Kimler, çocuk yurtlarında bakım elemanı olarak çalışabilir?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, 25 Eylül tarihinde yayımladığı 2012/21 sayılı genelgeyle, Harcamalar ve ihalelerde uyulması gereken hususları yeniden tespit etmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Eylül 2012 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Söz konusu Genelgede toplam 66 madde yer almaktadır.

20 nolu maddede, Çocuk yuvaları, çocuk evleri, sevgi evleri ve yetiştirme yurtlarında, bakım elemanı olarak çalışan personelin niteliğine yer verilmiştir. Buna göre hizmet alım yoluyla bir firma tarafından gördürülecek hizmetle ilgili olarak çalışan personelin niteliği şu şekilde belirlenmiştir:

ÇOCUK YUVALARINDA ÇALIŞACAK BAKIM PERSONELİNİN NİTELİĞİ

20) Çocuk yuvaları, çocuk evleri, sevgi evleri ve yetiştirme yurtlarında ilkokul, ortaokul ve ilköğretim mezunu bakım elemanı istihdam edilmeyecektir. Söz konusu birimlerde bakım elemanı olarak çalışmak isteyen kişilerden;

a) Kız meslek liselerinin "çocuk gelişimi ve eğitimi", "ev ekonomisi" veya "dengi bölüm" mezunu, sağlık meslek liselerinin "hemşirelik", "acil tıp teknisyeni" bölümü mezunu, ön lisans/lisans mezunlarından ise "sosyal hizmet", "çocuk gelişimi" ve "hemşirelik" bölümlerinden mezun olması şartı aranır.
b) Lise mezunu veya farklı bir branşta ön lisans/lisans mezunu olmaları durumunda ise; Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün modüler HEM programları içerisinde yer alan "Çocuk Gelişimi ve Eğitimi", "Çocuk Bakım Elemanı" Modülünde yer alan evde çocuk bakımı konusunda eğitim almış olması şartı aranır. Geçmiş yıllar itibariyle sertifikalı olarak çalışan kişilerde bu şart aranmayacaktır.
c) Yüksekokul mezunu olup, pedagojik formasyonu olanlarda sertifika şartı aranmaz.
ç) Çocuk Evlerinde bakım elemanı olacak kişilerde, 25 yaşını doldurmuş olma şartı aranır. Geçmiş yıllar itibariyle fiilen çalışan kişilerde ise bu şart aranmayacaktır.

YAŞLILARA YÖNELİK BAKIMEVLERİNDE ÇALIŞACAK BAKIM PERSONELİNİN NİTELİĞİ

21) Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olan birimlerde bakım elemanı olarak çalışmak isteyen kişilerden;
a) Üniversitelerin iki yıllık ön lisans bölümlerinin yaşlı bakımı/bakım programlarından (Örneğin Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Meslek Yüksekokulu Hemşirelik ve Bakım Hizmetleri Bölümü Yaşlı Bakımı Programı, Sakarya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Yaşlı Bakım Programı vb.) mezun kişiler "yaşlı bakım elemanı" olarak istihdam edilecektir.
b) İlkokul, ortaokul, ilköğretim, lise ve dengi okul mezunu kişilerden Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün, Modüler HEM Programları içerisinde yer alan Hasta ve Yaşlı Hizmetleri, Engelli veya Hasta veya Yaşlı Bakım Elemanı Modülünden hasta ve yaşlı refakatçi, hasta refakatçi, yaşlı refakatçi, zihinsel engelliler için öz bakım, özürlü bakım sertifikası sahibi olmaları şartı aranacaktır.
c) Üniversitelerin iki yıllık ön lisans bölümlerinin yaşlı bakımı/bakım programlarından mezun olan kişiler, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim, lise ve dengi okul mezunu kişilere göre öncelik tanınarak tercih edilecektir.
ç) Söz konusu birimlerde geçmiş yıllar itibariyle kız meslek liselerinin "çocuk gelişimi ve eğitimi" bölümü mezunu ile evde çocuk bakımı ile ilgili sertifikaya sahip olanlardan halen çalışanlar var ise 31/12/2013 tarihine kadar yukarıda sözü edilen sertifikaya sahip olmaları için gerekli tedbirler alınacaktır.
d) Birimlerde işlerin yoğunluğu, hizmet verilen kesimlerin özel ilgi ve alakaya ihtiyaç duyması, işlerin daha rasyonel yürütülmesi amacıyla toplam bakım elemanı sayısı 60-150 arası olan kuruluşlar için her vardiyada 1 bakım koordinatörü, 150 ve daha fazla sayıda bakım elemanı çalıştırılan kuruluşlarda ise her vardiyada 2 bakım koordinatörü görevlendirilecektir. Bakım koordinatörleri, bakım elemanı olabilmek için gereken şartları taşımakla birlikte en az lise mezunu ve alanında 5 yıllık tecrübeli olacak ya da yaşlı bakım alanında yüksekokul/üniversite mezunu olacaktır.
e) Birimlerde hizmet verilen özürlü ve yaşlı bakılan sayısının 400 ve üzeri olduğu kuruluşlarda yüksekokul/üniversite mezunu teknisyen yardımcısı koordinatörü, ayrıca günlük 1000 porsiyon ve üzeri yemek çıkarılan birimlerde ise 1 aşçıbaşı ve 1 aşçıbaşı yardımcısı istihdam edilecektir.

Genelgenin tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber