Yeşil kaplumbağaya Mehmetçik koruması

Adana İl Jandarma Komutanlığı Çevre Koruma Timi, Karataş ilçesine bağı Tuzla beldesi, Ağyatan sahili lagün mevkiinde yumurtalarından çıkarak, denize doğru zorlu bir yolculuk yapan yeşil deniz kaplumbağalarını korumak için seferber oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2012 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre timi ve Tuzla Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri, yeşil kaplumbağaların sahildeki yumurtalarından çıkıp, yaşam alanları olan denize yolculukları sırasında zarar görmelerini önlemek için devriye geziyor. Tuzla bölgesindeki Kapı Ormanı, Ağyatan Gölü, Tuzla Gölü ve Akdeniz'in Tuzla sahilinde sürekli devriye gezen Mehmetçik'e, WWF ''Dünya Doğal (Vahşi) Yaşamı Koruma Vakfı'' ekipleri de destek oluyor. Çevreci ekip, denize ulaşamayan veya yumurtalarından çeşitli nedenlerle çıkamayan kaplumbağaları toplayarak her gece güvenli bir şekilde sahile bırakıyor. Mehmetçik korumasında, şu ana kadar 26 deniz kaplumbağası, yaşam alanlarına ulaştı. Kalan 22 yuvadan ise eylül ayının sonuna kadar yavru kaplumbağaların çıkması bekleniyor.

Adana İl Jandarma Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı'nın talimatları doğrultusunda, sorumluluk sahasındaki nesli tükenmekte olan hayvanların korunmasının yanı sıra, su, hava, katı atık kirlilikleri ve kaynakları hakkında da araştırma yaparak, araştırma sonucunu rapor halinde, ilgili kurum ve kuruluşlara bildiriyor. Personelin, çevre konusunda bilinçli, daha önce aldığı tüm görevlerde başarılı ve çevrenin korunması görevinin sorumluluğunu taşıyabilecek kapasitede olması sağlanıyor. Timde görevlendirilen personel, öncelikle, Jandarma Okullar Komutanlığı'nda çevre konusunda nazari ve uygulamalı temel eğitimden geçiriliyor. Eğitim sonucunda yapılan uygulamalı sınavlarda başarılı olan personel Çevre Bakanlığının Ankara'daki Gölbaşı Çevre Referans Laboratuvarında nazari ve uygulamalı eğitime alınıyor. Buradaki eğitim sonucunda yapılan sınavlarda başarılı olan personele Çevre Koruma Tanıtım Kartı veriliyor. Çevre Koruma Tim Personeline ayrıca, TEMA Vakfınca doğal hayatın korunması konusunda; nazari ve uygulamalı kurslar düzenleniyor. Çevre Koruma Tim personeli, aldığı bu eğitimlere ilave olarak diğer resmi ve özel kurum ve kuruluşlarca düzenlenen seminer, konferans, toplantı gibi faaliyetlere de iştirak ettirilerek çevre konusundaki bilgi ve deneyimlerini arttırılmaları sağlanıyor.

150-200 YIL YAŞIYORLAR

Yeşil kaplumbağalar, kendilerine yaşam imkanı tanındığında, 30-35 yıl doğurganlıklarını sürdürürken, 150-200 yıl yaşayabiliyorlar. "CheloniaMydas'' olarak bilinen yeşil kaplumbağaların, nesli tükenme tehlikesindeki hayvanlar kategorisinde yer aldığı için avlanmaları yasak. Bu kaplumbağalar, normal şartlarda denizi terk edip karaya çıkmazlar. Ancak dişiler uygun bir yuvalama bölgesi bulduklarında 1-2 saatliğine yumurtalarını bırakmak için genellikle geceleri denizden çıkarlar. Erkekleri ise denizde kalır. Yumurtalar çiftleşmeyi izleyen birkaç gün içinde olgunlaşıyor. Yumurtlamak için kumlu sahilleri tercih eden yeşil kaplumbağalar, masa tenisi topu büyüklüğünde 60-100 kadar yumurta, 40-50 cm derinliğinde açılan çukurlara bırakılırlar. Kuluçka süresi 45-65 gün arasında değişir. Yavrular gece oluncaya kadar kumun altında beklerler ve daha sonra kumu kazarak yüzeye ulaşırlar. Yavru kaplumbağalar, denizdeki doğal ışık yansımalardan yararlanarak, denize yönelirler. Ergenlik yaşının 6-8, çoğunlukla 15-20 arası, doğurganlık döneminin ise 25-30 yıl sürdüğü sanılıyor. Dişi kaplumbağalar 2-3 yılda bir yumurtlarlar. Yeşil deniz kaplumbağaları, doğal düşmanlarının yanında önlem alınmadığı takdirde insanlar tarafından da avlanıyor. Yapılan bilimsel araştırmalara göre de yeşil kaplumbağaların yumurtlama ve yaşama alanları giderek daralıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber