YTL'ye dönüşüm oranı yüzde 91'e ulaştı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2005 13:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

Babacan: YTL artık dünya parası

Devlet Bakanı Ali Babacan, Yeni Türk Lirası'nın (YTL) artık ''Dünya Parası'' olduğunu vurgularken, YTL'deki ''yeni'' ifadesinin kaldırılması için henüz erken olduğunu söyledi.

Bakan Babacan, Merkez Bankası'nda düzenlenen, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı'nın da katıldığı ''Yeni Türk Lirası'' konulu basın toplantısında, bir süre sonra YTL'deki ''yeni'' ibaresinin düşeceğini, ancak bunun zamanını halkın belirleyeceğini kaydetti.

Ali Babacan, yeni ibaresinin kaldırılmasının Bakanlar Kurulu kararı ile kolayca yapılabileceğini belirtirken, ''ne zaman ki halk arasında Yeni TL yerleşti, yeni demeye gerek kalmadı, hükümet bunu kısa süre içinde yapabilir. TL dendiğinde zaten, şu anda kullandığımız YTL ifade ediliyor...Ama şu an, bu iş (YTL'deki yeni ifadesinin kaldırılması) için erken. Benim tahminim, bir kaç yıl daha bu yeni ibaresine devam edeceğiz'' diye konuştu.

YTL İLE KRONİK ENFLASYON DÖNEMİ KAPANDI

YTL'ye geçişle bir neslin korkulu rüyası haline gelen, bir neslin beraber büyüdüğü kronik ve yüksek enflasyon döneminin tamamen kapatıldığının da tescillenmiş olduğunu ifade eden Bakan Babacan, sıfırları atılmış yeni paranın, enflasyonla mücadeleye de belli ölçülerde olumlu katkı sağladığını, politikalara olan güvene ve istikrar artışına da katkısı olduğunu söyledi.

Babacan, ''artık herkes biliyor ki Türkiye aklına ne koyduysa yapıyor. Türkiye, hangi konuda ne söz verirse, bunlar gerçekleşiyor'' diye konuştu.

''YTL ARTIK DÜNYA PARASI''

YTL'nin artık ''bir dünya parası'' olduğunu da vurgulayan Babacan, uluslararası büyük finans kuruluşlarının YTL bazında yaptıkları işlemlere dikkati çekti.

Babacan, ''Bu, (YTL'nin) artık uluslararası boyuta taşınan ve uluslararası yatırımcıların da güvenini kazanan bir para birimi olduğuna işaret ediyor'' dedi.

Türk hisse senetleri ve devlet iç borçlanma senetlerinin yaklaşık 40 milyar dolarlık kısmının, uluslararası yatırımcılar tarafından alınmış durumda olduğuna işaret eden Babacan, ''Bu, Türkiye'deki istikrarın, Türk Lirası'na güvenin önemli bir işaretidir'' diye konuştu.

Serdengeçti: YTL'ye dönüşüm oranı yüzde 91'e ulaştı...

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçişte banknotların dönüşüm oranının, 2 Eylül itibarıyla yüzde 91'e ulaştığını açıkladı.

Serdengeçti, Merkez Bankası'nda düzenlenen, Devlet Bakanı Ali Babacan ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın da katıldığı ''Yeni Türk lirası'' konulu basın toplantısında, banknot dönüşüm hızının ''tatmin edici'' düzeyde olduğunu söyledi.

Serdengeçti, 3 büyük kupürde (20, 10 ve 5 milyon TL) adet olarak değişim oranının yüzde 88'e ulaştığını, ancak 1 milyon TL ve 500 bin TL'de oranın ise yüzde 65 civarında olduğunu bildirdi.

Serdengeçti, madeni paralarda olduğu gibi, ''düşük değerli'' küpürlerin yeni para birimine dönüşümünün yavaş ilerlediğini ifade ederken, ''bu süreç, beklentilerimizle uyumlu. Ancak bu küpürlerin tahsil edilmesinde, vatandaşlarımızın ve bankacılık sektörünün işbirliği önemli'' dedi.

Babacan: 'Yeni'yi kaldırmak için erken

Devlet Bakanı Ali Babacan, Yeni Türk Lirası'nın (YTL) artık ?Dünya Parası? olduğunu vurgularken, YTL'deki ?yeni? ifadesinin kaldırılması için henüz erken olduğunu, bir kaç yıl daha bu yeni ibaresine devam edeceğini söyledi.

Babacan, Merkez Bankası'nda düzenlenen ''Yeni Türk Lirası'' konulu basın toplantısında yaptığı konuşmada, TL'den sıfırların atılması ve yeni para birimine geçişin Türkiye'de on yıllardır konuşulduğunu, ancak bir türlü gerçekleştirilemeyen, hep ertelenen bir reform olduğunu söyledi.

2004 yılı boyunca, gerçekten çok yoğun bir hazırlık döneminin yaşandığını hatırlatan Babacan, şöyle devam etti:

''Yaklaşık 50 kadar kamu kuruluşunu ilgilendiren bu büyük operasyon (YTL'ye geçiş), son derece güçlü bir koordinasyon içerisinde ve hiç bir teknik sıkıntı çıkmadan başarı ile tamamlandı. 72 milyon nüfusa sahip bir ülkede yeni bir para biriminin, yeni banknotların, yeni madeni paraların tedavüle girmesi ve halkımızın bu kadar kısa zamanda bu yeni para birimine uyum sağlaması, ayak uydurması gerçekten çok çok önemli bir gelişme.

Bunda, yapılan hazırlıkların gerçekten çok dikkatli titiz şekilde yürütülmesinin yanında, Türk halkının da yeniliğe açık olmasının yeni ve daha iyi seçenekler önüne sunulduğu zaman bunları kolaylıkla tercih edebiliyor olması gerçekten çok önemli payı var.'' Bakan Babacan, geride bırakılan 8 ay içerisinde hem banknotlar hem madeni paralarda yüksek oranda dönüşümün gerçekleştiğini vurgularken, ''Türkiye'deki tüm bankacılık sistemleri, vergi daireleri, tüm şirketlerin muhasebe sistemleri, kredi kartı sistemleri, yazar kasa sistemlerinde, yani sadece işin tedavüldeki para kısmı değil, aynı zamanda diğer lojistik konularda, başarı ile YTL'ye uyum sağlanmış oldu'' dedi.

Sürecin henüz yüzde 100 tamamlanmadığını, bu yılın sonuna kadar YTL ile eski liranın beraber tedavülde kullanılacağını, bu yılın sonu itibariyle artık eski liraların sadece bankalarda değiştirilebileceğini hatırlatan Babacan, yıl sonuna kadar etiketlerde yeni liralarla, eski liraların yan yana görülmeye devam edileceğini bildirdi. Babacan, şöyle devam etti:

''YERSİZ KORKU SENARYOLARI ÜRETİLİYORDU''

''1 Ocak 2005 öncesinde gündeme getirilen olumsuz senaryoları, eleştirileri şöyle bir düşünecek olursanız, her konuda olduğu gibi, her dönemde olduğu gibi, yeni türk lirası konusunda da pek çok senaryo çiziliyordu. (Enflasyon birden zıplayacak, yuvarlama etkisi gelecek) diyorlardı, devalüasyondan bahsediyorlardı hem de yüzde vererek. (Halk buna zor alışacak, günlük hayatta büyük hatalar meydana gelecek, işlemlerde kaos yaşanacak) gibi pek çok yersiz korku senaryosu üretiliyordu.'' Bu korku senaryolarının, sadece Yeni Lira ile ilgili olmadığına işaret eden Babacan, şunları kaydetti:

''Korku senaryoları maalesef, Türkiye'de her zaman, her konu ile ilgili üretilebiliyor. Bunun alıcısı da, müşterisi de bulunuyor. Bu senaryolarda, biraz onun da etkisi var herhalde.

Ancak şu çok önemli; biz ne yaptığımızı, ne yapacağımız gayet iyi biliyoruz. Politikalarımız konusunda kafamız çok net. En ufak bir soru işareti yok. Herhangi bir konuyu politika olarak belirlediysek, kararlılıkla uyguluyorsak, biz ona inanıyoruz ve gerçekten uygulayacağız demektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Uygulama konusunda da azami titizlikle ve tüm detaylara verdiğimiz önemle, uygulamada çıkabilecek sorunları yine asgariye indirmeye çalışıyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber