İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

KPSS Önlisans ve Ortaöğretim Adaylarına Başarı Tüyoları - 6 (Son Gün ve Sınav Sabahı)

KPSS Önlisans ve Ortaöğretim sınavları bu hafta sonu yapılıyor. Adayların son gün heyecan ve streslerini görmek için Önlisans ve Ortaöğretim forumlarımıza göz atılması yeterlidir. Memurlar.net olarak bu süreçte gerek başarı tüyolarımızla gerekse deneme sınavlarımızla adaylarımızın yanında olduk. Peki emeklerimizin boşa gitmemesi için son gün ve sınav sabahı nelere dikkat etmeliyiz?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Eylül 2012 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS Önlisans ve Ortaöğretim Adaylarına Başarı Tüyoları - 6 (Son Gün ve Sınav Sabahı)

Öncelikle Soyadı Değişen Bayan Adaylarımız İçin Uyarı:

Bayan adaylarımızdan bazılarının sınav başvurusu sonrasında evlenmeleri nedeniyle nüfus cüzdanlarındaki soyadları ile sınav giriş belgelerindeki soyadları farklıdır. Bu çok normal ve rutin bir durumdur. Stres yapacak bir şey yoktur.

Bu adaylarımızın sınava giderken evlilik cüzdanlarını yanlarında götürmeleri yeterlidir. Sınav yeri görevlilerine durumu izah etmeleri yeterlidir. bu şekilde bir çok adayımız sınava girmiştir ve sorun oluşmamıştır.

Son Gün Bunlara Dikkat Edin

Sınav giriş belgenizi kontrol edin: Giriş belgenizin arka yüzündeki açıklamaları iyice okuyun. Sınava götürülmesi yasak olan materyallere dikkat edin. Nüfus cüzdanı veya pasaportunuzu hazırlayın.

Ders çalışarak beyninizi yormayın: Adayların zihinlerinde şuan kaç aydır süren çalışmanın yorgunluğu ile beraber son birkaç haftadır yoğunlaşan sınav stresi yorgunluğu var. Son gün test çözmenin, yeni bir konu çalışmanın çok faydası yoktur. Ders çalışılacaksa bile çok az ve unutulması muhtemel birkaç konuya bakılmalıdır. Çünkü zihin ve beyin gücü esas sınavda lazım olacak. Dinlenmiş bir zihin ile sınava girmek çok önemlidir.

Akşam ağır ve çok yemek yemeyin: Özellikle yatmadan önce yemek yenilmesi durumunda beyin gece boyu sindirimle meşgul olur ve bu durum sınav sabahı halsizlik yaratabilir.

Çok Uyumayın: Gün içinde devamlı uzanmak veya uyumak bünyeyi dinlendirir. Vücut gün boyu dinlenmiş olacağı için akşam uyku haline geçemeyebilir. Bu da adayın uykusuz kalmasına ve sınavda veriminin düşmesine nende olabilir.

Akşam uykunuz erken gelsin diye gün içinde kendinizi yormayın: Bazı adaylarımız sınav gecesi erken uyuyabilmek için gün içinde gereksiz yere kendilerini yormaktadırlar. Oysa ki, bu şekilde bünyeyi yormak, vücudun gece yeterince dinlenememesine ve sınav sabahı halsiz kalmaya yol açabilir.

Sınav giriş yerinizi görün ve sınav sabahı ulaşım rotanızı belirleyin: Özellikle büyükşehirlerde yaşayan adaylarımız buna dikkat etmelidirler. Sınava gireceğiniz okul için tahmin ettiğiniz güzergahta yol kapanmış ve çalışmalar yapılıyor olabilir. Bu durumda sınav sabahında sınava geç kalma riski ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, sınava gireceğini okulu ve salonu görmeniz ise psikolojik olarak sizi rahatlatacaktır.

Stresli adaylardan uzak durmaya çalışın: Zaten sizin stresiniz size yetiyorken bir de başkalarının karamsar düşünceleriyle ve olumsuz sınav yorumlarıyla kendinizi sınav öncesinde moral bozukluğuna itmeyin.

Kopya ve torpil çığırtkanlarına sınav öncesi kulak asmayın: 2010 KPSS puanını ele aldığımızda 2012 yılına kadar yapılan merkezi yerleştirmelerde 50bine yakın memur alınmıştır. Merkezi yerleştirmeler ise tek atama kriteri olarak aday puanı esas alınan ve mülakatın olmadığı bir sistemdir. Bunların hepsinin usulsüz şekilde yüksek puan aldıklarını iddia etmek gerçekten büyük haksızlık olur.

Açıkça ortadadır ki, gerekli çalışmaya yapan adaylar yeterli ve yüksek puanlar alabilmektedirler. Bu yüzden kendinize güvenin, başarınızı ortaya koyun ve karamsarlığa düşmeyin.

Cep telefonunuzu yatarken açık bırakmayın: Telefonunuzun titreşimini de kapatmanız faydanız olacaktır. Gece yarısı sınav gireceğinizin farkında ve öneminde olmayan bir çağrı ya da mesaj uykunuzu kaçırabilir.

Sınav Sabahı Bunlara Dikkat Edin

Az miktarda ama besin değeri yüksek bir kahvaltı yapın: Fazla ve ağır besin tüketimi vücudu sindirimle meşgul edecektir ve adayın sınavda sorulara konsantrasyonunu etkileyecektir. Bu yüzden yağlı, baharatlı, hamurlu gıdalardan uzak durmak faydalı olacaktır.

Çok su içmeyin: Sınav esnasında tuvalet ihtiyacınızın doğmaması için fazla su tüketmeyin. Bazı sınav salonlarında gözetmenler adaylara bu konuda yardımcı olmakta iken bazı gözetmenler aynı anlayışı göstermemektedir.

Evden daha erken çıkın: Özellikle büyükşehirlerde sınav sabahı ağır bir trafik yaşanmaktadır. Trafik nedeniyle sınav sabahı gereksiz bir stres yaşamamak için erken çıkmanız mantıklı olacaktır.

Rahat elbiseler giyin: Vücudun ve beynin sağlıklı çalışması için kan dolaşımının rahat olması gereklidir. Bunun için de sıkmayan, geniş ve spor kıyafetler giymeye özen gösteriniz.

Alttaki 3 Önemli Uyarımızı Lütfen Diğer Adaylar İçin Yapın

İnsanlar sosyal yaşamlarında bazı şeylerin kendilerine yapılmasını istemezler. Aynı şekilde, kendileri de başkalarının istemedikleri şeyleri yapmamalıdır. Konunun sınavla ilgisine gelirsek;

1- Lütfen topuklu veya sert tabanlı ses çıkaran ayakkabı giymeyiniz. Giydiyseniz bile sınav başlamadan ve adaylar sınava konsantre olmadan önce sınav salonuna giriş yapınız.

2- Lütfen sınav sabahı parfüm ve deodorant sıkmayınız. Parfümünüzün kokusu salonda etrafınızdaki diğer adayları rahatsız edebilir. Ayrıca parfüme alerjisi olan adaylar da olabilir.

3- Lütfen diğer adayların dikkatini dağıtacak şekilde giyinmeyiniz.

Memurlar.net olarak tüm adaylarımıza başarılar dileriz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber