Sokak hayvanlarına sensörlü beslenme imkanı

Volkan Varan - Kozan ilçesinde, belediyenin başlattığı "kısırlaştır, aşıla, yaşat" kampanyası kapsamında, sokak hayvanlarının beslenme ve su ihtiyaçlarını gidermek için şehrin çeşitli yerlerinde "beslenme odakları" oluşturdu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2012 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Volkan Varan - Kozan ilçesinde, belediyenin başlattığı "kısırlaştır, aşıla, yaşat" kampanyası kapsamında, sokak hayvanlarının beslenme ve su ihtiyaçlarını gidermek için şehrin çeşitli yerlerinde "beslenme odakları" oluşturdu.

Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aynı anda 150 sokak hayvanının barınabileceği geçici hayvan bakım merkezi kurduklarını, kısırlaştırılan, aşılanan ve tedavileri yapılan sokak hayvanlarının, küpelenerek yeniden doğaya salındığını söyledi.

Hayvanların aç kalarak insanların peşine takılmalarını önlemek amacıyla da belediye asfalt şantiyesi ve cezaevi yolunda düzenlendikleri alanlara beslenme odakları kurduklarını anlatan Söğüt, başlangıç olarak 2 ayrı yere kurdukları beslenme odaklarının sayısını zamanla artırmayı planladıklarını kaydetti.

Sögüt, hayvanseverlerin beslenme odaklarına mama yardımında bulunabileceklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Sokak hayvanlarının insan sağlığını olumsuz etkilemesini önlemek, sokak hayvanlarının da özgürlüklerini kısıtlamadan sağlıklı bir şekilde doğal ortamda yaşamlarını sürdürmelerine olanak sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğimiz çalışma kapsamında, önce hayvanların, kısırlaştırılması, parazit ve kuduz aşılarının yapılması ve küpelenmesini sağlayacak, geçici barınacakları bir bakımevi kurduk. Bakımevinden sokağa salınan hayvanların aç kalarak insanları rahatsız etmesini önlemek amacıyla da bu son model beslenme odaklarını oluşturduk. Hayvanların mama ve su ihtiyaçlarını karşılayacak uygulamanın Antalya dışında bölgede örneği olmadığını biliyoruz."

-Cihaz önüne gelen hayvan sensörle tespit edilecek-

Cihazları üreten ve sistemi kuran veterinerlik firmasının saha sorumlusu Murat Şahin ise, beslenme odaklarındaki cihazların güneş enerjisiyle çalıştığını, cihaz önüne gelen sokak hayvanının sensör yardımıyla tespit edilerek, daha önce hazneye doldurulan mamanın otomatik olarak 250-300 gramlık porsiyon şeklinde kedi veya köpeğin önüne bırakıldığını, cihazdaki zaman ayarlayıcılar sayesinde de mamanın üst üste bırakılmasının önüne geçildiğini kaydetti.

Su pınarlarının ise şehir şebekesinden suyunu otomatik olarak aldığını ve dolan su tankından sokak hayvanlarının içtiği oranda su bırakıldığını anlatan Şahin, "Sokak hayvanlarının beslenme ve barınma adına bulundukları yerler genelde çöp konteynerleri oluyor. Sokak hayvanları bu beslenme odaklarına alıştığında şehir merkezinde dolaşmayacaktır. Böylece bir çok olumsuz olay ve buna bağlı şikayetler de ortadan kalkacaktır. Bunun adı zorunlu eğitimdir. Bölgede, pilot proje olarak gerçekleştirdiğimiz uygulamanın yaygınlaşacağına inanıyorum" dedi.

Uygulamayı gören hayvanseverler ise çalışmadan duydukları memnuniyeti dile getirerek, belediyeye teşekkür etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber