Memurluğa girişte ve KPSS'de umut tacirliğine kanmayın

Bir çok mezun kişi işe girmeyi beklerken, her yıl bunlara yenileri ekleniyor. Ekonomik krizler ve düşük ücretler özel sektörü itici kılarken, tek çare Devlet kadrolarına girmek olarak görülüyor. Özellikle Anadolu illerinde bunu fırsata çevirmeye çalışan bazı kişiler ise adayların ve işsizlerin umutlarıyla oynamaktadır. Mağdur olmak ve kandırılmak istemiyorsanız bu yazı serisini takip ediniz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ekim 2012 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurluğa girişte ve KPSS'de umut tacirliğine kanmayın

Türk toplumunda var olan ?memur olsun da ne olursa olsun? zihniyeti Devlet görevlerine olan talebin açık göstergesidir. Özellikle taşra illerinde memuriyete giriş ve KPSS hakkındaki bilgilerin yeterli olmaması ile beraber ?adamın varsa Devlete girersin? anlayışı hakimdir. Bunun farkında olan bazı kişiler ise bu durumu kullanarak maddi veya manevi çıkar sağlamaktadır.

memurlar.net olarak sosyal sorumluluğumuz gereğince adaylarımızı ve işsiz okurlarımızı bu konuda bilgilendirme ve uyarma gereği duyduk.

KPSS öncesinde vaatler başlıyor

Bazı insanlar (kötü bir niyet veya gelir elde etme amacı olmasa da) yüksek mevkilerde veya politikacılardan tanıdıkları olduğunu belirten kişiler adaylara ?sen sınava gir 50 puanını al gerisine karışma? gibi vaatlerde bulunmaktadır. Böylece çalışma azmi olan aday bile çalışmamakta ve düşük puanlar almaktadır.

Daha sonra ise bu kişiler işsiz kalabilmektedirler. Gerekçe olarak ise puanın çok düşük olduğu ya da daha yukarıdan birilerinin bastırdığı söylenmektedir. Burada mağdur olan aday ve ailesidir.

En bilinen örnek ise bir belediye başkanının ilçedeki adayların KPSS sonuç belgelerini toplayarak Ankara'ya gitmesidir. Bu adaylardan bazıları merkezi yerleştirmeler ile kendi puanları ve tercihleri ile yerleşmişlerdir. Ancak belediye başkanı ?sizleri ben yerleştirdim, diğerlerine gücüm yetmedi ama sonraki alımda sizi de aldıracağım.? demiştir. (Halbuki, merkezi yerleştirmelerde herhangi bir müdahale veya haksızlık olma ihtimali kesinlikle yoktur. Bu adaylar kendi başarıları ile yerleşmiştir.)

?Memur olacağım? umuduyla paralar dökülüyor

Belli bir para karşılığında memur yapacağını söyleyen kişilere her yıl para dökülmektedir. Üstelik verilen paralar hiç de az miktarda değildir. Bu paraları verenler arasında KPSS'den derece yapmış adaylar bile bulunmaktadır.

Adayları dolandıran bu kişiler daha sonra ortadan kaybolmaktadır. Kimileri ise ?sizi memur yapamadım ama çok uğraştım çok masraf yaptım parayı veremem istersen git dava aç? diyerek bu aldığı parayı vermemektedir.

Adaylar dolandırıcıları şikayet etmekten korkuyor

Adaylar ise mevcut durum bir bakıma ?rüşvet suçu? olarak değerlendirildiği için dava açamamakta ve paralarını geri alamamaktadırlar. Çünkü rüşvet suçu ve türevleri niteliğindeki suçlar memurluğa engel durumlar arasındadır. Bu dolandırıcılar ise bu sayede yakalanamamakta ve dolandırıcılığa devam etmektedirler.

?Karakterli Dolandırıcı!?

KPSS adaylarından iş vaadiyle para toplayan bir dolandırıcı ise daha farklı bir yol izlemiştir. Bu kişi memuriyet vaadiyle tercihlerden önce adaylardan para ve KPSS sonuç belgesi toplamıştır. Hepimizin bildiği gibi merkezi yerleştirmelerde tercihler sistem üzerinden yapılıyor ve puana göre atama yapılıyor.

Yerleştirme sonuçları açıklanınca ise puanlarıyla herhangi bir yere yerleşemeyen adayların parasını iade etmiştir. Memur olan adaylardan aldığı paraları ise ?sizi yerleştirdim? diyerek vermemiştir ve bu adaylar da durumdan gayet memnun bir şekilde teşekkür etmişlerdir.

Memur alım sistemi nasıl işliyor?

Merkezi yerleştirmeler; KPSS puanı olan adaylar online olarak tercih yaparlar ve bir kadroyu tercih eden adaylardan en yüksek puana sahip olan aday o kadroya yerleştirilir ve göreve başlar. Görüldüğü gibi burada tek kriter ?KPSS puanı?dır.

Zaten yerleştirme sonrası taban ve tavan puanlar açıklanmaktadır. Sizden daha düşük puanlar sizin tercih ettiğiniz kadroya yerleşen birisi olursa bunu görebilir ve itiraz edersiniz.

Memurlar.net önerisi; Mağdur olmak ve en önemlisi haram lokma yememek-yedirmemek istiyorsanız lütfen bu tür girişimlerde bulunmayınız.

Sonraki Konumuz: Sahte kimliklerle yapılan KPSS dolandırıcılığı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber