Sağlık Bakanlığı, hasta haklarının korunması ve hastanelerde yaşanan sorunları önlemek amacıyla hastanelere hasta hakları birimleri kuracak.

Haber Giriş : 21 Ekim 2003 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık Bakanlığı, hasta haklarının korunması ve hastanelerde yaşanan sorunları önlemek amacıyla hastanelere hasta hakları birimleri kuracak.

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ''Sağlık Tesislerinde Hasta Hakları Uygulamalarına İlişkin Yönerge''ye göre, hasta hakları ihlallerinin önlenmesi, uygulamaların geliştirilmesi, izlenmesi ve ülke genelinde koordine edilmesi amacıyla, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Birimi kurulacak.

Birimler, hasta hakları biriminde görev alacak personelin sürekli eğitimini yapacak, hasta hakları ihlallerine ilişkin şikayetleri dinleyecek, yönlendirecek, şikayetleri takip edecek ve şikayetlerin belirlenen süre içerisinde sonuçlanmasını sağlayacak. Hastanelerde ayrıca, hasta haklarını korumak ve sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla ''Hastane Hasta Hakları Kurulu'' kurulacak.

Kurul, hasta hakları ihlallerine ilişkin başvuruları inceleyecek, değerlendirecek ve sonuçlandıracak. Hasta hakları ihlalleri nedeniyle hastane Hasta Hakları Kurulu tarafından kusurlu bulunan ve başhekimliğe bildirilen personel hakkında, ilgili mevzuata göre başhekim tarafından işlem yapılacak.

Hastalara herhangi bir tıbbi müdahale öncesinde sağlık personeli tarafından tıbbi müdahale hakkında anlaşılır ifadelerle açıklanacak ve onayı alınacak. Hasta ve yakınlarının beklemeleri gerekiyorsa, uygun ve rahat edebilecekleri şekilde dinlenme odaları oluşturulacak.

Hasta Hakları Yönergesi, ilk olarak 30 ilde 50 hastanede uygulanacak.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber