Adanalı balıkçılar virabismillah dedi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, su ürünleri avıyla ilgili konulan kuralların balıkçılığı sürdürülebilir hale getirmek için yapıldığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2012 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Su ürünleri av yasağının trol ile avlananlar için kalkması nedeniyle Adana'nın Karataş ilçesinde tören düzenlendi. Adana'da ilk defa yapılan törenin ardından ?virabismillah' diyerek trolleriyle ava çıkan balıkçılar, yetkililerden sorunlarına çözüm bulunmasını istedi. Adana'da 250 civarında balıkçı gemisi bulunurken, avcılık yoluyla elde edilen ürün miktarı 725, kültür balıkçılığı üretimi ise 997 ton civarında. Balıkçılar 164 ton ile en fazla sardalya, 95 ton kalyoz, 61 ton istavrit, 55 ton ise gümüş avlıyor.

Av sezonunun açılışına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, heyecan ve coşkuyla beklenen balıkçılık av sezonunun hayırlı olmasını diledi. Balakçıların isteklerini mümkün olduğunca yerine getirdiklerini ifade eden Koçak, ?Kaynaklarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde işletmek zorundayız. Bunu sağlamak için bazı düzenlemeler getiriyoruz. Avlanma araçlarını, yöntemlerini, balık boylarını, zamanına ve yerlerine göre bir takım düzenlemeler var. Temel felsefemiz sürdürülebilirliği sağlamak. Bunları balıkçılarımızı için yapıyoruz. Balık varsa balıkçı var. Çıkarılan yönetmelikler yasalar balıkçılarımız için yapılıyor. Bin bir zahmetle denizin dibindeki nimetleri bizlere sunan balıkçılarımıza teşekkür ediyoruz. Halkımız bu lezzetli ve çok faydalı nimetlerden bol bol tüketsinler. ? dedi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da balıkçıların sorunlarının çözümü için gerekli adımları atacakları sözünü verdi. Su ürünlerinin hem zengin besin kaynağı hem de milli servet olduğunu aktaran Vali Coş, bu servetin insanlığın hizmetine sunulması için balıkçılara ihtiyaç olduğunu ifade etti. Balıkçılık mesleğinin de devam etmesini sağlayacak şekilde gerekli tedbirlerin alındığını dile getiren Coş, ?Balıkçılarımız da konulan kurallara uyarsa bunu sağlarız. Bütün balıkçılarımıza yeni sezonun hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum.? diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül ise ilk defa Adana'da av sezonundan dolayı bir tören yapıldığını kaydetti. Bu törenle birlikte insanların Adana'da balık üretildiğinin farkına varacağını dile getiren Aygül, ?Elimizdeki tekne sayısı ve iç kaynaklarımızdaki su miktarı dikkate alındığında balık üretiminin yetersiz olduğunu görüyorum. Çalışlarımızı artırarak yeni baraj sahalarının da avcılara açılmasıyla kısa sürede balık üretimini 5 katına çıkaracağız. ? ifadelerini kullandı.

AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, balıkçılığın çok zor bir meslek olduğunu belirterek şunları söyledi: ?Karataş'ta ilk kez bir av sezonu açılışı yapılıyor. İstiyoruz ki, balıkçılarımız rahat etsin daha çok para kazansın. Ama nasıl ormanlarımız madenlerimiz milli servetimiz ise balıklarımızda öyle. Yeni nesillere balıkları çeşitliliğini de artırarak bırakmamız gerekiyor.?

AK Parti Adana Milletvekili Şükrü Erdinç de hükümet olarak balıkçılığı korumak için bazı düzenlemeler yaptıklarını dile getirdi. Erdinç şöyle devam etti: ?Burada işlevsel bir barınağımız olmadığı için balıkçılarımız teknelerinin zarar görmemesi için dua ederlerdi. Artık buraya yakışır bir barınağımız var. Liman başkanlığı eksikliğimizi biliyoruz. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. İnşallah buraya liman başkanlığı kuracağız. ?

Karataş Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Galip Ünver de balık fiyatlarının düşük olmasından şikayet etti. 2004 yılındaki fiyatlarla bugünkülerin aynı olduğunu ileri süren Ünver, ?Tüketici ile üretici arasındaki fiyat farkını balıkçıların lehine döndürecek bir mekanizmayı hayatı geçirilebilirsek önemli ölçüde rahatlarız. Devletin bize verdiği mazotun hakkını dünya mirası balık stoklarını koruyarak vermeliyiz. Dünyanın mirası olan balıkları korumak hepimizin görevi. Bunu sadece bakanlıktan sahil güvenlikten beklemek doğru değil. Stoklara zarar vermeden en güzel balığı Türk halkına yedirmek istiyoruz. ? açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından av sezonu trollerin virabismillah diyerek açılmasıyla başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber