İşte kamu kurumlarının tasarruf yöntemleri

Haber Giriş : 10 Eylül 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumları, geçen yıl yaptıkları tasarruf ve verimlilik çalışmalarını rapor haline getirerek Başbakanlık'a iletti. Başbakanlık görevlileri de kendilerine iletilen tasarruf uygulamalarını tek bir raporda topladı. Kamu kurumlarının, aldıkları tasarruf önlemleri, uçuk projeleriyle tanınan karikatür kahramanı ?Zihni Sinir'i solladı. Giderlerini azaltmaya, elindeki kaynakları verimli kullanmaya çalışan kamu kurumlarından bazıları bahçelerine artezyen kuyusu açtı, çiçeklerini ve çimleri sulamada püskürtme sistemine geçti, personelin yemeklerini, fotokopiyi özelleştirdi, iletişimde internet kullanmaya başladı.

HANGİ KURUM NE ÖNLEM ALDI?

Rapordaki bilgilere göre kamu kurumları tasarruf amacıyla şu önlemleri aldı:

Hazine Müsteşarlığı su giderlerini düşürmek için kurumun bahçesine kuyu açtı. Bahçedeki çimlerin, ağaçların ve çiçeklerin sulanmasında bu kuyu suyu kullanıldı. Böylece su giderleri üçte bir oranında düşerken 70 bin YTL'lik tasarruf sağlandı.

Hazine Müsteşarlığı ayrıca kurumun telefonlarıyla özel görüşme yapan personeli tek tek belirledi. Telefon giderleri özel görüşme yapan personelin maaşlarından kesildi. Bu uygulamayla telefon faturalarında yüzde 62 tasarruf elde edildi.

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı telefon ve su faturalarını azaltmak için ilginç tedbirler alındı. Bakanlık, telefon görüşmelerini üç dakika ile sınırlandırdı. Bahçedeki sulama borularını değiştirerek, otomatik fıskiye sistemi kurdu. Bu çalışmaların sonucunda bahçe sulama süresi yüzde 80 oranında azaldı.

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı fotokopi çekimlerini özelleştirdi. Müsteşarlık, fotokopileri kendisi çekerken bir kağıdın çekim bedeli 150 kuruştu. Özelleştirmeden sonra bir kağıdın çekim bedeli 50 kuruşa düştü.

TÜBİTAK zamandan tasarruf sağlamak için, kurum içinde yönlendirme levhaları koydu. Böylece, kuruma gelenlerin aradıkları birimleri daha kolay bulmaları sağlandı. Personelin yemeği özelleştirildi. Daha önce dört olan çeşit sayısı beşe çıktı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, internet üzerinden e-posta ile gönderilen yazılara, yine e-posta ile cevap verdi. Bu sayede kırtasiye giderlerini azaldı.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türkiye'ye gelen yabancı gazetelerin ağırlanmaları için sponsor buldu. Böylece, yabancı gazeteciler için para harcanmadı.

Savunma Sanayi ve Teknoloji Eğitim Merkezi Komutanlığı, odalardaki ampullerin yarısını kapattırdı. Böylece, elektrik faturasından tasarruf imkanı sağlandı.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber