Zam yerine araç, lojman ve temsil ödeneği savurganlığı çözümü denenmeli

Asgari ücretle çalışan ve eline net olarak 739,80 TL geçen bir vatandaşın aylık ödediği vergi 126 TL'dir. Diğer kesintilerden bahsetmiyoruz. Asgari ücretlinin dahi bin bir zahmetle kazandığından kesilen vergilerin elbette harcanmasında hassasiyetle davranmak gerekmektedir. Bu konuda ne kadar hassasiyet gösterildiğini aşağıda açıklamaya çalışacağız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Habere göre Maliye Bakanı, bakanlardan şikayetçi

"Bu yıl bütçe hedeflerini tutturamayacaklarını açıklayan Maliye Bakanı Şimşek, kaynaksız harcama yapanlar olduğunu söyledi."

İşte hali pür melalimiz. Maliye Bakanı nasıl şikayetçi olmasın? Canı sıkılan soluğu Başbakanda alıyor.

Nasıl ki ailelerin bütçeleri vardır, aynı mantıkla Devletlerinde bütçeleri vardır ve işleyiş yöntemleri aynıdır. Kaynak olmadan yapılan harcamanın faturası ya borçlanma ya da vergi olarak geri döner. Bu yük de nihayetinde dar gelirlinin sırtına biner

Ya vergileri arttıracaksınız, ya harcamaları kısacaksınız ya da borçlanacaksınız

Bu şıklardan başka şıkkınız yoktur. Sürekli olarak bu köşeden yazdık ve eleştirdik. Temsil ve araç saltanatının önüne geçmelisiniz yoksa sonu hiç de sevindirici olmaz dedik. Siz harcamalarınızdan hiç taviz vermeyeceksiniz, yaptığınız savurganlıklar sadabat eğlencelerini aratmayacak ve kara kara düşüneceksiniz. Sonunda da topu sayın Başbakana atacaksınız ve o karar verirse vergilerde artış yapılacak. Buna tek kelimeyle kolaycılık denir.

Kamu niçin vergi arttırma yerine harcamaları kısma yoluna gitmez bunu anlamak mümkün değildir. Vur patlasın çal oynasın yöntemiyle gidilmesine niçin dur denilmez ya da denilmek istenmez. Lüksünüzden taviz vermeden refaha ulaşamayacağınızı size hangi yöntemle anlatmak lazım doğrusu bilemiyoruz.

Kamudaki savurganlık ciddi boyutlara ulaşmıştır

Eğer kamudaki savurganlığı Maliye Bakanlığının araştıracak ekibi yoksa bir araştırma şirketine kamunun savurganlığı ile ilgili bir araştırma yaptırsın ve gariban asgari ücretliden kesilen vergilerin nerelerde harcandığını görsün.

Daha önce bu köşeden trilyonluk temsil ödemesi kullananlardan bahsettik ve bu konuda adım atıldığına da şahit olmadık. Maalesef bir grup bu yazılardan çok rahatsız oldu. Elbette yarası olan gocunacaktır.

Biz buradan kamu için hayati öneme sahip olan harcamaları kısın demiyoruz. En azından çok yıldızlı otellerde yapılan organizasyonlara dur diyebilirsiniz diyoruz. Yani daha basit ifadelerle bu harcamaların kaynağının gariban asgari ücretli Ali efendiden kesilen vergiler olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Maliye Bakanının sızlanmaya hakkı yoktur

Maliye Bakanlığı bütçeye son noktayı koyan kurumdur. İstediği takdirde kamu kurumlarını harcama disiplinine sokacak etki ve yetkiye sahiptir. Hiçbir şey yapamasa dahi çıkaracağı bir düzenlemeyle kamunun tamamındaki araç, lojman ve temsil savurganlığına dahi dur dese yeni bir vergi artışına gerek kalmadan sorunu çözebilir.

Ancak, bu iş biraz zahmetlidir ve yüksek bürokratlardan tepki toplar. Zahmetsiz olansa tekbir kararla vergi artışına gidilmesidir.

Yine bu köşeden tek bir kalemle 1 trilyonluk lojman alındığını yazdık ve eleştirdik. Hatta bu işi yapan kurumun kamu kaynağının dağıtımını yapan kurum olduğunu ifade ettik. Hatta ve hatta lojmanın tefrişatının 350.000 TL den daha fazla olduğunu belirttik. Sonuçta yapılan zorlamada olsa mevzuata uygundu. İşte bu uygulamaların sonuçları görülmeye başladı.

İşte sonuçlar "Erdoğan onaylarsa zam paketi devreye girecek"

Hedeften uzaklaşan 2012 bütçesini düzeltme çalışmalarını sürdüren ekonomi yönetiminin 41 maddelik bir tedbir paketi üzerinde mesai harcadığı öğrenildi.

Habere göre Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulacak zam paketi son aşamaya getirildi. Pakette otomotiv, sigara, tapu harcı ve gayrimenkul yatırım ortaklıklarına ilave ve yeni vergiler olduğu öne sürüldü. İddialara göre tedbirlerin uygulamaya geçmesi halinde, otomotivdeki ÖTV ve MTV'nin yanı sıra sigara ve tapu harcı gibi kalemlere zam yapılacak. Lüks araçların yanı sıra yüzde 37 olan düşük motorlu araçların ÖTV'sinin de yükseltilmesi gündeme gelecek.
Nasıl olsa vatandaş ağlasa da duyan yok. İşte savurganlığın faturası yine vatandaşa kaldı.

Hangi kurumun temsil ve tanıtma gideri ne kadardır?

Hangi kamu kurumunun temsil ve tanıtma gideri adı altındaki ne kadar ödenek kullandığını "http://www.bumko.gov.tr/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFF71BE64510F6C8BC9A359CF9C798B5C42"adresinden görebilirsiniz. Burada bazı kurumların bakanlıklardan daha fazla temsil ve tanıtım gideri kullandığı görülmektedir. Herhalde bu kurumların başkanlarının ya da genel müdürlerinin bakanlardan daha fazla temsil harcamasına ihtiyacı yoktur.

Örneklerle bu konuyu detaylandırmak gerekirse belirttiğimiz adresten yola çıkarak 2012 yılı için Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun 600.000 TL temsil ve tanıtım ödeneği, Kamu İhale Kurumunun 392.000 TL temsil ve tanıtım ödeneği varken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının( Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) temsil ve tanıtma giderleri 170.000 TL, Sağlık Bakanlığının temsil ve tanıtma giderleri 300.000 TL, Ulaştırma Bakanlığının ise temsil ve tanıtma giderleri toplamının 265.000 TL, Maliye Bakanlığının ise 160.000 TL temsil gideri olduğunu görüyoruz. Diğer kurumlara da bu adresten sizler bakabilirsiniz. Şunu da belirtelim ki birçok kamu kurumun temsil harcamasına buradan ulaşamazsınız.

Bizse yazalım ve kendi kendimizi avutmaya devam edelim. Biz ne söylersek söyleyelim herkes bildiğini ve işine geleni yapıyor vesselam.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber