20 gazeteden internet sitelerine uyarı: Haberlerimizi almayın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ekim 2012 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

20 gazete, içeriklerinin izinsiz olarak internet sitelerinde ve televizyonlarda kullanılmasına karşı ortak bildiri yayımladı. Atılan adımı meslek kuruluşları da destekliyor.

Medya Derneği Genel Başkanı Salih Memecan: "Bu yasağın zamanı gelmişti, hatta geç bile kalındı. Gazetelerde yer alan haber, yorum ve köşe yazısı bir emek ve masraf ile hazırlanıyor. Kim masraf yapmışsa onun kullanması gerekiyor. Dünyada böyle bir şey yok. Hepsi yasalarla denetleniyor. Bu, yazılı basın, internet ve televizyon medyasına karşı yapılmış bir şey değildir. Yapılanlar tamamen 'korsan medya'ya yöneliktir."

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir: "Gazetenin içeriği o gazeteye aittir, aksini kimse iddia edemez. Kullananlar ya kaynak bildirip verilen izin süresince kullanacaklar ya da kendi haberlerini üretecekler. İnternet medyası da bunun için emek sarf etmeli, fikir işçisi çalıştırmalı. Bu deklarasyon, kanunun çıkması için umarım tahrik edici bir adım olur."

Medya Etik Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Halit Esendir: "Üretilen bir ürünün başka biri tarafından kullanılarak onun üzerinden menfaat elde edilmesi ahlaki, ticari ve insani olarak tasvip edilemez. Bunun kanunlar nezdinde yaptırımı olması gerekir. İnternet kanunu çıkmadığı için bu açık alan istismar ediliyor. İktidar bir an önce bu meseleyi çözüp kanunu çıkarmalı. Kanun çıkmadan da kurumların telif hakkı konusunda hakkını aramasını doğru buluyorum. Medyanın bu konuda yaptığı işbirliğini konsey olarak takdirle karşılıyoruz."

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Vedat Demir: "Kişilerin emek verip yaptığı haberlerin başka birileri tarafından herhangi bir bedel ödemeden alınması kabul edilebilir değil. Gazetelerin yayınlamış olduğu bildiriyi sonuna kadar destekliyorum. İşini düzgün yapan siteler, ajanslarla anlaşıyor ya da telif ödüyor. İnternet sitelerine karşı başlatılan bu uygulama emeği korumak açısından doğru bir tutum."

Taraf Gazetesi yazarı Alper Görmüş: "Dünyanın başka bir yerinde bu tarz bir uygulamanın olduğunu düşünmüyorum. Alınan kararı, itirazı haklı buluyorum. Ancak bu konu biraz daha tartışılabilirdi. Üzerinde biraz daha düşünülebilirdi. En azından orta yol bulunabilirdi."

İnternet medyası: Kaynak göstererek alıntı yapalım

İnternet Medyası Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Talat Atilla, gazetelerin deklarasyonuna ilişkin açıklama yaptı. Belli bir emek verilmiş haberin kaynak gösterilmeden kopyalanmasının meslek etiğine saygısızlık olduğunu vurgulayan Atilla, 'artık bir kamu malı haline gelen haberin, yazının, fotoğrafın' kaynak gösterilerek özet bir şekilde alıntılanmasının gerekli ve uygun olduğunu düşündüklerini belirtti. İnternet medyasına 'pervasız ve hırsız' nitelemelerine de karşı çıktıklarını belirterek, "Bu gibi çok sert ifadelerle savaş açmak, bu mecranın birçok temsilcisini yeraltına itecek, 'kirli yayıncılık' tekrar başlayacaktır." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber