?Sıfıra Yakın Bölge' projesiyle 5 milyar dolar enerji tasarrufu sağlanacak

ŞABAN GÜNDÜZ | İZMİR - 24.09.2012 14:02 Organize sanayi bölgelerinde enerji verimliliğini arttırmak amacıyla başlatılan "Sıfıra Yakın Bölge" projesiyle 5 milyar dolarlık tasarruf sağlanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 14:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD ve Türkiye Enerji bakanlıklarının işbirliğiyle uygulanacak proje, Türkiye'nin doğalgaz ithalatını da yüzde 6 düşürecek. İzmir, İstanbul, Gaziantep ve Ankara'da pilot uygulamasına başlanan projenin tanıtım toplantısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nda yapıldı.

Toplantıda konuşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, projenin potansiyel etkisinin çok büyük olacağına dikkat çekti. İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB)'nde 20 şirketin katılımıyla iki yıl önce başladığını belirten Yorgancılar, bu modelin Türkiye'deki bütün sanayi bölgelerinde uygulanması halinde 17 milyar kWh enerji tasarruf edileceğini kaydetti. Bu oranın, kömürle çalışan 5,7 adet güç santralinin yıllık elektrik üretimine eşit olduğuna işaret eden Yorgancılar, ?Ayrıca Türkiye'nin yıllık doğalgaz ithalatında yüzde 6 azalma meydana gelecek. Sanayi sektörünün genel enerji maliyetlerinde 1,6 milyar dolar düşüş olacak. Toplamda ise 5 milyar doları bulan enerji tasarrufu sağlanacak.? dedi. Enerji verimli kullanılmadığı müddetçe ülkelerin dışa bağımlı olduğunu ve sanayicilerin de yüksek maliyetlere mecbur kaldığını vurgulayan Yorgancılar, şöyle konuştu: ?Türkiye'nin cari açık rakamının yüzde 70'i, toplam ithalatın da yüzde 21'i enerji ithalatından kaynaklanmaktadır. Türkiye'de enerjinin yüzde 41'i endüstriyel tesislerde, yüzde 31'i binalarda ve yüzde 20'si taşımacılıkta kullanılmaktadır. Yüzde 41, oldukça yüksek bir orandır. Enerjinin sanayide verimli kullanılmasıyla yüzde 15-30 oranında tasarruf mümkünse bu tür projelerin ve işbirliklerinin artması bir kat daha anlam kazanmaktadır.? Yorgancılar, projenin bölgede ve dünyada enerji verimliliği için ilham verici bir model olacağını dile getirdi.

'ŞİRKETLER ENERJİNİN YÜZDE 15 İLE 40'INI BOŞA HARCIYOR'

İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş ise projeyi Türkiye'de ilk uygulayan OSB'lerden biri olduklarını söyledi. Proje kapsamında 400 bin dolar destek aldıklarını aktaran Uğurtaş, ?Bölgemizdeki sanayi tesislerinin, kullandıkları enerjinin yüzde 15 ile 40'ını boşa harcadığını gördük. Enerji maliyetlerimiz yüksek, dünyaylarekabet edemiyoruz. Bölgemizde 600'e yakın firma var, 20'si projenin içinde yer alıyor. Bu firmaların yıllık 5?6 milyon lira enerji tasarrufu olacak. Bunu Türkiye'ye yayarsak, ekonomiye 20 milyar dolar katkımız olacak. OSB olarak bu projeyi daha da öteye götürmek zorundayız. Sanayiciyi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz.? diye konuştu.

Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu da projenin Türkiye'nin enerji verimliliğini arttırma hedefine ulaşmasını hızlandıracağını ve enerji ithalatına bağımlılığını azaltacağını kaydetti. Çalıkoğlu, ?Ayrıca sera gazı salınımlarının azaltılması ve enerji güvenliğinin arttırılması gibi ülkenin enerji alanındaki diğer hedeflerini de destekleyecektir.? dedi.

ABD Enerji Bakanlığı Politika ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı David Sandalow ise, ?Projesi, ABD-Türkiye ikili ticaretini geliştirmeye yönelik Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan'ın ortak hedefini kuvvetle desteklemektedir.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber