Tarihi cami yıkılmadan restore edilecek

Uzun süredir restorasyonu için kamulaştırma çalışmaları süren Elbistan'ın en eski camilerinden biri olan Ceyhan Camii için Ekim ayı içerisinde restorasyon ihalesine çıkılacağı öğrenildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vakıflar Genel Müdürlüğü kamulaştırma çalışmalarının uzun süreceği ve caminin buna dayanamayacağı yönündeki uyarılara kayıtsız kalmadı. Caminin önümüzdeki ay içerisinde restorasyon ihalesi için çalışmalara başlandı. Elbistan'ın en eski camilerinden biri olan Ceyhan Camii'nin restorasyon işlemlerine, kamulaştırma süreci tamamlanmadan başlanacak. Vakıflar Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından Elbistan Müftülüğü'ne restorasyonla ilgili resmi yazı iletildi.

2001 yılında yıkılma tehlikesi olduğu gerekçesiyle ibadete kapatılan Ceyhan Camii'nin elden geçirilmesi için yetkili birimlere konu iletilmiş ve restore edilebilmesi amacıyla çevresindeki arsaları kamulaştırma yoluna gidilmişti. Kamulaştırma çalışmalarının uzun sürmesi caminin daha da bakımsız hale gelmesine ve yıkılmaya yüz tutmasına neden oldu. Bu nedenle yapılan uyarılar Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne kadar ulaştı. Duruma kayıtsız kalmayan Vakıflar Genel Müdürlüğü, kamulaştırma çalışması süren iki arsanın sonucunu beklemeden ihale çalışmasına başlanılması kararını verdi.

Konu ile ilgili olarak bilgi veren İlçe Müftüsü Abdussamet Pat, restorasyonla ilgili Vakıflar Gaziantep Bölge Müdürlüğü'nün yazısının kendilerine ulaştığını bildirdi. Müftü Pat, "Uzun süredir kapalı tutulan Ceyhan Camii (Aşağı Camii) için yenileme bütünlüğünün sağlanması açısından kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmasından sonra restorasyonuna başlanması fikri kabul görmüştü. Ancak projesi Adana Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'nce de onaylanan restorasyon için kamulaştırma işlemleri devam ederken başlanması kararlaştırıldı. Bize gelen resmi yazıda yenileme ihalesinin Ekim 2012 ayı içerisinde yapılacağı ifade ediliyor. Umarız en kısa zamanda çalışmalar tamamlanır ve Elbistan'ımızın bu güzide camisi kapısını tekrar cemaate açar." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber