'Ucuz ev elmak için biraz bekleyin'

Haber Giriş : 19 Eylül 2005 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mortgage'in adı yetti; konut fiyatları aldı başını gitti. Öyle ki fiyatlar, vatandaş için risk noktasına dayandı. Ortaya çıkan riske dikkat çeken İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş uyarıyor: Ucuz ev hayal oldu. Bekleyin, fiyatlar düşecek. İlla da alacaksanız ekspertiz yaptırın, fazla para vermeyin

Kredi faizlerinin düşmesi ve mortgage sistemiyle birlikte konut fiyatları aldı başını gitti. Mortgage'in konuşulmasıyla birlikte düşen banka faizlerinin, konuta olan talebi ilk ateşleyen unsur olduğunu belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, konut fiyatlarının şu anda zirve yaptığını söyledi. Ateş, yatırım için konut alacakları da uyararak, ?Ucuz konut tarih oldu, konut almak için acele etmeyin' diye konuştu.

EV FİYATLARI İNECEK

Türkiye'deki konut açığının 750 bin olduğunu, başlamak üzere olan inşaat furyasıyla bunun 3 yıl içinde 400 bine, 8 yıl sonra da sıfıra inmesinin beklendiğini söyleyen Ateş, zamanla konut fiyatlarının ucuzlayacağını, şimdi konut alanların yazık edeceklerini belirtti. Ateş, ?Fiyatlar zamanla inecek. Çünkü konut açığı kapanacak. Değerinde konut almayanlar için şu günlerde ev almak doğru değil. Birkaç yıl sonra elindeki konutun değeri daha düşük olacak. Üstelik şişmiş fiyatlarla ev alanlar bir de buna banka faizlerini ekliyorlar' dedi.

3 YILDA DENGELENİR

Fiyatların bir an önce düşmesi için arsa üretip orta ve alt gelir grubu için konut yapılması gerektiğini kaydeden Ateş, konut fiyatlarının son 6 aylık zaman içinde yüzde 80'ler oranında arttığını hatırlattı. Bunun beklenenin çok üzerinde olduğunu kaydeden Ateş, ?Formula 1, Kurtöy ve çevresini çok değerlendirdi. Önümüzdeki günlerde Galataport ve çevresi de çok iyi prim yapacak. Ancak 3 yıl sonra dengeler yerine oturabilir, fiyatlar gerçek değerlerini bulabilir' dedi.

TOKi'NiN HEMEN TAPU KAMPANYASI BUGÜN BAŞLIYOR
Toplu Konut İdaresi (TOKİ), önceki yıllarda teslim ettiği konutların sahiplerine, borçlarını peşin ödeyip tapularını hemen almaları için açtığı kampanya bugün başlıyor. 19 Ekim'e kadar sürece kampanya kapsamında, yaklaşık 14 bin konut sahibi, ilgili bankalara başvurarak, borçlarını yüzde 20 indirimle kapatabilecekler. Kampanya kapsamında, Ankara Eryaman 5. etap, Bilkent, Ümitkent, Samsun Kurupelit, Kars, Kars 2. etap, Bozcaada, Gökçeada, Şanlıurfa, Erzincan, İzmir-Mavişehir, İstanbul-Bahçeşehir, Ataşehir, Sinanoba, Mimaroba, Bizimkent, Gebze-Mutlukent, Emlakkent projelerindeki konut sahipleri, Ziraat Bankası'na, Diyarbakır, Hakkari, Şırnak, İzmit-Yahyakaptan projelerindeki konut sahipleri Vakıflar Bankası'na, İstanbul-Halkalı 3'üncü Etap'taki konut sahipleri Halkbank'a başvuracak.

EV ALMADAN ÖNCE DEĞERiNi ÖLÇUN

Emlak piyasasındaki yapay fiyat artışını fırsat bilerek konutlarını yüksek fiyattan satan bazı ev sahiplerinin çok iyi kár ettiklerini belirten İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, vatandaşları ev almadan önce değerini ölçtürmeleri konusunda da uyarıyor. İstanbul Emlakçılar Odası'nın verdiği ekspertiz hizmeti ile ilgili bilgi veren Ateş, ?Almak istediği konutun değerinden şüphe edenler bize gelsin. Biz evlerinin değerini ölçelim ki değerinden fazla ödeme yapıp zarar etmesinler. Odamızın bu hizmetinden ücret alınmıyor, bizi arasınlar yardımcı olalım' dedi.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber