Şener: Bölgesel Kalkınma Programı AB destekli olacak

Haber Giriş : 09 Eylül 2005 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BÖLGESEL KALKINMA PROGRAMLARI, PROJE HAZIRLAMA KAPASİTESİNİ ARTIRACAK

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, son günlerde konuşulan yerli ve yabancı sermaye tartışmalarını değerlendirerek, bu durumu rekabet ortamının bir sonucu olarak gördüğünü ve rekabet ortamının her zaman maksimum fayda sağlayacağını söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Elazığ, Iğdır, Karaman, Kars, Kayseri, Konya, Malatya, Sivas Tunceli ve Yozgat illeri ABD destekli Bölgesel Kalkınma Programı çerçevesinde Valiler'le istişare toplantısı yaptı. Yeni Başbakanlık Binası'nda gerçekleşen toplantıda, Kasım ayı başında başlatılacak olan Bölgesel Kalkınma Programı uygulamalarının planlama ve hazırlık çalışmaları ele alındı. Söz konusu tarih itibariyle, program kapsamında yarışma usulüyle seçilecek ve oluşturulan fondan sağlanan hibelerle desteklenecek olan projelerin başvuru sürecinin başlatılması hedefleniyor.

Söz konusu kalkınma programı bütçesi 70 milyon Euro'su AB desteği ve 21 milyon Euro'su ulusal bütçe katsı olmak üzere, yaklaşık 91 milyon Euro olarak belirlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Şener, bir ülkenin uluslararası alanda başarılı olabilmesi için tüm potansiyelini kullanması gerektiğini belirterek, bu nedenle gerek AB ülkelerinin gerekse diğer ülkelerin bölgesel kalkınma programlarını uygulamaya geçirdiklerini ifade etti. Küresel rekabet dişlisinin dönebilmesi ve halkın refah seviyesinin yükselmesi için bölge kalkınma programlarının ayrı bir öneme sahip olduğunu dile getiren Şener, bu çerçevede Kalkınma Ajansları Kanun Tasarısı'nın TBMM'ye gönderildiğini hatırlattı. Bu kapsamda 26 Kalkınma Bölgesi oluşturulacağını ve buralarda Ajanslar kurulacağını vurgulayan Şener, kaynakların harekete geçirilmesinde yerel yönetimlerin baş aktör olacağını ifade etti.

Programın, yerel kaynaklar, devlet bütçesi ve AB fonlarından finanse edileceğini belirten Bakan Şener, bu çerçevede başlatılan Doğu Anadolu Programı için 45 milyon Euro, diğer 3 bölge için 52 milyon Euro kaynak ayrıldığını kaydetti. Söz konusu projelere bin 800 projenin katılacağını belirten Şener, diğer bölgeler için ise 91 milyon Euro'luk kaynak teklifi yapıldığını belirtti. Şener konuşmasına şöyle devam etti:

"Umut ediyorum ki bu çalışmalarla proje hazırlama yeteneğimizi ve zihni melekelerimizi geliştiririz. 91 milyon Euro çok büyük kaynak olmayabilir ama önemli olan paranın az veya çok oluşu değil böyle bir sürecin başlatılmış olmasıdır. Eminim ki bundan sonra daha büyük projeler devreye girecektir. Bunu ön çalışma olarak kabul etmek gerekir. AB ile tam üyelik müzakereleri öncesi proje hazırlama kapasitemizi her geçen gün geliştirmek mecburiyetindeyiz."

Şener, bir gazetecinin son günlerde konuşulan yerli ve yabancı sermaye ayrımı konusundaki düşüncelerini sorması üzerine ise, "Bu tartışmaları rekabet ortamının bir sonucu olarak görüyorum. Rekabet ortamı her zaman maksimum fayda sağlar" dedi. Şener, milli şirketlerin yabancılara satılıp satılmaması konusundaki soruya ise cevap vermekten çekindi.

Toplantıda İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput ve DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık birer konuşma yaparak projenin hedefi ve bölge illeri için önemine değindi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber