Bakan Eker: Trakya'yı ihracat üssü hale getireceğiz

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hayvan hastalıklarından ari bölge yaptıkları Trakya'yı ihracat üssü haline getireceklerini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2012 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir dizi programa katılmak üzere Edirne gelen Bakan Eker, Vali Hasan Duruer tarafından törenle karşılandı. Valilik makamında açıklamalarda bulunan Mehdi Eker, Trakya'nın Türkiye tarihinde ilk defa şap hastalığından ari hale getirildiğine dikkat çekti.

4 yıldan bu yana bölgenin bu durumunu muhafaza ettiğini anlatan Eker, ?Bu bizim çalışmalar, aldığımız tedbirler sonucu oldu. Bu çok önemli bir gelişme. Hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması, bunlarla ilgili tedbirlerin alınması, bunlar çok büyük etken. Bununla Trakya ne kazandı? Edirne'de sığır varlığı son 10 yıl içerisinde yüzde 20 oranında artış gösterdi. Koyun keçi sayısında yüzde 35'lik bir artış oldu. Kalite ve verim arttı. Trakya bölgesini hayvan hastalıklarından arı hale getirdiğimiz zaman daha önce ihracat imkanımız olmayan dünyanın değişik bölgelerine bu bölgeye bir ihracat üssü yapmak suretiyle buradan ihracat yapma imkanımız olacak. İhracatı şap hastalığı olmayan bir bölgeden yapman lazım. Bunun için Türkiye'nin böyle bir bölgesinin olması lazım. Bölgenin bu statüsü uluslararası kuruluşlarca kayıt altına alınması ve belgesinin verilmiş olması lazım. Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı Trakya'nın bu durumunu 3 yıl önce kayıt altına alındı.? dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, ülkelerini birbirini hayvan hastalıkları konusunda takip ettiklerini belirterek Türkiye'nin yaptıkları ithalatta bu hususa dikkat edildiğini vurguladı.

Eker, hayvan hastalıklarının bulunduğu ülkelerden ithalata izin vermediklerini kaydetti.

OKULLARDA SÜT DAĞITIMINA YENİDEN BAŞLANACAK

Bir gazetenin ?Geçen yıl okullarda dağıtılan sütlerden öğrencilerin zehirlendiği? yönündeki sorusu üzerine Bakan Eker, öğrencilerde asla bir zehirlenme vakası yaşanmadığını belirtti. Eker, ?Öğrencilerde hiç öyle zehirlenme vakası olmadı. Çocuklarımızın bazılarının rahatsızlığı sözkonusuyda ama asla bir zehirlenme vakası olmadı. Tıbbi olarak kayıt altına alınan bir tek zehirlenme vakası yoktur. Ama maalesef birçok olayda olduğu gibi basınımız ortalık şeye verildi. Doğru değildi. Bu yıl süt dağıtımı yeniden başlanacak. Vakti geldiğinde başlanılacak.? açıklamasını yaptı.

İTHALAT İZNİ VERİLMESİYLE SAP, SAMAN FİYATLARI DÜŞTÜ

Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde nisan döneminde yağışların az olması nedeniyle sap, samanda bir miktar azalma görüldüğünü vurgulayan Eker, maalesef birçok zamanda olduğu birçok fırsatçıların ortaya çıktığını anlattı.

Fırsatçıların fiyatlar yükseltmesi sonucu bir takım adımlar attıklarını dile getiren Eker, ?Üreticilerimiz, kooperatiflerimiz, büyük üreticilerimize hastalık olmamak kaydıyla komşu ülkelerden sap saman getirme yolunu açtık. Yem hammaddesinin gümrük vergileriyle oynayarak bu maddelerin getirilmesini kolaylaştırdık. Bu aldığımız kararı ilan etmemiz bile sap saman fiyatlarının düşmesinde önemli bir faktör oldu.? diye konuştu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber