Erken seçim Çarşamba günü görüşülecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 20:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, 3 Ekim Çarşamba günü, TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek.

TBMM Anayasa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, AK Parti Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli ile 308 milletvekilinin, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013'te yapılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin, 3 Ekim Çarşamba günü komisyonda ele alınacağı belirtildi.

Anayasa değişikliği teklifi, Anayasa'ya "Geçici 20. madde"nin eklenmesini öngörüyor. İlk fıkrada, "Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra yapılacak ilk mahalli idareler genel seçiminde oy verme gününün 2013 yılının Ekim ayının son pazar günü olduğu" ifadesi yer alıyor.

Maddedeki ikinci fıkrada ise yapılacak mahalli idareler seçiminde Anayasanın 67. maddesinde yer alan "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz" hükmünün, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un seçimin başlangıç tarihi ve oy verme gününe ilişkin hükümleri bakımından uygulanmayacağı" öngörülüyor.

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifi ise yasanın "Seçim dönemi, seçim başlangıç tarihi ve seçim günü"'nü düzenleyen 8. maddesinde, "Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ağustos günü seçimin başlangıç tarihidir. Aynı yılın Ekim ayının son Pazar günü oy verme günüdür" şeklinde değişiklik yapılmasını içeriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber