Çimento fabrikasına meclis ve çevreci tepkisi

Nilüfer'in İnegazi Köyü'ne yapılması planlanan çimento fabrikasına Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri ve çevreciler tepki gösterdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Eylül 2012 20:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muhalefet üyeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın askıda beklettiği imar planının bir an önce durdurulmasını isterken, çevreciler de Büyükşehir Belediyesi sınırlarına kurulacak yeni bir çimento fabrikasının çevreye zarar vereceğini söyledi.

Nilüfer'e bağlı İnegazi Köyü'ne yapılması planlanan çimento fabrikası, Büyükşehir Belediye Meclisi'nin eylül ayı toplantısında masaya yatırıldı. Atilla Ödünç başkanlığında yapılan toplantıda konuşan CHP Sözcüsü Osman Ayradilli, çimento fabrikasının yeni bir çevre katliamına yol açabileceğini iddia etti. Ayradilli, çimento fabrikasına belediye meclisinin 'dur' demesi gerektiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın planları askıda beklettiğini belirten Ayradilli, bir an önce müdahale edilmemesi durumunda 6 Ekim tarihinde uygulamaya gireceğini öne sürdü.

Çimento fabrikası planlarına itiraz ettiklerini anlatan Ayradilli, "Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yeni bir çimento fabrikası daha yapılmak isteniyor. Buna izin vermeyeceğiz. İşgüzar bazı kesimler bu plana onay vermek istiyor. Çalı'nın güneyine, İnegazi'nin göbeğine yapılması düşünülen çimento fabrikası yeni bir katliamdır. Bursa'yı kimse hiçe sayamaz. Eğer bu planlar onaylanırsa, demokrasi bitmiş demektir. Biz yeni bir çimento fabrikası istemiyoruz" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda askıda bekletilen planların onaylanmaması gerektiğini ifade eden Ayradilli, meclisi bu konuda hassasiyete davet etti.

MHP'li meclis üyeleri de, çimento fabrikasının yapılmasının yeşil Bursa'ya zarar vereceğini vurguladı. Meclis Başkan Vekili Atilla Ödünç ise, "Meclis gündemimizde şu an böyle bir planlama yok. Biz daha buna karar vermedik. Vereceğimiz anlama gelmiyor" diye konuştu.

Meclis toplantısında ayrıca T1 Tramvay hattı projesi için İller Bankası'ndan 15 milyon liralık kredi kullanılması

oy birliğiyle kararlaştırıldı. Mecliste Yunuseli Mahallesi içinde yer alan Fen İşleri Müdürlüğüne ait alanın 'ticaret alanı' olarak planlanması da masaya yatırıldı. CHP ve MHP üyeleri 1/25000, 1/5000 ve 1/1000'lik planlamalara hayır oyu verdi. Plan değişikliği ile bahse konu alan 'ticaret alanı' olarak değiştirildi.

ÇEVRECİLER ÇİMENTO FABRİKASINA TEPKİLİ

GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen, tabiata hiç kimsenin bu kadar acımasız davranmaya hakkı olmadığını dile getirerek, "Bu iş artık engellenmeli. Bursa'nın çevresinde tepe kalmayacak, şehre nefes aldıran orman kalmayacak, doğa elden gidiyor. İnegazi köyünde tarlaların arasına çimento fabrikası yapılmak isteniyor. Ben bu girişimi yöre adına çok tehlikeli buluyorum ve kaygılanıyorum. Çimento fabrikalarına elbette gerek var. Ama yerleşim yerlerinin yakınında, tarım alanlarının ortasında olmamalı. Köylüler çimento fabrikasını istemiyorlar" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber