'Tarihi eserleri bize satın' çağrısı

Adana İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Nuh Yıldız, Türkiye'nin dört bir yanındaki tarihi eserlerin yıllardır yurt dışına kaçırıldığına dikkat çekerek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, eserlerin ülkemizde kalması için yasa çıkardı. Yasa kapsamında vatandaşlar bulduğu eseri değeri üzerinden Bakanlığa satabilir" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2012 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Adana İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Nuh Yıldız, Adana'nın neresine gidilirse gidilsin, arkeolojik eserlerle, sit alanlarıyla ve tarihi kalıntılarla karşılaşıldığına dikkat çekti. Yıldız, yıllardır süren tarihi eser kaçakçılığının, Adana'daki eserlerin büyük bir kısmının yurt dışına kaçırılmasına yol açtığına dikkat çekerek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi eserleri korumak ve bu eserleri ülkemizde tutmak için 2863 sayılı yasanın 25. maddesini çıkardı. Bu yasa kapsamında vatandaşlar bulduğu tarihi eseri değerinde Bakanlığımıza satabilecek" dedi.

Yasanın 2 yıl önce çıkmasına rağmen vatandaşlar tarafından yeterince anlaşılamadığını söyleyen Yıldız, eserlerin bir komisyon tarafından incelendiğini ve eskisi gibi vatandaşlara 'bu eseri nereden buldun', 'nasıl çıkardın' gibi sorgulamaların yapılmadığını belirtti.

Yıldız, Adana'daki tarihi eserlerin ortaya çıkması için de çalışmaların sürdüğünü belirterek, eserlerin gün ışığına çıkmasında ve korunmasında vatandaşlara da büyük iş düştüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber