İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS Önlisans ve Ortaöğretim Adayların Başarı Tüyoları ? 5 (Tarih, Vatandaşlık Bilgisi, Güncel Gelişmeler)

KPSS'ye günler kala adaylarımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Sizler için soruları analiz ederek sizlere özel bir dosya serisi hazırlayarak önceki yazımızda Türkçe, Matematik ve Coğrafya alanlarından mutlaka bakılması gereken konuları belirtmiştik. Memurlar.net olarak yorucu ve geniş çaplı ders tekrarı yapmamanızı öneriyoruz. Bugün ise Tarih, Vatandaşlık Bilgisi ve Güncel Gelişmeler alanları hakkında değerlendirmelerde bulunacağız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 12:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS Önlisans ve Ortaöğretim Adayların Başarı Tüyoları ? 5 (Tarih, Vatandaşlık Bilgisi, Güncel Gelişmeler)

Öncelikle belirtelim ki tabi ki her adayın konuları algılama ve hafızada tutma yöntemleri farklıdır. Ayrıca, adayların hangi konuları daha iyi bildikleri de değişiklik göstermektedir. Bizler sadece ÖSYM sorularına ve sistemine göre önemli bulduğumuz noktaları sizlerle paylaşmaktayız.

Tarih

Tarih alanı da her sınavda seçici alanlardan birisidir. Tarih alanında bazı konular mantıksal yorumla çözülür (örneğin, ilkeler ile inkılapların ilişkileri gibi). Bazı konular ise ezbere yöneliktir (örneğin, gazeteler, cemiyetlere üye devletler gibi). Tarih iyi bir altyapı gerektiren ve çok soru çözerek anlaşılan bir derstir.

Memurlar.net Önerisi: Tarih alanı hem sözel olup hem de kolay çalışılan bir derstir. Ancak ÖSYM'nin şaşırtıcı tarih sorularını çözebilmek için sistematik iyi anlaşılmalıdır. O yüzden biraz daha sistemli önerilerde bulunacağız. Tarih sorularını çözerken Dr. Cahide Polat'ın aşağıdaki tavsiyelerine mutlaka dikkat edin:

1- BONUS ÖNERİ: Tarih alanı 30 sorudan oluşur. Bunun 6 tanesi Osmanlı Devleti ve öncesi uygarlıklardan gelir. Bu bölüm uzun ve sıkıcı bir konudur. 3 soru Osmanlı Devleti ıslahatlarından gelir. Bu bölüm kısa ancak karışık bir bölümdür. Kalan 21 soru ise 2.Meşrutiyetten sonraki dönemden gelir ve bu konular hem daha zevkli hem de çok uzun değildir. Konuya stratejik açıdan baktığımızda en uzun konu olan Osmanlı Devleti ve öncesi uygarlıklara çalışmaktansa, en çok soru gelen 2. Meşrutiyet sonrası konulara çalışmak çok daha mantıklıdır. Bu yüzden tarih tekrarı yapmayı düşünen adaylarımızın doğrudan kitabın bu bölümüne çalışmaları yerinde olur.

2- Soruyu mutlaka iyi anlayın. Sorunun olumlu ya da olumsuz neyi sorduğunu mutlaka tespit edin.

3- ?Hangisi doğrudan ilgilidir/ilgili değildir?? şeklindeki sorularda dar yorum yapın.

4- ?Hangisiyle ilgilidir/ilgili değildir?? veya ?hangisiyle ilgili olduğu savunulabilir/ savunulamaz?? gibi sorularda ise geniş yorum yapabilirsiniz.

5- Soruda öncül varsa önce soruyu okuyun ve sonra öncülleri dikkatle inceleyin.

6- BONUS ÖNERİ: Soruda paragraf ve bilgi metni varsa öncelikle zihninizi temizleyin, bildiğiniz her şeyi unutun ve bu metni dikkatlice okuyun. Cevaplar genel bilgilerinizle çelişiyor olabilir. Hatta metne göre doğru olan cevap tamamen yanlış düşündüğünüz bir cevap olabilir. Ama burada sizin ne bildiğiniz değil paragrafın ne dediği önemlidir. Kesinlikle bunun haricinde bir yorum yapmayın. ÖSYM bu tarz soruları çok sever ve devamlı sorar.

7- BONUS ÖNERİ: ?Hangisi yanlıştır?? yapısında bir soruyu çözerken üç şıkkı elediniz geride iki şık arasında kararsız kaldınız. Şıkların ikisi de yanlış bundan eminsiniz. Böyle bir durumda en aptal ve en saçma olan şıkkı seçmeniz gerekir. ?Ama diğeri de yanlış? diye düşünmenin lüzumu yok. ÖSYM böyle soruyorsa biz de böyle cevaplayacağız.

8- ?Hangisi doğrudur?? tarzında bir soruda üç şıkkı elediniz ancak geride iki şık var ve size göre ikisi de doğru. Bu durumda geniş anlamlı ve daha mantıklı olan soruyu seçmelisiniz.

9- BONUS ÖNERİ: Atatürk İlkeleri konusunda hangi ilkelerin hangi inkılaplarla ilgili olduğu mutlaka benimsenmelidir. Ancak burada ince bir nokta vardır. Halkçılık ve inkılapçılık ilkeleri en kapsayıcı ilkelerdir. Çünkü tüm yenilikler ve yapılanlar aynı zamanda birer inkılaptır ve inkılapçılık ilkesinin kapsamına girer. Ayrıca yapılan her şey halk için yapılmıştır ve halkçılık ilkesinin kapsamına da girer. Bu sorular genelde öncüllü olarak gelir ve uygun bir şıkta halkçılık, inkılapçılık veya her ikisi de esas ilkenin yanında yer alıyorsa bu şık seçilmelidir.

10- Tarihleri tek tek ezberlemenin çok faydası yoktur. Hangisi önce hangisi sonra şeklinde ezberlemek yeterlidir.

11- ?hangisi sebebidir/ sebebi sayılamaz?? yapılı sorularda çok kafa yormayın. Bu sorularda şıklarda verilenlerden birkaçı verilen olaydan önce ise olay ile ilgili olanı seçin. Bir tanesi olaydan önce ama olayla ilgisi yok, o zaman bunu seçin. Soru öncüllü ve öncüllerden birkaçı olaydan önce ise ilgili olsa da olmasa da bunların hepsinin yer aldığı şıkkı seçin. Unutmayın ÖSYM sorularında önce olan olay sonrakiyle ilgili olmasa da bir şekilde onun sebebi sayılır.

12- ?hangisi bunun sonucudur/ hangisinin sonucudur/ hangisinin sonucu değildir?? gibi sorularda da yukarıdaki anlattığımız mantığa göre soru çözülmesi yeterlidir. Unutmayın ki ÖSYM sorularına göre sonra olan olay ilgisi olmasa dahi önceki olayın bir sonucu kabul edilir.

Vatandaşlık Bilgisi

B Grubu KPSS adaylarının istisnasız en çok takıldıkları alan vatandaşlık bilgisidir. Aslında bu alandan çok basit ve yüzeysel sorular çıkmaktadır. Ancak bu başarısızlığın temelde iki sebebi vardır:

1- TBMM üye sayısının 550 olduğundan dahi haberi olmayan gazete okumayan ve haber izlemeyen bir kitlenin varlığı,

2- Yayınevlerinin vatandaşlık bilgisi konu anlatımı kitaplarına, çıkmayacağını bildiği halde sırf bir kitap boyutunda olması için bir sürü gereksiz konuyu ve detayı ticari amaçlarla koyması ve adayların gözünü korkutarak kafalarını karıştırmalarıdır.

Memurlar.net Önerisi: Piyasadaki vatandaşlık bilgisi kitapları gereksiz detaylarla doldurulmuştur. Bunlara yüzeysel olarak gözden geçirmeleri yeterli olacaktır. Ancak hukukun temel kavramları iyi öğrenilmeli bunun yanında yasama, yürütme ve yargı organlarının kimlerden oluştuğu ve temel görevleri mutlaka benimsenmelidir. Ayrıca yürütme organının işlemlerinin tanımları, özellikleri ve farklarına da göz atılmalıdır.

Güncel Gelişmeler

Bu alanın belli bir müfredatı yoktur. Son bir sene içinde gazete ve haberleri takip eden kişilerin rahatlıkla soru yapacağı seçici bir alandır. Ancak yine de internet ortamında bu konuya ilişkin dolaşan bilgilere birkaç kez göz atmak faydalıdır. Yine de bunları ezberlemek için kendinizi çok zorlamayın çünkü çalıştığınız nottan hiçbir soru çıkmayabilir de.

SONUÇ OLARAK

Kalan son on günde sabah 09.30'da deneme sınavlarınızı çözün. Öğle vakti hafif besinler ve meyve tüketin. Öğleden sonra deneme sınavında tespit ettiğiniz eksik konularınıza bakın. Gün içinde yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Yukarıda belirttiğimiz konulara ise akşam vakitlerinde ders çalışma psikolojisi içinde değil, hobi için bir şeyler okuyormuş psikolojisi ile yüzeysel olarak göz atın. Akşamları ise asla geç saatte yatmayın.

Sonraki Konumuz: Sınav Gecesi Yapılmaması Gerekenler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber