Manisa'da büyükbaş hayvanlarını aşılatmayana para cezası uygulanacak

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün "Hayvan Hastalık ve Zararlılarıyla Mücadele" programı kapsamında Manisa'da, büyükbaş hayvanlara şap aşısı kampanyası başlatıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2012 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayvanlarına aşı yaptırmayanlara idari para cezası uygulanacak. Aşılamalar Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlüklerinde görevli toplam 48 veteriner hekim ve 46 veteriner sağlık teknisyeninden oluşan ekiplerle bütün ilçe ve köylerde yürütülecek. 17 Eylül 2012'de başlayan aşılamalar, iki ay devam edecek. Büyükbaş hayvanların tamamı, Bakanlık'ın temin edeceği aşılarla uygulama ücreti hariç ücretsiz aşılanacak.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, çift tırnaklı hayvanlarda et ve süt veriminde büyük ekonomik kayıplara sebep olan ve doğrudan tedavi edilemeyen şap (tabak) hastalığıyla mücadelede en etkili yolun aşı olduğunu söyledi. Çebi, üreticilerin besledikleri hayvanların sağlıklı olması açısından, hem kendileri hem de bütün hayvancılara karşı sorumluluğun gereği olarak mutlaka aşılatmasını istedi. Aşılama yapılacak yerlerde önceden duyurulduğunu ve bütün yetiştiricilerin katılımının amaçlandığını belirten İl Müdürü Çebi, ?Hayvan sevklerinde aşısızların nakline izin verilmeyeceği ve veteriner sağlık raporu düzenlenmeyeceğinden, üreticilerimizin bütün hayvanlarını aşılatması önem arz etmektedir. Büyükbaş hayvanlarımızı şaptan korumak için kampanya döneminde aşılatma önemli olup yaptırmayanlara, Kabahatler Kanunu hükümleri gereği idari para cezası verilecektir.? dedi.

Şap hastalığının dünya hayvancılığının en önemli problemlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Hasan Çebi, şunları kaydetti: "Ülkemizde ve ilimizde her yıl görülmekte olan şap, hayvanlarda et ve süt veriminde büyük kayıplara, genç hayvanlarda ölüme, gebe hayvanlarda ise yavru atmaya neden olmaktadır. Mücadele için başta hastalığa duyarlı hayvanların iki aylıkken birinci, bir ay sonra ikinci ve daha sonra altı ayda bir periyodik olarak aşılarının yapılması gerekmektedir. Yoğun aşılama çalışmaları neticesinde hastalığın yayılmasının engellenmesini ve mevcut hastalık mihraklarının söndürülmesini amaçlıyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber