Vali Harput: Bursa'da deprem gerçeği var, ama paniğe kapılacak bir durum yok

Bursa Valisi Şahabettin Harput, bazı gazetelerde çıkan 'Bursa'daki okul ve kamu binalarının depreme dayanıklı olmadığı ve yıkılmakla yüz yüze olduğu' şeklindeki yazılar üzerine açıklama yaptı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Eylül 2012 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kentteki kamu binalarında söylendiği gibi bir riskin olmadığının altını çizen Vali Harput, ayrıca bu konudaki kentsel dönüşüm başta olmak üzere, güçlendirme ve onarım çalışmalarının da sürdüğünü bildirdi. ?Bursa'da 27 Eylül 2012 tarihli bir gazetede maksadı aşan ve kamuoyu ile vatandaşı rahatsız eden önemli bir haber üzerine açıklama yapma mecburiyeti hasıl olmuştur.? diyen Vali Harput, Bursa'nın birinci derecede deprem bölgesinde bulunduğunun herkesçe bilindiğini kaydetti. Vali Harput, şunları ifade etti: ?1999 depreminden sonra ilimizde özellikle oturulamayacak derecede ağır hasarlı olan binaların tamamı yıkıldı. Ancak depremden sonra orta hasarlı, hafif hasarlı ya da depreme dayanıklı olup olmadığı tespit edilemeyen binalar da mevcut. Orta ve hafif hasarlı binalarla alakalı, öncelikle hastaneler ve okullarla alakalı yoğun bir çalışma ve güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Onarım çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar ödeneklerle paralel olarak devam edecek.?

Şu an için mutlak yıkılması ve derhal boşaltılması gereken herhangi bir okul bulunmadığının altını çizen Vali Harput, ?Hiçbir kamu görevlisi buna ne müsamaha gösterir, ne de müsaade eder. Çünkü bütün çocuklar bizim çocuklarımızdır. Ancak Bursa'da kamu binaları ve özel binalar ile vatandaşların oturdukları konutların büyük bir bölümü bir deprem riski altındadır. Zaten hükümetimiz de Bursa'yı öncelikli olarak ilk üç il arasına aldı.? dedi.

Bursa'nın kentsel dönüşümde öncelikle ele alınmasının temel nedeninin riskli bölgelerdeki yapıların kaldırılması, yıkılması ya da ıslah edilmesi olduğunun altını çizen Harput, şöyle devam etti: ?Öte yandan hastanelerimiz ve okullarımızla alakalı sıkıntılı binalarda onarım ve güçlendirme çalışmaları devam ediyor. Vatandaşımızın panik yapıp endişe duymasına gerek yok.?

Bursa'daki tüm kamu binaları, okul ve hastanelerle alakalı detaylı araştırmalar yapıldığını bildiren Vali Şahabettin Harput, ?Tüm bunların tespitiyle alakalı Bursa Deprem Riski Araştırma Projemiz var. Bu projemiz 2010 yılından itibaren gündemimize girdi ve 2011 yılında tamamen oluştu. Bu projenin maliyeti ise ilk planda 500 Trilyon TL'yi buluyor. Kentsel dönüşüm haricindeki bu proje için kredi ve fon bulmak için resmi çalışmalar da sürüyor. Bursa sahipsiz değildir. Bursa'da görev yapan tüm yöneticiler Bursa'nın deprem hassasiyetinin farkında olup, gereken tedbirleri almakta. Vatandaşlarımızın da bu konuya hassasiyet göstermesini bekliyoruz. Belediyelerimiz ve inşaat firmalarının da titiz davranmasını bekliyoruz.?

Önümüzdeki dönemde kentsel dönüşümün kamu binalarının yıkımıyla başlayacağını hatırlatan Vali Şahabettin Harput, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber