İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

13 yıldır boş kadrolara tayin yapılmadığı için din görevlisi açığı 30 bin'e ulaştı.

Haber Giriş : 21 Ekim 2003 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

13 yıldır boş kadrolara tayin yapılmadığı için din görevlisi açığı 30 bin'e ulaştı.

Ramazan yaklaşırken, had safhada olan din görevlisi ihtiyacı sorunu devam ediyor. Gazetemizi arayan çok sayıda vatandaş, yıllardır din görevlisi tayini beklediklerini, bu Ramazan'ı da imam-hatipsiz geçirmek istemediklerini belirttiler. Diyanet tarafından tayin edilmiş din görevlisi olmadığı için özellikle Ramazan'da teravih namazı kıldırması için ya aralarından birini seçtiklerini, ya da başka yerlerden ücret karşılığı imam bulduklarını belirten vatandaşlar, bu çilenin bir an önce sona erdirilmesini istediler.

Türkiye'de 1990'dan beri Diyanet'e kadro tahsis edilmiyor. Halen 76 bin civarında kadrosu bulunan Diyanet'te tahsis edilmiş kadro sayısı 88 bin 516 olmasına rağmen, aradaki 12 bin 516 boş kadro 13 yıldır doldurulmuyor. Diyanet'e 16 bin 667 yeni kadro ihdas edilmesi gerekiyor. Boş kadro ve yeni ihdas ihtiyacı ile birlikte Türkiye'de 29 bin 183 din görevlisi kadrosu boş bulunuyor. Diyanet'teki kadro ve tayin ihtiyacı, geçtiğimiz Haziran ayında hükümet tarafından gündeme getirilmiş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı'na toplam 15 bin kadro verilmesini öngören yasa tasarısını CHP'li üyelerin şiddetli itirazlarına rağmen kabul etmişti. Ancak tarası tepkiler asarı Meclis'e getirilememişti. Tasarının yasalaşması, CHP'nin yoğun itirazı üzerine engellenirken, boş kadrolara 2003'te 100 kadar imam tayin edildi.

Cenazeler kaldırılamıyor
Din görevlisi olmayan camilerde genellikle Cuma namazı kılınamıyor. Cemaat, din görevlisi olan en yakın camiye gidiyor. Köylerde bir-iki sûreyi okumasını bilen, öğle ve ikindi namazını kıldırabiliyor. Ölünün yıkanması, kefenlenmesi ve cenaze namazı ise ayrı bir uzmanlık istiyor. Bu yüzden bazı köylerde vekil imamlar görev yapıyor. Vekil imamlar, 400-500 milyon lira olan imam maaşının üçte ikisini alıyor. Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (DiyanetñSen) Genel Başkanı Ahmet Yıldız, Türkiye'de yaklaşık 11 bin 500 caminin, imam-hatip kadrosu için sırada beklediğini belirterek, Diyanet tarafından doldurulmayan kadroların cami dernekleri veya hayırsever vatandaşlar tarafından parası karşılanarak doldurulduğunu kaydetti. Yakın zamanda Elazığ'da bulunduğunu belirten Yıldız, "Yaklaşık 6 köyün cenaze işlerini bir imamın yürüttüğünü söylediler. Ülkemizde böyle sıkıntılar yaşayan birçok yer var. Bu ciddi sorun artık bir çözüme kavuşmalı" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber