Alevilerden zorunlu din dersinin kalkması için 1 milyon imza

Haber Giriş : 12 Eylül 2005 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alevi Bektaşi Federasyonu "Zorunlu Din Derslerinin Kaldırılması" için 1 milyon imza topladığını bildirdi.

İmzalar, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletilecek.

İmza kampanyasının sonuçlarını basın toplantısıyla duyuran Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Atilla Erden, "Ana hedefimiz, ulusal birliğimizi, farklılıklarımızı zenginlik olarak gören laik, demokrat bir hukuk devleti boyutuna kavuşmaktır" dedi.

"MEZHEP KAVGAMIZ YOK"

Herhangi bir mezhep ya da din kaygılarının bulunmadığına dikkat çeken Erden, "Bizler 72 millete din, mezhep, ırk, cinsiyet veya dil farkı gözetmeksizin aynı gözle bakan her türlü değer ve inancın önüne insanı koyan bir kültürün temsilcisiyiz" diye konuştu.

Alevilerin hiçbir etnik çatışmanın tarafı olmayacağının altını çizen Erden, toplumların iç huzurlarının bozulmaması için her koşulda "çağdaş hukuk normlarının uygulanması" gerektiğine dikkat çekti.

Erden, "İç huzuru bozulmamış, sorunsuz toplumların oluşturulabilmesi için her toplumda her koşulda çağdaş hukuk normlarının uygulanması, laik, eşitlikçi ve demokratik yapı ve uygulamalara gereksinim vardır. Bunlar barışın teminatıdır" dedi.

Zorunlu din derslerinin kaldırılması amacıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde dava açtıklarını hatırlatan Erden, 2005 yılı içerisinde bir sonuç almaya umduklarını kaydetti.

Erden, "Biz soruna iç hukuk yoluyla çözüm bulunmasını arzuluyoruz. Ancak samimi bir yaklaşım göremiyoruz. Avrupa Parlamentosu da bu konuyu gündemine aldı. Ben lehimize bir karar çıkacağını düşünüyorum" diye konuştu.

"DİYANET VE ZORUNLU DİN DERSİ, LAİKLİKLE ÇELİŞİYOR"

Zorunlu din dersi uygulamasının ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bulunmasının laiklikle bağdaşmadığını vurgulayan Erden, "Zorunlu din dersi eğitimi ile toplumun tüm kesimleri tek yanlı bir din eğitimine tabi kılınarak Türkiye toplumunun tümünü dinsel esaslara göre yeniden şekillendirmeye çalışılmaktadır" görüşünü savundu.

Laik bir ülkede din eğitimi vermenin devletin görevi olamayacağını savunan Erden, şöyle devam etti:

"Çünkü laik devletin dini olmaz. Laik devlet, tüm dini inançlara ve inançsızlara eşit mesafede olmak zorundadır. 12 Eylül askeri yönetiminin, Türk-İslam sentezini esas alan şeriatçılara tavizi olarak 1982 Anayasası'nın 24. maddesi ile getirilmiş olan zorunlu din dersi eğitimi ve öğretimine derhal son verilmelidir."

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber