göre yıkılan 8 okulun yerine okul yapılmayacağı bildirildi. Geçtiğimiz yıl deprem sonrası eğitimin görülebilmesi için bazı okulların bugün güçlendirmeye alınacağını ifade ediyor Milli Eğitim Müdürlüğü. Peki niçin geçtiğimiz yıl bu çocukları buralara gönderdi? Madem ki sağlam değildi nasıl böyle bir riskin altına girdiler? 66 aylık olan çocukların boyları çok küçük sıralar büyük geliyor, bunun için de herhangi bir çalışma yapılmadı. Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılan konutlarla ilgili vatandaş TOKİ'ye mi gidecek evine mi dönecek, öğrencisini nereye gönderecek konusunda sıkıntı yaşıyor. 40 bin öğrencinin taşıması yapılacak. Bu kadar az bir okulun olmasına rağmen aynı binada aynı zaman içerisinde nasıl bir eğitim görüleceği ayrı bir sıkıntı. Tüm bu sıkıntıları göz önüne aldığımız vakit Van'ın eğitim öğretime hazır olmadığı açıkça ortadadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber