Zeka ve strateji oyunları mankala türleri müfredata girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2012 19:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ortaokul öğrencileri için seçmeli dersler arasında yer alan zeka oyunları dersinde Türk dünyasında değişik isimlerle yüzlerce yıl oynanmış zeka ve strateji oyunları mankala türleri öğretilecek. Bu ders kapsamında öğrenciler, zeka oyunlarındaki temel kuralları öğrenecek.Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında seçmeli dersler arasında yer alan zeka oyunları dersinin öğretim programını yayınladı. Söz konusu öğretim programında dersin amacı, 'öğrencilerin zekâ potansiyellerini tanıması ve geliştirmesi; problemler karşısında farklı ve özgün stratejiler geliştirmesi, hızlı ve doğru karar vermesi, sistematik bir düşünme yapısı geliştirmesi, zekâ oyunları kapsamında bireysel, takım halinde ve rekabet ortamında çalışma becerileri geliştirmesi ve problem çözmeye yönelik olumlu bir tutum geliştirmesi' olarak sıralandı.

Programa göre, 5., 6., 7. ve 8. sınıflarda seçmeli dersler arasında yer alan zeka oyunları dersinde, akıl oyunları, işlem oyunları, strateji oyunları, karma oyunlar, sözcük ve mantık oyunları ve mekanik oyunlar ele alınacak. Her oyun türü için farklı oyunlardan örnekler verilecek. Bu kapsamda sudoku, kendoku, kakuro, nim, tactix, üçtaş, dokuztaş, sayı bulmaca, mankala türleri, Türk daması, Amerikan daması, Çin daması, satranç, go problemleri, kare bulmaca, anagramlar, sözcük merdiveni, tangram, üç boyutlu küp sayma ve şekil oluşturma oyunları, tetromino, pentomino gibi zeka oyunları üzerinde çalışılacak. Öğretim etkinliklerinde görsel, işitsel ve basılı araç-gereçlere ek olarak bilişim teknolojileri de kullanılacak.

Öğretmen, öğrencilerin daha çok ilgi duydukları ve çalışmaktan zevk aldıkları zekâ oyunları ile araç gereç temininde güçlük olması ya da öğretim ortamlarının uygun biçimde düzenlenmesi olanağı bulunmaması halinde, öğretim ortamına uygun alternatif oyunlar seçebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber