Burhaniye'de 3 bin yıllık Yunan ve Bizans eserleri çıkarıldı

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde altı yıl aradan sonra başlayan Adramytteion kazılarında, 3 bin yıllık Yunan ve Bizans dönemlerine ait kalıntılara rastlandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2012 17:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi denetiminde, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. H.Murat Özgen başkanlığındaki ekip tarafından yapılan kazılarda çıkarılan eserler, kazıevinde kurulan laboratuvarda temizlendikten sonra müzeye gönderiliyor. İlçenin turistik Ören Mahallesi'nde başlanan kazılarda, 40 öğrenci ve 10 uzman görev alıyor.

Yrd. Doç. Dr. Özgen, yaptığı açıklamada, "Adramytteion kazılarına 22 Ağustos'ta başladık. Bu yıl Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi kontrolünde ve belediye katkılarıyla kazı yapıyoruz. Daha önce 2001-2006 yılları arasında yine yaz aylarında yapılan kazılarda, Bizans dönemi eserler ortaya çıkmıştı. Yeni kazılarda Adramytteion'u her dönemiyle ele alıyoruz. Roma ve daha erken dönem planlarımızın ardından beşinci haftayı tamamladık. Burada şu ana kadar çok evreli Bizans depoları var. Kendi içlerinde mekan sırası bulunan kenarlarda dökük depolama kaplarıyla limanla ilişiği olduğunu düşünüyoruz. Bunun alt katlarında nitelikli klasik dönem malzemeleri var. Bunun yanında tahrip edilmiş Roma tabakası mevcut. Diğer çalışma alanı Bergaz Tepe'de, erken döneme ait keramik buluntular var. Tunç döneminden beri iskan görmüş. Hemen hemen her döneminin keramiğini saptadık. Yunan ve Bizans dönemlerine ait bulgular mevcut. Bu ilk sezonda ileriki yılları da planlıyoruz." dedi.

Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova ise, ?Bizim bu kazılarda iki hedefimiz var. Ören'i koruma amaçlı imar planı yapmak istiyoruz. Bunun için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'yla ön görüşme yapacağız.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber