Cuma hutbesinde çiftçilere 'anız yakmayın' uyarısı

Adana İl Müftülüğü, son günlerde şehri tehdit eden anız yangınları meselesini cuma hutbesine taşıdı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2012 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez ve ilçelerde de din görevlileri, hutbede anız yangınlarını ele aldı. ?Merhamet Etmeyene Merhamet Edilmez' başlıklı hutbede, anız ateşiyle tarlada birçok canlının diri diri yakıldığı vurgulandı. Özellikle son iki haftada Çukurova'nın her yerinde yükselen anız yangınlarıyla Adana'nın duman ve is kokusuyla yaşanmaz hale getirildiği belirtilen hutbede, anız ateşinin kimi yerlerde orman yangınlarına sebep olduğunu hatırlatıldı.

Rüzgârın etkisiyle yayılan kül, duman ve koku dolayısı ile vatandaşın balkonlarına çıkamadığı anlatılan hutbede, ?Maalesef, fayda umarak tarladaki anızları yakanlar, kardan çok zarar elde etmiştir. Zira insanların ve diğer canlıların hakkına tecavüz etmenin vebali çok büyüktür. Şu ayete dikkat kesilin lütfen: Yedi kat gökte, yerde ve bütün kâinatta bulunan her varlık Allah'ı zikreder. O'nun yüceliğini övgüyle anmayan hiçbir varlık yoktur. Ama siz onların Allah'ı tesbih edişlerini anlayamazsınız. Şüphesiz Allah, halîm ve çok bağışlayıcıdır. Hal böyleyken, anız yakanlar, şu soruları kendilerine sormalıdırlar: Toprağın bağrındaki canlılar hangi suçu işlediler de yakılmayı hak ettiler? Kendi dilleriyle Allah'ın yüceliğini tesbih ettiklerinden dolayı mı? Yoksa Allah'ın kendilerine verdiği vazifeyi yerine getirdikleri için mi? Veyahut küçücük bedenleriyle anız için yakılan ateşten kaçamadıkları için mi cayır cayır yanmaktadırlar? Acaba ateşin sıcaklığını hissettiklerinde, ?medet ya Râb' demiyorlar mı? Bu canlılar, kendilerini ateşe veren kimselerle ahirette hesaplaşmayacaklar mı? Dahası, bir köpeğe su veren kadını cennetle müjdeleyen Rahmet Peygamberi, bu elim manzaraya razı olur mu? Evet, toprağı kolay sürülebilir hale getirmenin birçok yolu vardır. Ama canlıları diri diri yakmanın hiçbir mazereti yoktur.? denildi.

Müslüman'ın sadece inananların değil; toprağın, suyun, havanın ve tüm kâinatın kendisinden emin olduğu kimseler olduğu ifade edilen hutbede, şu uyarılar yapıldı: ?Buna karşın bizler, tabiata zarar vermekten ve işte bugünlerde olduğu gibi daha çabuk kazanmak için acımasızca toprağı yakmaktan çekinmedik. Çiftçi kardeşlerimize sesleniyoruz: Eğer önümüzdeki günlerde tarlanızdaki anızları yakmayı düşünüyorsanız, Allah'tan korkunuz ve bundan vazgeçiniz. Geçmişte bunu yaptıysanız, tövbe ediniz ve bunu bir daha tekrarlamayınız. Ey anız yakılmasına şahid olan kardeşlerim! Bu günaha seyirci kalmayınız ve ilgilileri uyarınız. Merhamet ediniz ve şunu unutmayınız ki, günaha destek olan, ondan payını alır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber