İntörn hukukçu uygulaması geliyor
Adalet Bakanlığı, hukuk sisteminin yeni yol haritasını belirledi. Hedefte, sağlık, yangın, kaza sigortası gibi "hukuk sigortası" da var
Adalet Bakanlığı, hukuk sisteminin önümüzdeki yıllara ilişkin "anayasası"nı güncelledi. Bakanlığın hazırladığı Yargı Reformu Strateji Taslağı'nda, "yargının hızlandırılması, uzun tutukluluk süreleri" gibi sürekli gündemde olan konuların yanı sıra ilginç hedefler de yer aldı. Taslakta yer alan hedeflerden dikkat çekenler şöyle:
HUKUK SİGORTASI: Tıpkı sağlık, hırsızlık, yargın, kaza sigortası gibi "hukuk sigortası" olacak. Sigorta şirketleri aracılığıyla işleyecek sisteme göre, vatandaş aylık düzenli primler yatırarak hukuk sigortası yaptıracak. Hakkında dava açıldığında masraflar bu sigortadan karşılanacak.
DEVLETLE UZLAŞMA: Halen bazı suçlarda uygulanan vatandaşın vatandaşla arasındaki "uzlaşma" sistemi, devlet-vatandaş arasında da işletilecek. Suçun mağduru kimse olmasa bile vatandaş devletle uzlaşmaya giderek davadan kurtulabilecek.
ÇOCUKLARA RENKLİ SORGU: Çocukların soruşturma ve davları özel tasarlanmış mekanlarda yapılacak.
BİR "TIK"LA HAKLARINI ÖĞREN: Kadına yönelik şiddetin azaltılması için çalışma yapılacak. Kadınlar, çocuklar ve engelliler haklarını, bu amaçla oluşturulacak internet sitesinden öğrenebilecek.
INTERN HUKUKÇULAR: Tıp fakültelerindeki intern (intörn) doktor uygulamaları hukuk fakültelerine de getirilecek. Hukuk öğrencileri eğitimlerinin bir bölümünü kişi ve kuruluşlara hukuki danışmanlık yaparak tamamlayacak.
YÜCE DİVANA DENETİM: Halen temyiz olanağı bulunmayan Yüce Divan kararları yeni bir yapı oluşturularak denetime açılacak.
ARA ASKERİ MAHKEME: Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi varlığını koruyacak. Yerel askeri mahkemeler ile bu iki kurum arasında ara mahkeme olarak sivil yargıdaki gibi istinaf askeri mahkemeleri oluşturulacak.
HÂKİM OLMAYAN HÂKİMLER: Bazi ihtisas mahkemelerine hakim sınıfından olmayan hakimler atanacak. Örneğin ticaret mahkemelerine iktisat fakültesi mezunları atanabilecek.
UZUN YARGILAMAYA TAZMİNAT: Yargılama süresi uzun sürerse mağduriyetin önlenmesi için tazminat ödenecek.