Sağlık Bakanlığından 'lojman' açıklaması

29 Eylül tarihli haberimizde, Sağlık Bakanlığının illere gönderdiği lojman genelgesinde yer alan bir ifade üzerine "Akdağ'dan, 'Hizmetliye zemin kattan lojman verin' talimatı" başlıklı bir haber yayımlamıştık. Bu haberde ayrıca lojmanların, hizmet sınıfında yer alan personel sayısına göre tahsis edilmesinin mevzuata uygun olmadığını belirtmiştik. Sağlık Bakanlığı, haberde yer alan konulara yönelik br açıklama gönderdi. Açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 21:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

ANKARA/01.10.2012

CEVAP VE DÜZELTME

Sayın ...

Memurlar.Net Editörü

Web siteniz üzerinden 29 Eylül 2012 tarihinde ?Akdağ'dan, 'Hizmetliye zemin kattan lojman verin' talimatı? başlığıyla verdiğiniz ve yeniden teşkilatlanma sonrası lojman dağıtımının nasıl olacağına dair yayımlanan Genelgede kanun ve yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edildiği yönündeki haberde yer alan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. 663 Sayılı KHK ile Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı yeniden yapılandırılmış ve bu çerçevede kamu konutlarına ilişkin düzenlemelerinde güncellenmesi ihtiyacı doğmuştur.

Bu çerçevede:

1- Sıra tahsisli lojmanlar teşkilatımızdaki hizmet sınıfların sayısal ağırlığına uygun bir şekilde dağıtılarak adaletli bir yaklaşım sergilenmiştir. Örneğin, teşkilatımızın yaklaşık %50'sini yardımcı sağlık personeli (ebe, hemşire, sağlık memuru v.b) oluşturduğundan sıra tahsisli lojmanlarda bu personele bu oranda tahsis yapılması istenmiştir. Yani haberinizde iddia edildiği gibi bazı hizmet sınıfları daha önemli görülerek ayrıcalık yapılmamış tam aksine tüm personelin sayısına uygun bir şekilde dağılım yapılması öngörülmüştür.

2- Yardımcı hizmetler sınıfındaki personelin de aynı şekilde teşkilat yapımızdaki sayısal ağırlığına göre ( yaklaşık %15) sıra tahsisli lojmanlardan diğer personelle birlikte yararlandırılması öngörülmüştür. Yani bir hizmetli personelimizde diğer personel ile birlikte sıralamaya girerek çok katlı binaların herhangi bir katında lojman hak etmekte ve oturmaktadır. Bununla birlikte, ilgili genelgede bunların dışında ekstra olarak çok katlı bir bina varsa ve o binada kapıcı, bekçi ve kaloriferci olarak görev yapıyorsa o personele de sıra tahsisi aranmaksızın işin niteliğine uygun olarak zemin kattan konut tahsis edilebileceği belirtilmiştir. Görüleceği üzere yardımcı hizmetler personeli için bir ayrımcılık yapılmadığı gibi aksine bazı yardımcı hizmetler sınıfı personeline lojmanlar bakımından avantajlar sağlanmıştır. Yıllardan beri süregelen uygulamalar da aynı doğrultudadır.

3- Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları Anayasa Mahkemesi'nin 21/2/2008 tarih ve 2005/10 Esas, 2008/63 Sayılı kararıyla anayasada sayılan diğer kamu görevlileri arasında sayılmıştır. Yani aile hekimliği çalışanları Bakanlığımız ile sözleşme imzalamış kamu görevlileridir. Diğer taraftan ilgili genelgede önce kadrolu personele öncelik verilmiş akabinde aile hekimliği çalışanlarının lojmanlardan yararlanacağı ifade edilmiştir. Bununla birlikte ilgili lojmana herhangi bir talep olmaması halinde ise kamuda görevli olmayan herhangi bir vatandaşa dahi şartlı olarak lojman verilebileceği öngörülmüştür. Yani görevli olmayan herhangi bir personele dahi lojman verilebileceği öngörülmüşken aile hekimliği çalışanlarının faydalanamayacağını iddia etmek doğru bir yaklaşım değildir.

Yukarıdaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere haberinizde yer alan, ?hizmetliye zemin kattan lojman verilmesi? şeklinde yer alan ifadeler gerçeklerle kesinlikle bağdaşmamaktadır. Haberde iddia edildiği gibi hiçbir hizmet sınıfı daha önemli görülerek ayrıcalık yapılmamış; aksine tüm personelin sayısal dağılımı göz önünde bulundurularak uygun bir dağılım yapılması hedeflenmiştir. Ayrıca yardımcı hizmetler personeli için bir ayrımcılık yapılmadığı gibi bazı yardımcı hizmetler sınıfı personeline lojman tahsisi bakımından avantajlar sağlanmıştır.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için ilginize sunulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber